Tanzániu podľa prezidenta uchránil pred nákazou Boh, cirkev na to: Koronavírus tu je

Katolícky kostol v tanzánskom meste Mbulu. Foto: Wikipédia

Tanzánsky prezident John Magufuli ešte minulý týždeň vyhlásil, že Boh odstránil ochorenie COVID-19 z územia celého štátu. Miestna katolícka cirkev to však vidí inak a spustila kampaň za dodržiavanie epidemiologických opatrení.

Spochybňovanie pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 si kabinet tanzánskeho prezidenta Johna Magufuliho zvolil za hlavnú stratégiu v boji s nákazou ešte v apríli 2020, keď miestne úrady prestali zverejňovať štatistiky o počte infikovaných. V tomto východoafrickom štáte so 60 miliónmi obyvateľov bolo v tom čase potvrdených 509 prípadov nákazy novým koronavírusom.

Africký Bolsonaro

Tanzánskemu prezidentovi sa pred niekoľkými mesiacmi podarilo netradične zaujať aj na Slovensku. Viaceré miestne konšpiračné médiá a stránky šírili jeho vyhlásenia o tom, že testy na nový koronavírus sú len „špinavou hrou“. Podľa Magufuliho slov boli testy nakúpené v zahraničí chybné a ukazovali pozitívny výsledok na koronavírus aj pri vzorkách pochádzajúcich z ovocných plodov alebo zvierat.

Úradníkov, ktorí prezidentove slová spochybňovali, vyhodili z práce, pričom tanzánska vláda následne odmietla akékoľvek ďalšie epidemiologické opatrenia a namiesto toho investovala do podpory rozvoja turizmu. Líder tohto východoafrického štátu dokonca verejne pochválil čínskeho ministra zahraničných vecí Wang Ia za to, že počas návštevy Tanzánie nemal na tvári rúško. Podľa Maufaliho išlo o ďalší dôkaz toho, že koronavírus v krajine nie je.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vľavo) si podáva ruku so svojím tanzánijským partnerom Johnom Pombeom Magufulim počas ich stretnutia v Dar es Salaame. Foto: TASR/AP

Magufuli rovnako odmieta aj vakcíny, pričom Tanzánčanov, ktorí sa v zahraničí dali proti koronavírusu zaočkovať, obvinil, že nákazu zavliekli späť do krajiny. „Ak by belosi dokázali vymyslieť vakcíny, existovali by očkovacie látky proti AIDS, tuberkulóza by bola vecou minulosti, boli by objavené vakcíny proti malárii a rakovine,“ vyhlásil tanzánsky líder.

Keď cirkev bojuje proti hoaxom

Magufulimu sa po jeho nedávnych vyhláseniach o tom, že Boh krajinu zbavil nákazy, odhodlala vzoprieť miestna katolícka cirkev. „Nie sme ostrov,“ reagoval katolícky sekretariát Tanzánskej biskupskej konferencie (TEC). Sekretariát vo vyhlásení vyzval veriacich, vrátane prezidenta, aby sa modlili, ale zároveň ich upozornil, aby dodržiavali podobné epidemiologické opatrenia ako zvyšok sveta – nezhromažďovali sa a obmedzili osobné kontakty. Miestne cirkevné noviny na prezidentove vyhlásenia reagovali titulkom: „Koronavírus je!“

Na dodržiavanie epidemiologických opatrení vyzval veriacich aj biskup Yuda Thadei Ruwaichi z administratívneho centra krajiny Dar es Salaam. „Covid nezmizol, je stále tu. Nebuďme nerozvážni! Musíme sa chrániť. Musíme si umývať ruky mydlom a vodou. Musíme sa tiež vrátiť späť k noseniu rúšok,“ uviedol.

Biskup Gervas Nyaisonga z TEC v otvorenom liste varoval, že cirkev zaznamenala nárast v počte pohrebov s tým, že môže ísť o „druhú vlnu koronavírusovej infekcie“. „Boli sme zvyknutí mať v mestských farnostiach jednu alebo dve zádušné omše týždenne, teraz sa konajú každý deň. Niečo určite nie je v poriadku,“ dodal pre BBC Swahili sekretár TEC otec Charles Kitima. K výzvam miestnej katolíckej cirkvi sa následne pripojila aj tanzánska luteránska cirkev.

Nebáť sa a pracovať?

Názory a kroky prezidenta majú však v krajine svojich prívržencov. „Ak u nás bude vírus, budeme žiť v strachu a potom prestaneme pracovať. Väčšina Tanzánčanov sú nízkopríjmové osoby,“ zdôraznil pre britský denník The Independent miestny taxikár Twalib Mwanjala. „Koronavírus sa do Tanzánie zatiaľ nedostal a nemáme ho tu. Ak by sa do krajiny dostal, relevantné ministerstvo by zverejnilo vyhlásenie. Nateraz by sa však ľudia mali prestať báť a mali by radšej tvrdo pracovať,“ verí miestny obyvateľ Waziri Juma.

Magufuliho prístup k pandémii je v ostrom kontraste s politikou lídrov okolitých afrických štátov, ktorí uplatňujú prísne epidemiologické opatrenia, zabezpečujú pre svoje obyvateľstvo vakcíny, pričom niektorí sa už dali aj sami zaočkovať. Riaditeľ Afrických centier na kontrolu a prevenciu chorôb John Nkengasong varoval, že ak nebudú africké štáty v boji proti pandémii spolupracovať, kontinent bude „zatratený“.

Dánske médiá na konci januára informovali, že u dvoch pasažierov, ktorí do krajiny pricestovali z Tanzánie, potvrdili juhoafrickú mutáciu nového koronavírusu. Tá je pritom pravdepodobne infekčnejšia než pôvodný koronavírus a nemusia byť voči nej účinné očkovacie látky. Zákaz vstupu na svoje územie z Tanzánie a Demokratickej republiky Kongo začala uplatňovať v obavách z juhoafrickej mutácie už aj Veľká Británia.


Ďalšie články