Školy, covid automat a práca z domu. Vláda predstavila tri zmeny

Marek Krajèí Branislav Gröhling Foto: Jaroslav Novák/TASR

Vláda zmenila pravidlá fungovania od pondelka 8. februára. Do škôl sa vrátia deti prvého stupňa základných škôl, deti z materských škôl a posledné ročníky odborných stredných škôl.

„Sprísňujeme kritériá na prechod z čiernej zóny do bordovej zóny, sprísňujeme covid automat, aby deti mohli chodiť do škôl,“ povedal na tlačovke minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

Sprísnenie covid automatu sa týka dvoch vecí. Prechod z prísnej čiernej zóny do mäkšej bordovej zóny na automate, bude podmienený tým, že počet hospitalizovaných na covid musí klesnúť pod 3 000 na Slovensku. Mení sa aj vyhodnotenie sedemdňového priemeru a výška reprodukčného čísla, podrobnosti ale minister neoznámil. Potvrdil ale, že krajina naďalej zostáva v čiernej zóne. Po novom už minister zdravotníctva nebude mať hodnotiace tlačovky v piatok, ale v utorok. Na uvoľňovanie sa bude čakať až trinásť dní od utorka, keď bude ohlásená zmena.

Minister Krajčí tiež oznámil, že v červenej fáze by sa mali školy otvárať rýchlejšie, má to umožniť časté testovanie detí a rodičov, podrobnosti budú doplnené na samostatnej tlačovke ministra školstva. Slovensko podľa neho niekoľko ďalších týždňov zostane v čiernej zóne.

Krajniak: Všetci, čo môžu pracovať z domu, majú povinný home office

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) oznámil, že vláda od pondelka nariadi povinnú prácu z domu pre všetkých, ktorým to výkon práce umožňuje. „Od budúceho týždňa bude inšpektorát práce toto nariadenie kontrolovať.“ Neskôr doplnil: „Nebudeme však robiť žiadne razie,“ vyzval ale ľudí, aby sa na jeho ministerstvo ľudia obrátili, ak by im nebola umožnená práca z domu, ak im to výkon povolania umožňuje.

Minister školstva Gröhling ocenil, že vládne strany potvrdili, že školstvo je pre nich prioritou. Ministerka spravodlivosti Kolíková (Za ľudí) ocenila dohodu všetkých vládnych strán.

Vláda rokovala včera v nočných hodinách, po predchádzajúcom zasadnutí pandemickej komisie.

(fed)


Ďalšie články