Zlatý glóbus až koncom februára. Najväčší favoriti sú známi

fotka Eddie Redmayne vo filme The Trial of the Chicago 7. Foto: ČSFD

Každoročné udeľovanie cien Zlatý glóbus sa koná v decembri, pre pandemickú situáciu sa to posunulo na 28. februára. Toto sú najväčší favoriti.

Nominácie na udeľovanie cien 78. ročníka Zlatého glóbusu sú zverejnené. Najväčšiu šancu na výhru má film Mank, ktorý získal až šesť nominácií, a to v kategóriách Najlepší film v žánri dráma, Najlepší herec, Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe, Najlepší scenár, Režisér a Najlepšia hudba. Príbeh sa odohráva v 30. rokoch minulého storočia a zameriava sa hlavne na scenáristu Hermana Mankiewicza, ktorého oslovil režisér Orson Welles. Ten dostal od štúdia RKO možnosť natočiť film na ľubovoľnú tému a s ľuďmi, ktorých si vyberie. Vybral si Mankiewicza, s ktorým bude mať ešte problémy. Nakoniec v roku 1940 natočia film s názvom Občan Kane, ktorý je mnohými kritikmi považovaný za najlepší film všetkých čias. Film mal svoju premiéru na Netflixe 4. decembra 2020.

Po filme Mank má druhý najvyšší počet nominácií film The Trial of the Chicago 7 (Chicagský tribunál). Nominácie získal v kategóriách Najlepší film v žánri dráma, Najlepší herec vo vedľajšej úlohe, Najlepší režisér, scenár a filmová pieseň. Film je zasadený do roku 1968, keď sa vyhrotí protest proti vojne vo Vietname. Osem aktérov protestu je obvinených z podnecovania násilia. Z obvineného Abbieho Hoffmana, ktorého si zahral Sacha Baron Cohen, sa neskôr stála mediálna hviezda. Aj tento film je z dielne Netflixu, kde mal premiéru 16. októbra 2020. Sacha Baron Cohen má až dve nominácie, a to ako Herec vo vedľajšej úlohe za film The trial of the Chicago 7 a druhú ako Najlepší herec v žánri komédia/muzikál za film Borat Subsequent Moviefilm.

Film, ktorý určite stojí za povšimnutie a ktorý má tiež veľké šance na víťazstvo je Nomadland (Krajina Nomádov). Film už získal niekoľko ocenení, ako napríklad najlepší film na 77. filmovom festivale v Benátkach alebo aj Zlatého leva za najlepší film. Hlavnú hrdinku si zahrala oscarová herečka Frances McDormand, známa z filmu Tri bilbordy kúsok za Ebbingom. Po smrti manžela sa Fern rozhodne cestovať naprieč Amerikou iba vo svojej bielej dodávke. Na svojej ceste sa stretáva s podobne naladenými kočovníkmi. Táto nenútená dráma má na Zlatom glóbuse štyri nominácie – za Najlepšiu drámu, za Najlepšiu herečku, za Najlepšieho režiséra a scenár. Podobne po štyri nominácie majú aj filmy The Father a Promising Young Woman.

O Zlatý glóbus za najlepší cudzojazyčný film zabojujú filmy z Dánska, Guatemaly, Francúzska, Talianska a z Ameriky. O dánskom filme Another Round (Chľast) sme už písali. Je to film, ktorý už má na konte niekoľko ocenení, a preto patrí medzi favoritov aj teraz. Okrem neho je nominovaný aj ďalší film z Netflixu The Life Ahead. Príbeh je o žene, ktorá prežila holokaust a momentálne žije v Taliansku. Neskôr sa začne starať o mladého chlapca, ktorý ju okradol.

V kategórii Najlepší animovaný film je nominovaných viacero skvelých filmových diel ako Soul (Duša). Štúdio Pixar, ktoré ho vyprodukovalo, má už niekoľko ocenení aj pri udeľovaní cien Zlatý glóbus. Z jeho dielne vyšli filmy ako Hore (2010), V hlave (Zlatý glóbus 2016), Coco (Zlatý glóbus 2018). Film Duša je príbeh stredoškolského učiteľa hudby, ktorý získal šancu zahrať si v najlepšom jazzovom klube v meste. Všetko sa zmení, keď Joe spadne do kanála. Dostane sa tak na miesto, kde duše, predtým ako prídu na Zem, získavajú svoje záujmy, vlastnosti a osobnosti.

Všetky nominácie na cenu Zlatý glóbus nájdete tu.


Ďalšie články