Analytik Smatana: Chyba ma stála veľkú časť funkčného objemu pľúc. Nepodceňme to

Martin Smatana, portrét, šírka Martin Smatana. Foto: Martin Baumann/TASR

Analytik a poradca na ministerstve školstva Martin Smatana prekonal COVID-19. Po prepustení z nemocnice zdieľa svoje zážitky a priznáva chybu, ktorá ho podľa jeho vlastných slov dočasne stála zdravie a takmer aj život.

Smatana na facebookovom profile informuje o svojom prepustení z opatery lekárov. V nemocnici v bratislavskom Ružinove ležal v stredne ťažkom stave osem dní. Momentálne je v domácej liečbe.

„Od začiatku pandémie vzorne dodržujem opatrenia. Dávam si pozor a snažím sa ísť príkladom. Vírusu je to očividne jedno a stačí mu len jedna chybička. A ja som chyby spravil v rozpätí pár dní až dve. Tá druhá ma stála veľkú časť funkčného objemu mojich pľúc,“ píše Smatana v úvode statusu. Ten sprevádza odstrašujúca fotografia množstva liekov, ktoré v nemocnici bral.

Prvou „chybou“, ktorú Smatana podľa vlastných slov urobil, keď po niekoľkých týždňoch prišiel do práce a mal tam kontakt s falošne negatívnou osobou, ale prenos koronavírusu u neho PCR test nepotvrdil. V druhom prípade však už analytik nemal také šťastie. O pár dní po prvom „incidente“ bol v práci znova a po približne 15-minútovom stretnutí s pozitívnou osobou zostal pozitívny aj on. V oboch prípadoch mali pritom na sebe on aj uvedené osoby rúška.

„Po domácom prehorúčkovaní sa do vysokých 40-tok a strate saturácie som sa s dusením nakoniec dostal do nemocnice, kde som začal postupom času archivovať lieky z mojej liečby. Zbierku si môžete pozrieť na fotke, ktorá obsahuje snáď všetko od základných antibiotík a lieku od kašľa až po drahé (anti)virotiká. Každá forma podania, farby či chuti. Je to niečo ako starter pack hospitalizovaného pacienta,“ opisuje Smatana.

Analytik varuje, že ak sa nakazíte, existuje veľká šanca, že vás čaká niečo podobné. „Ak niekto spochybňuje rúška, opatrenia alebo vakcíny a neprekáža mu, že alternatívou môže byť tento zoznam liekov či injekcií na dennej báze, tak fakt nemám slov,“ dodáva.

Smatana zdôrazňuje, že podľa odborného časopisu Lancet existuje až 76-percentná šanca na pretrvávajúce príznaky aj šesť mesiacov po vyliečení. A zoznam príznakov rozhodne nie je krátky.

Varovanie pre všetkých

Ak si myslíte, že tí, ktorí sú mladí alebo už COVID-19 prekonali, sú takpovediac za vodou, ste na omyle. Smatana zdôrazňuje, že je v podstate čerstvý tridsiatnik, nemá žiadne rizikové faktory, nefajčí, športuje a chorý bol naposledy, keď sa na Slovensku platilo korunami. Navyše, ako píše, mal ešte vlani na jeseň protilátky po pravdepodobnom bezpríznakovom prekonaní covidu počas prvej, jarnej vlny pandémie. To znamená, že ani tí, ktorí už ochorenie prekonali, nemusia byť v bezpečí.

Smatana pripomína, že podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) môže byť takáto infekčnosť spôsobená tým, že britská mutácia koronavírusu SARS-CoV-2 postihuje často aj mladšie ročníky.

Práve britská mutácia začína podľa tohtotýždňového zisťovania postupne dominovať takmer na celom Slovensku. Podľa analytika sa dá očakávať, že prípady, ako je ten jeho, budú, bohužiaľ, pribúdať. „Ja som sa síce domov z nemocnice vrátil, môj prvý spoluležiaci také šťastie nemal. Nemal ani 45,“ píše Smatana.

Zdravotníci na steroidoch bez odmien

V statuse nechýba ani poďakovanie zdravotníkom, ktorí sa o Smatanu v nemocnici starali. „Rád by som aj touto formou poďakoval všetkým zdravotníkom, ktorí sú najväčšou devízou nášho systému a som za nich nesmierne vďačný. Za ich trpezlivosť, snahu a že napriek evidentnej únave a preťaženiu behali ako na steroidoch a s úsmevom sa o nás starali. Z médií čítam, že sľúbený príspevok 7 eur ešte nevideli, ale dúfam, že to je už len otázka dní,“ píše analytik. V tejto súvislosti zdieľa článok Štandardu na túto tému.

Smatana verí, že sa čoskoro pristúpi k systémovým úpravám ohodnotenia zdravotníckych zamestnancov. Podľa neho to musí byť pre ministerstvo zdravotníctva absolútna priorita. „Nie preto, že ‚ďakujemʻ je málo, ale preto, že sú hlavným pilierom nášho systému a často v neadekvátnych podmienkach robia špičkovú medicínu,“ argumentuje analytik.

Podľa bývalého šéfa Inštitútu zdravotníckej politiky hrozí navyše to, že veľká časť zdravotníkov po pandémii jednoducho odíde zo Slovenska. Smatana preto varuje, že by to spôsobilo ďalšiu obrovskú krízu, ktorú nesmie ministerstvo dopustiť a malo by ju urgentne riešiť.

„Ako optimista verím, že aj na tomto ministerstvo už robí a čoskoro nás prekvapí. Podobne ako dodávkou injekčných striekačiek či rozhodnutiami, čo vlastne bude s nami od budúceho týždňa. S britskou verziou musíme žiť ešte ostražitejšie. Pevne verím, že sa vám ochorenie bude vyhýbať, a ak by ste náhodou vírus chytili, budete mať ľahký priebeh. Viem, otravné, ale s tempom dodávok vakcín nás asi čaká ešte ťažká jar a možno aj leto. Nepodceňme to,“ vyzýva Smatana v závere statusu.


Ďalšie články