Prevratný liek proti COVID-19? Nemci a Česi ho už nakupujú

Nový koronavírus Foto: TASR/AP

Objavila sa dvojica liekov, ktoré dávajú nádej na liečbu ochorenia COVID-19. Preveruje ich Európska lieková agentúra, ale niektoré členské krajiny EÚ nezaháľajú a už teraz ich z USA nakupujú.

Bamlanivimab od spoločnosti Eli Lilly a REGN-COV2 od firmy Regeneron sú oba založené na liečbe protilátkami. Prvý menovaný má obmedziť množstvo koronavírusu spôsobujúceho covid v tele pacientov a rovnako ako druhý nádejný liek sa odporúča nasadiť u pacientov, pri ktorých je pravdepodobné, že budú mať ťažký priebeh ochorenia.

Obidve liečby protilátkami sú navrhnuté tak, aby blokovali takzvaný „spike“ proteín koronavírusu SARS-CoV-2, a tak bránili vírusu v „prichytení“ sa na bunku a následnom vstupe do nej. Tieto takzvané monoklonálne protilátky sú vyvinuté v laboratóriu a navrhnuté tak, aby útočili na jeden konkrétny vírus tým istým spôsobom.

Bamlanivimab je už schválený americkým liekovým regulátorom FDA. Prípravok od spoločnosti Regeneron sa zatiaľ aj v USA podáva iba experimentálne.

Pre koho sú lieky určené

V USA boli bamlanivimab a REGN-CoV-2 schválené na liečbu pacientov vo veku od 12 rokov, ktorí sú vystavení riziku vzniku závažných symptómov COVID-19. Americká lieková agentúra FDA tvrdí, že oba spôsoby liečby znižujú pravdepodobnosť, že ochorenie prejde do vážneho stavu.

Hospitalizovaní pacienti alebo tí, ktorí sú odkázaní na ventilátory, však nesmú tieto lieky dostávať. Výrobca Regeneron tvrdí, že ľudia, ktorí ešte neprodukovali žiadne protilátky proti koronavírusu, teda neboli zatiaľ nakazení, majú z jeho protilátkového kokteilu najväčší úžitok.

Šéf FDA Stephen Hahn pre Deutsche Welle uviedol, že „liečba sa ukázala ako najúčinnejšia do 10 dní od infekcie“. Mnoho vedcov tvrdí, že napriek tomu stále existuje nedostatok vedeckých údajov o tejto terapii.

Česi a Nemci majú záujem

Napriek tomu, že ešte neexistuje dostatok vedeckých dát o tejto novej terapii za použitia dvojice spomínaných liečiv, tak je o ne už teraz veľký záujem. Nemci neváhali a lieky od amerických firiem rovno nakúpili.

Ešte koncom januára vláda Angely Merkelovej oznámila, že nakúpi 200-tisíc dávok bamlanivimabu a lieku REGN-CoV-2 v celkovej hodnote 400 miliónov eur. To vychádza presne 2 000 eur na jednu dávku.

Nemecké úrady plánujú testovať liečbu monoklonálnymi protilátkami na tých pacientoch, u ktorých je buď riziko vzniku závažných príznakov COVID-19, alebo majú oslabený imunitný systém, ktorý neprodukuje dostatok protilátok.

Liek na ochorenie COVID-19 s názvom bamlanivimab od farmaceutického koncernu Eli Lilly. Foto: TASR/AP

O nové lieky, ktoré by mohli pomôcť v boji proti ochoreniu COVID-19, prejavili záujem aj v susednom Česku. Vláda premiéra Andreja Babiša (ANO) už oznámila, že podobne ako Nemci nakúpi liek bamlanivimab a zaujíma sa aj o prípravok REGN-CoV-2.

„Účinnosť tohto preparátu (bamlanivimab) je po dlhej dobe skutočne zaujímavá. Ak je to 80 percent, ako je deklarované, tak je to preparát, ktorý je prelomový,“ povedal český exminister zdravotníctva a poradca premiéra Roman Prymula v štvrtkovom vydaní českého denníka Právo.

Aj Prymula priznáva, že preparát nie je na bežné používanie pre všetkých pacientov. Schváliť tieto lieky na národnej úrovni štátnymi regulátormi však nie je možné. Ako členovia Európskej únie musíme pred použitím v praxi počkať na rozhodnutie Európskej liekovej agentúry (EMA), ktorá už oba americké prípravky preveruje.

S otázkou, či aj Slovensko zvažuje nákup týchto liekov, sa Štandard obrátil na Ministerstvo zdravotníctva SR. Článok budeme aktualizovať o odpoveď.

Vedľajšie účinky

Klinická štúdia zahŕňajúca REGN-CoV-2 zistila, že liečba u pacientov neviedla k vysokému výskytu závažných vedľajších účinkov. FDA napriek tomu zdôraznila potenciálne riziko reakcií z precitlivenosti, ako sú napríklad anafylaktické šoky, ktoré môže terapia vyvolať.

Existuje tiež riziko reakcií spojených s injekčným podaním, ako je horúčka, zimnica, nevoľnosť, bolesti hlavy, bronchospazmus, hypotónia, bolesť hrdla, podráždenie pokožky a závraty.

Podľa FDA nie je možné vylúčiť závažné, neočakávané vedľajšie účinky pri REGN-CoV-2, pretože výskum protilátok proti casirivimabu a imdevimabu stále pokračuje. Agentúra uviedla, že liek bamlanivimab od Eli Lilly spôsobil závažné vedľajšie účinky len v dvoch z 850 prípadov.


Ďalšie články