Brhel bude stíhaný väzobne

obvinený podnikate¾ Jozef B. Podnikateľ Jozef Brhel, obvinený v kauze Mýtnik Foto: Jaroslav Novák/TASR

Podnikateľ Jozef Brhel obvinený v rámci minulotýždňovej policajnej akcie Mýtnik bude väzobne stíhaný. Rozhodla o tom v piatok popoludní sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku.

Vyhovela tak čiastočne návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). TASR to potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková a aj obhajca obvineného Ľudovít Štanglovič.

Sudkyňa Ružena Sabová zobrala podnikateľa do väzby z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov a z dôvodu možného úteku. Rozhodnutie nie je právoplatné, tak prokurátor ÚŠP, ako aj obhajca podali sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd SR. „Stratil som ilúzie o právnom štáte. Viete si predstaviť dôvod útekovej väzby, že klient je ohlásený, plní si svoju občiansku povinnosť, riadne sa dostaví na výsluch na dohodnutý termín? Oni v tom vidia nejaký útekový dôvod,“ zareagoval pre médiá Štanglovič. Zároveň odmietol aj dôvody kolúznej väzby s ohľadom na zdravotný stav svojho klienta.

Sudkyňa začala rozhodovať o 11.00 h, keď približne polhodinu predtým eskortovali Jozefa Brhela v ochrannom obleku z ružinovskej nemocnice, kde je hospitalizovaný od stredy 3. februára. Výsluch sa skončil o 14.00 h. Prokurátor ÚŠP v stredu podal návrh na väzobné stíhanie podnikateľa zo všetkých troch dôvodov – a to aj z obavy, že bude pokračovať v trestnej činnosti.

Jozef Brhel je obvinený v rámci akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pod názvom Mýtnik. Všetky obvinenia odmieta. Doteraz bol hospitalizovaný v ružinovskej nemocnici v Bratislave z dôvodu zlého zdravotného stavu.

(tasr)


Ďalšie články