Konflikt medzi republikánmi: Vrásky im robí konšpiračná QAnon kongresmanka

Marjorie Taylorová Greeneová. Foto: TASR/AP Marjorie Taylorová Greeneová. Foto: TASR/AP

Januárové udalosti v hlavnom meste USA či odstavenie kongresmanky Marjorie Taylorovej Greeneovej dáva do širšej pozornosti konšpiračnú teóriu QAnon. Čo to je, čomu jej zástancovia veria a ako to súvisí so súčasnou americkou politikou?

Do americkej Snemovne reprezentantov začiatkom januára ako novú členku zvolili republikánku Marjorie Taylor Greeneová, ktorá reprezentuje 14. okrsok štátu Georgia. Vo voľbách získala solídnych 75 percent hlasov, no v piatok Snemovňa reprezentantov rozhodla v pomere 230 ku 199 hlasov o jej vylúčení z výborov pre rozpočet a školstvo. Krok, pod ktorý sa podpísalo aj 11 republikánov, výrazne oslabí vplyv Greeneovej v snemovni.

Prečo Greeneová tak prekáža? Kongresmanka je neslávne známa za niektoré svoje vyhlásenia. Na facebooku napríklad lajkla stránku, ktorá vyzývala na to, aby demokratická predsedníčka snemovne Nancy Pelosiová dostala „guľku do hlavy“. Odpovedala tiež na výzvu na obesenie exprezidenta Baracka Obamu textom: „javisko sa pripravuje“. Taktiež podporovala všemožné konšpiračné teórie, hlavne jednu známu a vplyvnú s názvom QAnon.

Vznik tejto konšpiračnej teórie sa kladie približne na mesiac október v roku 2017, aj keď QAnon nadväzuje na niektoré predošlé konšpiračné teórie. Začalo to príspevkom od anonymnej osoby zvanej „Q clearance patriot“ (alebo teda QAnon) na stránke 4chan. Tento Q tvrdil, že je vysokopostaveným americkým vládnym úradníkom, ktorý má prístup k utajeným informáciám (tzv. Q clearance).

QAnon mal mať údaje z prostredia vtedajšej vlády prezidenta Donalda Trumpa ako aj jeho politických oponentov z radov demokratickej strany. Všeobecne ľudia z prostredia QAnonu veria v to, že Donald Trump má tajný plán, podľa ktorého sa chystalo zatknutie mnohých vysokopostavených politikov a osobností v USA z dôvodu ich príslušnosti k pedofilnému satanistickému kultu.

Jeho súčasťou sú podľa QAnonu napríklad politici Hillary Clintonová, Barack Obama či finančník George Soros a iní, ktorí sa zapájajú do praktík tohto kultu. Tieto teórie ešte zosilnil prípad finančníka Jeffreyho Epsteina z roku 2019, ktorého obvinili zo sexuálneho zneužívania a obchodovania s maloletými. To sa malo diať na jeho súkromnom ostrove, pričom existujú letové záznamy, ktoré spájajú Epsteina s mnohými významnými politickými tvárami – napríklad s bývalým americkým prezidentom Billom Clintonom, samotným Trumpom či princom Andrewom. Jeho údajná samovražda za podozrivých okolností bola ďalším olejom do ohňa.

Takzvaný QAnon šaman. Foto: reprofoto/Youtube

Boží dar pre demokratov?

Preto je konšpiračná teória QAnon pre demokratov darom z nebies. Vďaka podpore QAnonu pre Trumpa vzniká v republikánskej strane rozkol s tými členmi, ktorí sa prikláňajú k spomenutým konšpiračným teóriám a racionálnejšou väčšinou strany. Primárnym problémom je už spomenutá Greeneová. Kongresmanka sa síce za niektoré predchádzajúce vyjadrenia ospravedlnila, no bolo už neskoro.

Napríklad republikánsky reprezentant Jason Crow (Colorado) už dávnejšie uviedol, že Greeneová si možno vyhodenie z komisií zaslúži. „Pozeráme sa na naše možnosti v rámci snemovne a ako to môžeme zastaviť. A či to bude návrh na vyhodenie, alebo cenzúra, nemôžeme to nechať tak,“ uviedol ešte 13. januára Crow. Reprezentant za Oklahomu Tom Cole zase označil Greeneovej bývalé vyjadrenia za „odporné a nehodné členky Kongresu“.

Jej prípadom sa zaoberá Kevin McCarthy, líder republikánskej menšiny v snemovni. McCarthymu sa však nepáči predstava, že by Greeneovú vyhodili zo snemovne úplne. Demokrati by sa takto jednoducho zbavili reprezentanta od republikánov, čím by zvýšili svoj pomer síl v snemovni.

Rozkol strany?

Okrem Greeneovej však republikáni riešia aj iný problém. Je ním kongresmanka Liz Cheneyovú, ktorá je považovná za tretiu najsilnejšiu republikánku v Snemovni reprezentantov.

Cheneyová, ktorá je dcérou bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho, minulý mesiac zahlasovala za ústavnú žalobu bývalého prezidenta Donalda Trumpa, čím išla proti strane a zároveň poskytla demokratom páku proti republikánom. Trumpovi priaznivci pred pár dňami zorganizovali míting proti kongresmanke v jej štáte Wyomingu, kde volali po jej odvolaní z úradu (impeachmente). Počas stredajšieho stretnutia a následného tajného hlasovania však republikáni rozhodli o jej zotrvaní vo vedúcej pozícii.

„Je to len príklad: republikánska strana je veľmi veľký stan. Všetci sú vítaní,“ uviedol McCarthy po hlasovaní. Podľa svojich slov sa postavil za Cheneyovú a zdôraznil, že strana sa nesmie trieštiť, ale naopak spojiť proti demokratom.

Liz Cheneyová. Foto: Wikipedia

Republikáni majú na najbližšie obdobie dva ciele. Konsolidovať stranu a pokúsiť sa získať väčšinu v Senáte aj Snemovni reprezentantov. Napríklad jeden zo zvolených senátorov za štát Georgia, ktorí získali mandát v tesných voľbách, bol zvolený iba na dva roky. Z Georgie je aj kongresmanka Marjorie Taylorová Greeneová, republikáni nemôžu prísť o jej sympatizantov, ani o stredovejších voličov, na ktorých zase cielia kampane demokratov, ktoré pracujú s obrazom Taylorovej Greeneovej. Nebude to jednoduchá situácia.


Ďalšie články