Izraelský paradox: Znovu sa nakazí menej ako percento očkovaných, prípadov ale stále pribúda

V Izraeli platí tretí lockdown, v uliciach hliadkujú tisíce policajtov Izraelskí policajti vyzývajú moslimských veriacich, ktorí sa zhromaždili pri modlitbách, aby opustili verejné priestranstvo počas lockdownu. Foto: TASR/AP

Izrael je skutočný priekopník a svetový premiant v očkovaní proti ochoreniu COVID-19. Dobrá správa je, že očkovanie podľa izraelských údajov funguje takmer na 100 percent a len veľmi málo ľudí sa nakazí aj po ňom. Napriek tomu však v krajine stále rastie počet nakazených.

Čo sa týka očkovania proti ochoreniu COVID-19 spôsobeného kmeňmi koronavírusu SARS-CoV-2, je Izrael svetovou jednotkou. Štát s deväťmiliónovou populáciou už dokázal preočkovať viac ako tretinu (35 percent) celej populácie. V uplynulých týždňoch však tempo očkovania postupne klesá a napriek vynikajúcim výsledkom vakcinácie, ktorá sa začala od najstarších ročníkov, rastie počet nakazených.

Na druhej strane, skutočne dobrá správa je, že nové dáta zverejnené poisťovňou Maccabi Healthcare Services potvrdili účinnosť vakcíny proti koronavírusu od spoločností Pfizer a BioNTech. Tá sa po siedmich dňoch od druhej dávky vakcíny (tzv. booster) pohybuje na úrovni 91 percent.

Len promile znovunakazených

Dáta poskytnuté izraelskou zdravotnou poisťovňou ukazujú, že spomedzi 416 900 klientov zaočkovaných druhou dávkou vakcíny sa k 4. februáru covidom opätovne nakazilo len 254 ľudí. To je iba 0,06 percenta. Navyše tí, ktorí boli testovaní ako pozitívni aj viac ako týždeň po očkovaní, mali len ľahké príznaky a iba štyria z nich boli hospitalizovaní. Všetci však s ľahkým priebehom ochorenia.

Pozoruhodné je, že s pribúdajúcimi dňami po očkovaní imunita postupne rastie. Dáta ukazujú, že z 254 znovunakazených sa 76 z nich nakazilo po siedmich dňoch, 44 po ôsmich a 24 po deviatich dňoch od podania druhej dávky vakcíny. Medzi 22. a 24. dňom po preočkovaní druhou dávkou, keď sa testovacie obdobie končilo, sa už nenakazil nikto a čo je najdôležitejšie –nikto zaočkovaný na COVID-19 nezomrel.

Politický rozmer očkovania

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dúfal, že mu rýchla vakcinácia spojená s tretím lockdownom trvajúcim už šiesty týždeň, umožní znovuotvorenie ekonomiky ešte tento mesiac. Koncom marca sú v Izraeli voľby a otváranie ekonomiky by bolo veľkým plus pre Netanjahua, ale už prvý februárový týždeň začali počty nakazených aj úmrtí opäť rásť a uvoľnovanie, zdá sa, tak skoro nehrozí.

Benjamin Netanjahu. Foto: TASR/AP

Počet obetí COVID-19 v Izraeli začiatkom februára (4.2.) presiahol 5-tisíc a úmrtí aj nakazených stále pribúda. Na jednej strane sa v populácii stále viac šíria nákazlivejšie kmene koronavírusu, ako je ten britský.

Navyše dochádza k porušovaniu zákazu vychádzania. Vláda preto prijala zákon, ktorý zdvojnásobil pokuty za porušenie proti pandemických opatrení. Najnovšie je to v prepočte namiesto 1 500 dolárov až 3 000. Pôvodne sa hovorilo až o 6-tisíc dolárových pokutách, ale ultraortodoxní členovia Knessetu boli proti.

Očkujú aj najmladších

Pre klesajúci záujem začali od štvrtka v Izraeli očkovať už aj tínedžerov od veku 16 rokov. Predtým boli vakcíny rezervované pre ľudí nad 30 a tých, ktorí majú rizikové povolania alebo zdravotné problémy.

V Izraeli sa ochorením COVID-19 doposiaľ nakazilo 675-tisíc ľudí a krajina momentálne eviduje vyše 80-tisíc aktívnych prípadov. Prvé tri februárové dni pribúdalo približne 8-tisíc nových prípadov denne, čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s poslednými dňami minulého roka, situácia sa tak vracia o týždne naspäť. V polovici januára bol 7-dňový kĺzavý priemer na úrovni 8-tisíc nových prípadov denne. Teraz sa pohybuje okolo 6,5-tisíca, čo je stále o 2-tisíc viac ako koncom minulého roka.

Sedemdňový pohyblivý priemer nárastu ochorenia COVID-19 v Izraeli. Foto: Worldometers.info/Zdroj:datadashboard.health.gov.il

S výrazným nárastom nových prípadov súvisí pokles počtu zaočkovaných. Prvý februárový týždeň sa denná zaočkovanosť zvyšovala priemerne o 2,5 percenta, čo je menej v porovnaní s minulým týždňom, keď to bolo 3,05 percenta a ešte menej ako týždeň pred tým (3,3 percenta). Len pripomeňme, že Izrael očkuje už od 20. decembra a druhé dávky začali ľudia dostávať 10. januára.

S vekom klesá ochota očkovať sa

Práve pre klesajúci počet zaočkovaných sa izraelská vláda rozhodla očkovať aj najmladšie ročníky. Za poklesom tempa vakcinácie je podľa zodpovedných aj znížená ochota ľudí. Podľa prieskumu rádia Kan, ktorý cituje agentúra Reuters, si až 31 percent Izraelčanov nie je istých, či sa ísť očkovať, a 36 percent má obavy o bezpečnosť vakcíny.

Izraelský národný koordinátor reakcie na pandémiu Nachman Ash pre radio Kan uviedol, že neistotu ohľadne účinnosti vakcíny vyvolávajú nové kmene koronavírusu SARS-CoV-2, ktoré sa v populácii šíria stále viac. Aj proti týmto kmeňom by však vakcíny od spoločností Pfizer a BioNTech mali byť podľa doterajších poznatkov účinné. Pozoruhodné je, že ochota nechať sa očkovať klesá s vekom.

„Myslím, že je prirodzené, ako postupujeme nižšie vekovými kategóriami, tak je potrebné vyvinúť viac úsilia na to, aby sme priviedli ľudí na očkovanie,“ uviedol Ash. Podľa národného koordinátora pandemických operácií sa v Izraeli už vyhodili stovky dávok vakcín, pretože zostali nepoužité po dátume spotreby, lebo sa ľudia jednoducho neprišli zaočkovať.

Tajomník izraelského ministerstva zdravotníctva Yoav Kisch pre rádio 103FM povedal, že deti vo veku 12 do 16 rokov by mohli začať očkovať už v apríli, ale zatiaľ sa ešte čaká na povolenie regulačných úradov. Podľa Kischa však potrvá najmenej rok, kým sa na rad s očkovaním dostanú aj deti mladšie ako 12 rokov.

Najohrozenejší už zaočkovaní

Napriek tomu, že sa očkovanie populácie spomalilo, Izrael dokázal už teraz to, čo sa nedarí takmer žiadnemu štátu na svete a zaočkoval drvivú väčšinu seniorov, ktorí patria k skupinám obyvateľstva najviac ohrozeným ochorením COVID-19.

Percentuálne vyjadrenie zaočkovaných Izraelčanov podľa veku. Foto: datadashboard.health.gov.il

Bledozelenou farbou je v grafe označená časť populácie, ktorá už dostala druhú dávku vakcíny Pfizer/BioNTech. Tmavšou zelenou sú označení tí, ktorí zatiaľ dostali prvú dávku.

Z vyššie uvedeného grafu vyplýva, že aspoň jednu dávku očkovania proti covidu dostalo už takmer 90 percent a druhú takmer 79 percent seniorov nad 90 rokov. Na podobne vysokej úrovni je preočkovaná aj populácia vo veku 70 až 89 rokov.

S vekom však klesá aj preočkovanosť a vo vekovej kategórii 60 až 69 rokov sa už pohybuje na úrovni 77 percent, respektíve 66 percent u tých, ktorí už dostali aj druhú dávku.


Ďalšie články