Matovič sľúbil zdravotníkom príplatky, čierny Peter ostal v ruke Hegerovi

Eduard Heger , Michal Šípoš, arcel Klimek, Juraj Gyimesi , Igor Matoviè Edurad Heger (vľavo) a Igor Matovič. Foto: Jakub Kotian/TASR

AKTUALIZOVANÉ Zdravotníci z covid oddelení sa podľa ministerstva zdravotníctva nemusia báť o svoje mimoriadne sedemeurové príplatky. Peniaze na ne má zaobstarať ministerstvo financií.

Predseda vlády Igor Matovič po dohode s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím prisľúbil pracovníkom covid oddelení mimoriadny sedemeurový príplatok za každú odpracovanú hodinu.

Príplatok sľúbil premiér v statuse na facebooku. Išlo len o verejné vyjadrenie, ktoré nie je napísané v zákone, ani v žiadnom nariadení vlády. Štandard preto zaujímala jeho záväznosť a finančné možnosti naplnenia.

Súkromné nemocnice si to dovoliť nemôžu

Príplatok sa vzťahuje na každého pracovníka covid oddelenia úplne rovnako. Lekár, sestra, sanitár či upratovačka tak dostanú za každú odpracovanú hodinu rovnaký príplatok vo výške sedem eur.

Príplatok sa týka aj tých zdravotníkov, ktorí dochádzajú na covid oddelenie robiť konziliárne vyšetrenia, robia s covid pacientmi rehabilitačné cvičenia či RTG vyšetrenia. Zarátajú sa im len tie počty hodín, ktoré strávili na covid oddelení.

Príplatky majú platiť, kým počet hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19, okrem tých, u ktorých je iba podozrenie na onemocnenie, vo všetkých nemocniciach na Slovensku za sledovaný deň neklesne pod tisíc. Vzhľadom na vývoj pandemickej situácie sa dá predpokladať, že to bude trvať ešte týždne, možno mesiace. Povinnosť vyplatiť ich pritom ostáva.

„Nemocnice, ktoré sú subjektom hospodárskej mobilizácie, bez rozdielu, či sú štátne alebo neštátne, by mali vyplácať príplatok vo výške desaťnásobku oproti minulosti – teda sedem eur za hodinu (od 1. 1. 2021),“ uviedla pre Štandard hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

V týchto siedmich eurách nie sú započítané odvody, ide len o príspevok k hrubej mzde. Musíme k tomu prirátať 35-percentný odvod, čiže napokon náklady na tento príplatok dosiahnu 9,45 eura.

Len za jeden deň sa na chode všetkých covid oddelení podieľajú stovky zdravotníkov. Suma sa tak môže vyšplhať na desiatky miliónov eur. Odkiaľ vziať financie?

Túto otázku si kladú najmä súkromné nemocnice. Zdravotné poisťovne avizovali, že im toto finančné zvýšenie nevykompenzujú. Ako chcú náhly premiérov sľub naplniť, sa Štandard opýtal Mariána Petka, riaditeľa Asociácie nemocníc Slovenska. Tá združuje 77 súkromných slovenských nemocníc.

„Do 15. januára sme stále nevedeli, čo sa bude diať, tak sme sa o to začali zaujímať. Prepočítali sme si to za naše nemocnice a pochopili sme, že ide o obrovské sumy peňazí, ktoré nemáme,“ vysvetlil Petko.

Ak by súkromné nemocnice k takému vyplácaniu odmien pristúpili, po pár mesiacoch by neboli schopné platiť odvody za zamestnancov a bežný chod nemocníc. „Teraz najmenej potrebujeme vojnu medzi pracovníkmi  a vedením nemocníc,“ hovorí Petko. Predseda odborového združenia zdravotníkov preto vyzval vládu a ministerstvo zdravotníctva, aby jasne definovali, ako sa budú sedemeurové príplatky vyplácať.

Postará sa o to ministerstvo financií

Odpoveď z ministerstva zdravotníctva prišla 1. februára. Peniaze vraj sú a budú sa kompenzovať.

Do 3. februára museli súkromné nemocnice odovzdať do Krízového centra ministerstva zdravotníctva informáciu o tom, koľkí zamestnanci a koľko hodín strávili pri pacientoch s ochorením COVID-19.

Aký počet nemocníc to stihol, nevedno. Mechanizmus na získanie peňazí je zatiaľ tiež neznámy. „Je možnosť, že by sme financie obdržali ako preddavok, ktorý sa potom zúčtuje na reálny počet vykonaných hodín, alebo pôjde o balík peňazí pre každú nemocnicu, ktoré na základe hodín prerozdelíme, a skontroluje to Najvyšší kontrolný úrad,“ domnieva sa riaditeľ Asociácie.

Isté je, že peniaze pôjdu z rezervy štátneho rozpočtu vytvorenej na krytie výdavkov v súvislosti s pandémiou. Potvrdilo to ministerstvo financií. Štandard sa zaujímal, či dokážu garantovať dostatok peňazí na vyplácanie sľúbených príplatkov na celé spomínané obdobie. Ministerstvo odpovedalo stroho. Garantuje, že „sa touto témou zaoberá a čaká na podklady a požiadavku z Ministerstva zdravotníctva SR.“

„Za január peniaze dostaneme, ale ak to potrvá ešte mesiace, neviem či minister financií postupne neošedivie. Je to mimo toho, čo bolo plánované,“ uzatvára Petko.

Minister financií Eduard Heger má k zmene farby vlasov možno bližšie, než by sme čakali. Ministerstvo zdravotníctva pre Štandard garantovalo, že platia slová premiéra. Nemocnice peniaze na príplatky dostanú aj po januári 2020. Finančná podpora platí, až pokým stav hospitalizovaných neklesne pod tisíc.


Ďalšie články