Slováci vlani dali do online hazardu miliardy. Dôvodom nie je len pandémia

likvidácia ilegálne hracie automaty hazardné hry polícia skonfiškovanie kriminalita Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Rozmach hazardu cez internet vlani lámal rekordné čísla. Medziročne poskočil desaťnásobne. Môžu za to opatrenia predchádzajúcej vlády a pandémia koronavírusu.

Hoci v roku 2020 prišiel na Slovensko koronavírus a herne sa pozatvárali, vklady do hazardov stúpli. Vlani tvorili 5,32 miliardy eur, čo bolo o pätinu viac ako v roku 2019, keď v hazarde skončilo 4,12 miliardy eur. Vyplýva to z údajov, ktoré Štandardu poskytol Úrad pre reguláciu hazardných hier.

Medzi hazardné hry patria hry v herniach, kasínach, hazard na internete, stávkové a lotériové hry a kartové hry mimo kasín. Ak by sme porovnali objem peňazí vložených do hazardu, je to takmer toľko, ako predstavovali vlani všetky výdavky na zdravotníctvo na Slovensku.

Z vyše piatich miliárd ostalo prevádzkovateľom hazardných hier 709 miliónov eur.

Príchodom prvej vlny koronavírusu sa brány herní zatvorili. V apríli tak klesli vklady hráčov na nulu. Ďalšie mesiace boli herne otvorené či uzavreté podľa konkrétnych protipandemických opatrení a vklady kolísali na nižšej úrovni ako vlani. To sa odzrkadlilo na celkovom ročnom objeme vkladov, ktorý bol o 31 percent nižší ako v roku 2019.

Pokles vkladov v herniach nie je len dôsledkom prijímania protipandemických opatrení. Očakáva sa, že v budúcnosti budú vklady v herniach a kasínach nižšie, pretože od novembra minulého roka umožňuje novelizovaný zákon zastavenie hazardu v obciach na základe rozhodnutia miestnych poslancov.

V situácii, keď mestá či dediny nemuseli siahať po povinnej petícii občanov na zastavenie hazardu, ale v zmysle novelizovaného zákona im stačilo rozhodnutie poslancov, využili v niektorých mestách práve túto možnosť. Od novembra sa takto podarilo zastaviť hazard v troch krajských mestách. Všeobecne záväzné nariadenia na zákaz hazardu prijali v Nitre, pokračovala Bratislava a minulý týždeň sa k nim pridal Prešov.

V praxi to bude vyzerať tak, že budúci prevádzkovatelia nedostanú od spomenutých miest nové licencie a súčasným iba dobehnú pôvodné licencie. Napríklad v Prešove odhadujú, že hazard vymizne po uplynutí starých licencií až o dva alebo tri roky.

Rozmach online hazardu pretrváva

Ukazuje sa však, že popri herniach a kasínach čoraz viac bujnie prajnejšie prostredie v inej oblasti. Potvrdzujú to štatistiky z roku 2020. Hráči sa presúvajú do online hazardu. Prispela k tomu súčasná situácia, keď sú ľudia väčšinou izolovaní a trávia čas doma. Avšak nielen to.

K rozmachu online hazardu prispela vláda Petra Pellegriniho. Do júna 2019 pôsobil na Slovensku len monopolný štátny podnik Tipos, kde sa dali hrať legálne online hry. Ostatným prevádzkovateľom prístup nepovoľovali. Argumentom ministerstva financií na uvoľnenie online hazardu pre ďalších prevádzkovateľov bolo, že tým zamedzia nelegálnemu používaniu zahraničných serverov na Slovensku.

Monopol Tiposu však Pellegriniho vláda zrušila. Koncom roka 2019 tak začali vznikať nové súkromné online kasína. Tým vznikali príležitosti na nové vklady pre hráčov. Kým v decembri 2019 predstavovali takmer 26 miliónov eur, o mesiac neskôr to bolo už trikrát viac. Stúpajúca tendencia sa v roku 2020 nespomalila ani príchodom pandémie.

Vklady hráčov stúpali každým mesiacom a v decembri 2020 sa vyšplhali na 303 miliónov eur. To bolo takmer 12-násobne viac ako rok predtým. Ak tento trend bude pokračovať, vklady budú naďalej rásť.

Čo znamenajú tieto čísla celkovo? Do online hazardovania vlani ľudia nasypali 2,23 miliardy eur. Na porovnanie, ide zhruba o peniaze, ktoré sa vlani minuli zo štátneho rozpočtu na všetky základné a stredné školy na Slovensku. Rok predtým stavili hráči cez internet iba 275 miliónov eur. Nárast bol na úrovni takmer dvoch miliárd eur.

Príjmy prevádzkovateľov online hazardu, ktoré boli zároveň prehrami hráčov, stúpli v porovnaní s rokom 2019 desaťnásobne a tvorili 97 miliónov eur. Len o málo viac venoval vlani štátny rozpočet na financovanie športu.


Ďalšie články