Zákaz verejných bohoslužieb je neprimeraný, dáva zlé svedectvo o náboženskej slobode

Anton Ziolkovský Kňaz Anton Ziolkovský. FOTO: TASR/Jakub Kotian

Rímskokatolícky kňaz Anton Ziolkovský na sociálnej sieti Facebook vyvolal debatu apelom na obnovu verejných bohoslužieb. Bývalý výkonný sekretár Konferencie biskupov Slovenska vo svojom príspevku upozornil, že „kompetentní sa správajú chaoticky, svetlo na konci tunela príliš nevidieť. Je to zlé, rastie frustrácia a nespokojnosť.“ Podľa neho sa máme pokúsiť normálne žiť a sprístupniť bohoslužby, lebo v krajine, kde je väčšina kresťanov, stoja veriaci za bránami kostolov. Pre Štandard povedal, prečo je zákaz verejných bohoslužieb neprimeraný, ako sa tým obmedzuje náboženská sloboda aj to, že ľudia v kostoloch sú zväčša zodpovednejší ako v supermarketoch.

Prečo chcete obnoviť verejné bohoslužby? Epidemiológovia a vláda podľa vás preceňujú kritickú situáciu s koronavírusom?

Náboženskú slobodu, ktorá sa prejavuje aj verejným slávením bohoslužieb, možno obmedziť len vo výnimočných prípadoch. Človek má v sebe náboženský rozmer, ktorý ho vedie k duchovnému životu. Čím je jeho osobná situácia zložitejšia, tým viac potrebuje zúčastňovať sa náboženských obradov. Epidémia je zlá, spôsobuje aj veľkú izoláciu a pocit bezradnosti či bezmocnosti. Kresťania sa vždy v ťažkostiach utiekali k Bohu v kostoloch.

Kde v Európe sú dnes omše povolené?

Napríklad v Maďarsku, Českej republike, Poľsku, vo Francúzsku, v Nemecku či Taliansku sa bohoslužby s obmedzeniami naďalej konajú. Za takýchto okolností nie je primerané, aby ľudia boli celé týždne či mesiace bez možnosti zúčastniť sa bohoslužieb.

Ak sa ukáže, že veriaci sa nakazia aj v kostoloch, ste za opätovné uzavretie kostolov?

Veriaci sa v kostoloch môžu nakaziť iba vtedy, keď nedodržiavajú opatrenia. Ľudia ich však väčšinou dodržiavajú. Kostol nie je kultúrnym či športovým podujatím alebo posedením v reštaurácii, kde prichádzate „v nálade“ alebo si ju tam vytvoríte, a preto prestávate byť opatrný. Nakupujem v supermarkete a vidím, koľko ľudí sa tam nachádza a ako sa správajú. Trúfam si povedať, že veriaci v kostoloch sú väčšinou zodpovednejší.

Ako reagujete na námietku, že fyzické zdravie je dôležitejšie ako možnosť ísť na bohoslužby? Naozaj existujú presné dáta, ktoré hovoria o minimálnej nákazlivosti v kostoloch?

Fyzické zdravie je určite dôležité a určite je dôležité brať ohľad aj na lekárov a nepreťažiť zdravotnícky systém. Ich službu si veľmi vážim. Opatrenia však musia mať istú proporčnosť a primeranosť. Nikto nežiada bohoslužby bez akýchkoľvek obmedzení. Aj veriaci chápu, že v čase šírenia koronavírusu sú na mieste. Keď však vieme pustiť ľudí do práce, do supermarketu a najnovšie aj do školy, prečo by nemohli ísť do kostola?

Som presvedčený, že zákaz verejných bohoslužieb je v tejto chvíli neprimeraný a ťažko akceptovateľný. Tí, ktorí opatrenia zachovávajú, by mali mať možnosť prísť na svätú omšu. Štát má všetky kompetencie a prostriedky, aby dodržiavanie opatrení mohol vymáhať a kontrolovať.

Na facebooku ste písali o blížiacom sa pôste pre kresťanov. Nie je súčasný stav tiež akýmsi pôstom? Nie je lepšie počkať, kým bude bezpečnejšia situácia?

Áno, súčasná situácia je pôstom. Na druhej strane bohoslužby s obmedzeniami sa konajú v mnohých krajinách. A nemyslím si, že by napríklad nemecká vláda bola nezodpovedná a chcela vystavovať ľudí neprimeranému riziku. Po mesiaci lockdownu nie sme v takej drastickej a zásadne inej situácii ako v okolitých krajinách, že by sme o tom nemohli uvažovať. Kostoly sú nielen miestom duchovného života, ale aj socializácie a nádeje. Som presvedčený, že prínos z účasti pri zachovaní opatrení prevyšuje možné riziká.

Nie je vhodnejšie apelovať na kreativitu kňazov, ako hovorí pápež František, a uvažovať aj o iných formách pastorácie? Mnohí kňazi sú v nemocniciach, slávia omše online a podobne.

Mnohí kňazi sú kreatívni, sám každú nedeľu slávim online svätú omšu cez YouTube. Vážim si a obdivujem spolubratov, ktorí slúžia v nemocniciach. Osobný kontakt, možnosť pomodliť sa v kostole a prijatie sviatostí sa však virtuálnym spôsobom nedajú nahradiť. Aj keď sa verejné bohoslužby začnú znova sláviť, budú sprevádzané obmedzeniami.

Čo je dôvod, ktorý vás vedie k vášmu verejnému vystúpeniu?

Mnohí ľudia už mesiace neboli v kostole a sú s cirkvou v kontakte len cez online priestor alebo elektronické médiá. Kňazi budú ešte dlhé mesiace odkázaní na svoju kreativitu, aby s nimi nestratili kontakt. Ak neumožníme návštevu bohoslužieb tým, ktorí sú zdraví a chcú pristupovať k sviatostiam, vzniknú spoločenské, osobné i duchovné škody, ktoré sa budú ťažko naprávať. Navyše to vydáva o nás ako o krajine a spoločnosti veľmi zlé svedectvo o našom vzťahu k Bohu a náboženskej slobode.


Ďalšie články