Dôležitý bude návrat Fialkových k zdraviu, lepšie výsledky čakajme až potom

fialkova-19-vitozzi-prichod-sta Biatlonistky Lisa Vittozziová a Paulína Fialková Foto: Igor Stančík / SZB

Ani koronavírus nedokázal sestry Fialkové a Lisu Vittozziovú pripraviť o svetový šampionát. Avšak z tria pretekárok má šancu uspieť len Talianka. Je zbytočné vopred viniť slovenské biatlonistky z neúspechu, keď im choroba podlomila nohy.

Budúci týždeň odštartujú Majstrovstvá sveta v biatlone 2021 v slovinskej Pokljuke. Konať sa budú od 10. do 21. februára. Do pretekov sa plánujú zapojiť aj sestry Fialkové. Tie sa po horšej rekonvalescencii z covidu rozhodli dočasne prerušiť sezónu, aby sa plne mohli pripraviť na šampionát. Zatiaľ nie je známe, koľko pretekov odjazdia. Isté je však jedno, od výsledkov si nemôžu sľubovať toľko ako pred začiatkom sezóny.

Fialkové budú súperiť o návrat k priemerným výsledkom a o nábeh na svoju bývalú formu. Ochorenie COVID-19 prekonala aj talianska biatlonistka Lisa Vittozziová, s ktorou zvyknú niekedy Slovenky porovnávať. Napriek rovnakej chorobe má Talianka lepšie predpoklady uspieť a spraviť dobrý výsledok. Dôvodom však nie je neschopnosť slovenských biatlonistiek. Príbeh Vittozziovej je v niektorých ohľadoch odlišný, i keď mal so sestrami Fialkovými spoločného menovateľa.

Vittozziová, biatlonový pacient 0

Korunná princezná talianskeho biatlonu Vittozziová musela prekonať nečakanú prekážku ešte pred štartom novej sezóny. Koronavírus ju vyradil zo záverečnej prípravy na Svetový pohár. Zatiaľ čo ostatné biatlonistky dolaďovali posledné detaily, Talianka zápasila s chorobou.

„Musela som ostať 19 dní doma. Mala som zapálené prínosové dutiny, pociťovala som bolesť v hlave, kostiach i chrbte. Stratila som chuť. Dokonca ani teraz, keď som uzdravená, nerozoznávam chute na sto percent. Mala som takmer všetky príznaky, ale choroba nemala vplyv na pľúca, ani dýchaciu sústavu,“ opisovala priebeh nákazy. „Debut bude ťažký, ale som si istá, že sa bude pomaly zlepšovať. Mojím cieľom je nájsť samu seba,“ dodala.

Ani negatívny test, ktorý sa stal vstupenkou do kolotoča biatlonu, jej nepriniesol okamžitú úľavu.

Vittozziová o prvých pretekoch: Bola to facka

Predikcie Vittozziovej sa naplnili hneď v úvodnom kole Svetového pohára. Talianka odjazdila svoje najhoršie vytrvalostné preteky v kariére, do cieľa prišla na 84. mieste. Pretekárka, ktorá pravidelne končila medzi elitnou dvadsiatkou, ostala na chvoste. Problémom nebola len slabá streľba, ale aj rýchlosť na trati.

„Nepopieram, že včerajšie preteky ma trochu rozhodili. Vedela som, že sem neprídem v najlepšej fyzickej kondícii. Mala som naozaj ťažký mesiac. Nemyslela som si, že to bude až také tragické vynechať dvadsať dní tréningu. V skutočnosti to bola facka, ale som bojovník. A budem bojovať,“ zhodnotila Vittozziová.

A skutočne zabojovala. Medzi elitnú desiatku sa dostala už v piatych pretekoch sezóny. V šprinte v treťom kole Svetového pohára v rakúskom Hochfilzene dobehla ako siedma. Predviedla bezchybnú streľbu, no napriek tomu sa z bežeckého hľadiska umiestnila na 19. mieste. Jej beh bol poväčšine slabší od novembra do decembra v porovnaní s celkovým umiestnením. Hoci na trati patrila k rýchlostne zdatnejším pretekárkam, jemne zaostávala za svojím minulosezónnym priemerom. Posledný ročník pritom patril medzi jej slabšie.

Od decembrových pretekov s hromadným štartom v Hochfilzene sa Vittozziová dokázala pravidelne lepšie umiestniť z bežeckého hľadiska než z toho celkového. Talianka sa vo výsledkových listinách pohybovala v rozmedzí najlepšej tridsiatky po tom, ako dokázala stabilizovať kondíciu na trati. Výnimkou bol januárový šprint, prvý v novom roku, v ktorom obsadila svoje najhoršie kariérne 89. miesto.

„Sezóna sa nezačala ideálne a stále mi nie je veľmi dobre. Každý deň je nepredvídateľný. Buď je všetko normálne, alebo sa cítim horšie. Jedna z najnepríjemnejších vecí je, že ani neviem čo očakávať od budúcnosti, pretože nikto nevie, ako prebieha zotavenie z tejto choroby,“ prejavila svoje obavy.

Paulína Fialková: Nemôžem sa nadýchnuť

Koronavírusom sa nakazili aj sestry Fialkové ani nie týždeň pred úvodnými pretekmi. Priebeh ochorenia mali ľahký, nepociťovali výrazné bolesti. Aj preto sa rozhodli, že po skončení karantény naskočia rovno do sezóny. Ako ukázal čas, podcenenie choroby sa nepriaznivo prejavilo na výsledkovej listine, ale predovšetkým na zdravotnom stave oboch sestier. Každú zasiahol a ovplyvnil rozdielnym spôsobom. Obe sa preto rozhodli sezónu dočasne prerušiť. Stále však živili ambíciu zúčastniť sa na majstrovstvách sveta.

Paulína sa v tejto sezóne individuálne predstavila len v troch šprintoch, do stíhacích pretekov sa nedokázala kvalifikovať. Obsadila 86., 80. a 74. miesto. Padla tak ku svojim kariérnym minimám, ktoré dosahovala v prvých sezónach začleňovania sa do Svetového pohára. V predchádzajúcich ročníkoch pritom ukazovala potenciál zaradiť sa medzi 20 najlepších. Dôsledkom slabých výkonov sú podľa biatlonistky pozostatky koronavírusu v organizme.

Slovenská biatlonistka Paulína Fialková. Foto: Martin Baumann/TASR

„Moje telo pracuje do 90 percent normálne. Ale v tom pretekárskom režime, kde ide naplno, sa začínajú tie problémy. Nemôžem sa nadýchnuť, mám stiahnuté hrdlo a srdcovú arytmiu. Všetci lekári sa zhodli na tom, že covid spôsobil totálne vyčerpanie organizmu, v podstate som na svojom energetickom dne,“ opísala Fialková svoj stav počas pretekov v rozhovore pre slovenskybiatlon.sk. Preto sa rozhodla vrátiť domov a absolvovať ďalšie vyšetrenia. Tie neukázali žiadne závažné poškodenie pľúc, ale potvrdili sa drobné zmeny, ktoré biatlonistke komplikujú situáciu na trati. Slovenka však dostala zelenú na tréningy a prípravu na majstrovstvá.

Ivona Fialková: Zázraky sa nestanú

Mladšia Ivona sa popasovala o čosi lepšie s chorobou i traťami. V šprintoch sa dokázala vždy kvalifikovať do stíhačky. Jej najlepším a jediným bodovým umiestnením bola 28. priečka v nemeckom Oberhofe. Po piatom kole Svetového pohára uprednostnila na rady doktorov vyšetrenia pred pretekmi. Tie dopadli dobre, takže majstrovstvá sveta ostali napriek zlej sezóne v hre.

„Po konzultácii s lekármi sme sa rozhodli, že to skúsime, že to nevzdáme, že zabojujeme. Nemôžeme už očakávať to, čo sme očakávali pred sezónou. Vyjadrenia lekárov sú jasné, zázraky sa nestanú. Ale môžeme urobiť všetko to, čo je v našich silách, aby sme podali aspoň nejaký solídny výkon. Skúsime sa znova zaradiť do toho kolotoča svetového pohára. Takáto stopka nemá dobrý vplyv ani pre budúcu olympijskú sezónu,“ uviedla Ivona na margo nadchádzajúcich majstrovstiev.

Na rozdiel od svojej sestry cítila deficit pretekania, rozhodla sa preto pripojiť k slovenskej výprave na Majstrovstvá Európy v biatlone a odtiaľ sa následne presunúť na záverečné sústredenie pred svetovým šampionátom.

Slovenská biatlonistka Ivona Fialková. Foto: Michal Svítok/TASR

Fialkové majú podporu elitných biatlonistiek, ale nie laického publika

Na jednu zo slabších sezón Fialkových a zlý pretekársky úvod zareagovala laická verejnosť kritikou. Frustrácia prerástla do obvinení, že slovenské biatlonistky svoju nedostatočnú pretekársku úroveň schovávajú za výhovorky o nepriaznivom zdraví. Slovenky zvyknú porovnávať práve s vyliečenou Vittozziovou, ktorá sa pomerne rýchlo dokázala z najhoršieho dostať a pomaly si ladila formu na majstrovstvá sveta.

Avšak sama pretekárka upozornila, že mala iný priebeh. „Hovorila som s Paulínou, povedala, že si prešla rovnakým ochorením. Ja, našťastie, nemám problémy s dýchaním. Dúfam, že sa obe dobre uzdravia,“ zaželala Vittozziová sestrám Fialkovým.

Podporu im vyjadrili aj iné elitné biatlonistky, ktoré si najlepšie uvedomujú, aké úskalia môžu spôsobiť dýchacie ťažkosti. „Priedušnica, pľúca a dýchanie sú pre nás, ktorí sa venujeme vytrvalostným športom, dôležité najmä v zimnom období. Je znepokojujúce počuť, že Fialkové majú väčšie problémy,“ tvrdí úspešná švédska dvojka Elvira Öbergová.

O vplyve koronavírusu na výkony v pretekoch nepochybuje ani Nórka Ingrid Landmark Tandrevoldová. Podľa nej je prirodzené, že ťažkosti pretrvávajú práve u športovcov, ktorí potrebujú mať v pretekoch maximálnu kapacitu pľúc.


Ďalšie články