Zase zmena: Vláda zatvorila školy v čiernych okresoch, test maximálne sedemdňový

Zaèalo sa pilotné oèkovanie v zariadeniach sociálnych služieb v Bratislave Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí počas tlačového brífingu k pilotnému očkovaniu zamestnancov a klientov v zariadeniach sociálnych služieb (ZSS). Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Núdzový stav sa na Slovensku od pondelka 8. februára predĺži o ďalších 40 dní. Od pondelka tiež začne platiť na Slovensku COVID automat. Otvorenie škôl nebude celoplošné. Koaličný partner Sme rodina za vládne opatrenia nehlasoval.

V okresoch, ktoré sú v čiernej fáze, sa školy neotvoria. Regionálne úrady verejného zdravotníctva v takýchto okresoch zakážu výučbu na školách. Na piatkovej tlačovej konferencii to povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Ide o okresy Partizánske, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava, Bánovce nad Bebravou, Hlohovec, Trnava a Žiar nad Hronom, ktoré sú označené čiernou farbou.

Potvrdenie o negatívnom teste na ochorenie COVID-19 sa na Slovensku nebude vyžadovať od pondelka (8. februára), ale od stredy (10. februára). Celé Slovensko je v čiernej fáze COVID automatu, ak však nejaký región bude v lepšej fáze, periodicita testovania nemusí byť každých sedem dní, ale každých 14 či 21 dní.

Krajčí uviedol, že v čiernych okresoch, ako sme ich vymenovali vyššie, bude treba disponovať negatívnym testom na ochorenie COVID-19 nie starším ako sedem dní na chodenie do práce. Testovať sa bude treba aj v bordových a ďalších okresoch, avšak menej často.

Testovanie sa bude vyžadovať od ľudí, ktorí cestujú v miestnej hromadnej doprave, povedal Krajčí.

Čo hovoria uznesenia vlády

Núdzový stav na Slovensku sa podľa rozhodnutia vlády od pondelka 8. februára predĺži o ďalších 40 dní.

Vláda rozdelila s účinnosťou od 8. februára okresy podľa aktuálnej rizikovosti s ohľadom na šírenie ochorenia COVID-19.

štvrtom stupni varovania sú okresy Partizánske, Šaľa, Zlaté Moravce, Revúca, Rožňava,  Bánovce nad Bebravou, Hlohovec, Trnava,  Žiar nad Hronom.

treťom stupni varovania sú okresy Banská Bystrica, Brezno, Prievidza, Bratislava I. – V., Malacky, Pezinok, Senec, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Galanta, Humenné, Medzilaborce,  Snina, Komárno, Košice I. – IV., Košice okolie, Levice, Martin, Michalovce, Sobrance, Nitra, Nové Zámky, Levoča, Poprad, Ilava, Považská Bystrica, Púchov, Senica, Gelnica, Spišská Nová Ves, Topoľčany, Trebišov, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Piešťany, Vranov nad Topľou,  Banská Štiavnica, Žarnovica, Bytča, Detva, Krupina, Zvolen.

V druhom stupni varovania sú okresy Bardejov, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Lučenec, Poltár, Turčianske Teplice, Kežmarok, Prešov, Sabinov, Rimavská Sobota, Skalica, Stará Ľubovňa, Stropkov, Trenčín, Svidník,  Žilina.

V prvom stupni varovania je okres Veľký Krtíš.

Podľa vyjadrení predstaviteľov vlády by sa malo prehodnocovanie zaradenia okresov uskutočňovať v týždňových intervaloch.

Zamestnanci škôl

Podľa prijatého uznesenia vlády bude možné cestovať do a zo zamestnania zamestnancovi školy a školského zariadenia, ak sa osoba preukáže negatívnym výsledkom PCR testu alebo antigénovým testom na ochorenie COVID-19 nie starším ako 7 dní, alebo ak táto osoba prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace, alebo ak táto osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19 aj druhou dávkou vakcíny a od tohto očkovania uplynulo aspoň 14 dní, alebo osoba, ktorej zdravotný stav alebo zdravotná kontraindikácia neumožňuje vykonanie testu na ochorenie COVID-19.

Iní zamestnanci

Pre ďalších zamestnancov a podnikateľov podľa vládneho uznesenia platí, že ak nemôžu vzhľadom na povahu práce vykonávať túto ako prácu z domácnosti, môžu sa napriek zákazu vychádzania pohybovať od 10. februára v okresoch zaradených do štvrtého a tretieho stupňa varovania negatívnym výsledkom PCR testu alebo antigénového testu nie starším ako 7 dní.

V okresoch zaradených do druhého stupňa varovania sa budú môcť takéto osoby pohybovať bez dodatočných podmienok od 8. do 14. februára. Od 15. februára budú potrebovať negatívny výsledok PCR testu alebo antigénového testu nie starší ako 14 dní.

V okresoch prvého stupňa varovania sa budú môcť takéto osoby pohybovať bez dodatočných podmienok do 14. februára. Od 15. februára budú potrebovať negatívny výsledok PCR testu alebo antigénového testu nie starší ako 21 dní.

Test nemusí mať osoba, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace, alebo ak táto osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19 aj druhou dávkou vakcíny a od tohto očkovania uplynulo aspoň 14 dní.

Iné výnimky zo zákazu vychádzania

Zákaz vychádzania nebude platiť, na cestu v nevyhnutnom rozsahu na účel obstarania nevyhnutných životných potrieb, do najbližšej maloobchodnej predajne či prevádzky alebo obdobného miesta od miesta bydliska a cestu späť.

Zákaz vychádzania nebude platiť na cestu do čistiarne odevov, na kúpu novín a tlačovín, do očnej optiky, do banky, poisťovne, knižnice, servisu bicyklov, servisu motorových vozidiel, na poštu, cestu do služby technickej a emisnej kontroly vozidiel, na zberné miesta pre príjem žiadostí na vydanie tachografických kariet, do záhradkárstva, do opravovne obuvi, servisu telekomunikačnej techniky; na cestu na hromadné podujatie, ktorého prevádzku a organizovanie povolil Úrad verejného zdravotníctva SR a cestu späť; na cestu na výdajné miesto internetových obchodov (e-shop), cestu na výdajné miesto iných obchodov. Podmienkou, aby sa takáto osoba preukázala negatívnym výsledkom PCR alebo antigénového testu starším ako 7 dní, alebo ak táto osoba prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace. Test nemusí mať osoba, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace, alebo ak táto osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19 aj druhou dávkou vakcíny a od tohto očkovania uplynulo aspoň 14 dní.

Ďalšie výnimky na pohyb bez povinného testovania platia na cestu do zdravotníckeho zariadenia; cestu na pohreb blízkej osoby, uzavretie manželstva, krst, cestu na účel starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný; cestu osoby so psom alebo mačkou do vzdialenosti 1000 m od bydliska, cestu na účel starostlivosti o hospodárske zvieratá alebo cestu za účelom
poskytnutia veterinárnej starostlivosti; cestu na účel pobytu v prírode vrátane individuálneho športu v rámci okresu; cestu dieťaťa do a zo zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov veku; cestu žiaka a poslucháča od druhého stupňa základnej školy do školy
a školského zariadenia. Ustanovenie vymenúva dve desiatky ďalších výnimiek, keď sa bude dať pohybovať napriek zákazu vychádzania.

Britská mutácia obsiahne celé Slovensko

Kajčí po zasadnutí vlády informoval, že britský variant nového koronavírusu sa potvrdil v 74 percentách vzoriek preverovaných Úradom verejného zdravotníctva.

Predseda vlády Igor Matovič predpokladá, že britský variant čínskeho vírusu bude do dvoch, troch týždňov rozšírený po celom Slovensku a bude sa nachádzať v 100 percentách odobraných vzoriek.

Prvými dávkami vakcíny od AstraZeneca, ktoré prídu budúci týždeň na Slovensko, sa podľa Krajčího budú očkovať učitelia. Pôjde najmä o tých, ktorí vyučujú prezenčne.

„Myslíme si, že je to takto správne, dokonca tam padla aj dohoda, že učitelia budú uprednostnení pred kritickou infraštruktúrou a budú sa očkovať tí, ktorí budú zabezpečovať prezenčnú výuku na školách,“ povedal Krajčí. Verí, že sa to podarí zadministrovať čo najlepšie, keďže učitelia sa nachádzajú na celom Slovensku. „Budeme sa snažiť, aby sa k vakcíne dostali čo najrýchlejšie,“ povedal.

Vzbura hnutia Sme rodina

 Ministri z hnutia Sme rodina na piatkovom rokovaní vlády nepodporili záverečné uznesenie, ktoré sa má týkať zmien v opatreniach v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Povedal to minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) na piatkovej tlačovej konferencii v Národnej rade s tým, že aktuálny trojdňový chaos nemôže pokračovať a Sme rodina sa na tom odmieta ďalej podieľať. Na vysvetlenie sa podľa jeho slov treba pýtať tých partnerov, ktorí na rokovaniach boli. Pripomenul, že Matovič sa na rokovaniach nezúčastňoval.

„Tento trojdňový cirkus a blázinec, ktorý tu prebieha, nás viedol k tomu, že na dnešnej vláde ministri za Sme rodina nepodporili záverečné uznesenie. Pravdupovediac, keby ste sa ma spýtali na podrobnosti, tak pravdepodobne ani nevieme, čo tam je,“ podotkol.

Krajniak uviedol, že hnutie Sme rodina nechalo rozhodnutie na partnerov, ale malo podmienku, aby ľudia neprichádzali o príjem, ak nebudú môcť ostať pracovať z homeofficu a budú chcieť ísť do práce. „U nás je známe, že keď niečo sľúbime, tak to dodržíme. V utorok (2. februára) sa na vláde dospelo k dohode všetkých štyroch partnerov a my sme dohodu rešpektovali tak, ako doteraz,“ dodal s tým, že nikdy na ďalší deň nezvolávali tlačové konferencie s tým, že by ešte niečo chceli meniť.

(tasr, ste, joh)


Ďalšie články