Jeden deň smskový lockdown, na druhý deň otvorené školy. Čo je za tým?

Igor Matoviè Igor Matovič. Foto: TASR/AP

Dva dôležité paradoxy v politike vlády a čo chodí po mysli Igorovi Matovičovi.

Paradox prvý: hoci minister Krajčí opakuje, že situácia je vážna, doterajší lockdown nefunguje, všetko preto treba sprísniť, chcel by smskový lockdown, akoby sme mali šikmé oči. A zrazu ten istý minister oznámi, že od pondelka sa budú otvárať školy. Selektívne, ale predsa.

Čo sa to deje?

Až doteraz sme predsa počúvali, že deti sú riziko, roznášači a britský vírus je nákazlivejší, ergo deti, rodičov a učiteľov treba mučiť ďalej. A zrazu je všetko inak?

V Štandarde sme písali, že išlo o dlhodobo sporný pohľad. Dôkazov je viac, napríklad čísla z pandemického New Yorku, kde sa školy neukázali byť špeciálnym rizikom, a tiež názor šéfa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Roberta Redfielda, ktorý už mesiace hovorí, že deti do dvanásť rokov sú v školách vo väčšom bezpečí ako doma. Debata je to užitočná, najmä ak sa rozšíri z úzko zdravotníckej aj na dôsledky pre vzdelanie celej generácie mladých. Aj to bude totiž zodpovednosť tejto vlády.

Z toho, čo sa dozvedáme z výstupov, vyplýva, že k obratu prispeli dve veci. Po prvé, že Remišová a Sulík otvorili tému a pritlačili. Po druhé, že Matovič sa stiahol.

Sú to hneď dve nové veci. Politicky má najväčší význam to, že dve fackané strany vo vláde koordinujú postup. A má to výsledok. Už to nie je Matovič povie, ostatní poslúchnu a ten, čo si pofrfle, dostane od Matoviča.  

Je to dôležitá správa, pretože ukazuje cestu, ako treba čeliť Matovičovi a zároveň zabrániť vyštípaniu Sulíka z vlády.

Tém, ktoré môžu spájať Sulíka a Remišovú, je viac a ich význam bude rásť.

Paradox druhý, Matovič osobne.

Nič nie je pre neho dôležitejšie ako covid. Keď si ale pozriete jeho statusy z posledných dní, keď kríza (podľa jeho ministra) graduje, Matovič objavil dôležitejšiu tému. Ešte nedávno ponúkal falošný graf, teraz k téme mlčí a svojho fanklubu sa pýta, či by nechceli viac peňazí pre rodiny a slobodné matky. Chce riešiť demografiu a dávky.

AHOJTE, ĽUDIA BOŽÍ😷 (diel ll.) Nasledujúce dni Vám tu položím pár otázok … a poprosím Vás o úprimné odpovede,…

Uverejnil používateľ Igor Matovic Nedeľa 31. januára 2021

Nič proti tejto téme, napísali sme o tom veľa, pointa je inde. Už druhýkrát sa opakuje, že keď sa Matovič stiahne, dohoda vo vláde sa hľadá ľahšie. Tomuto stiahnutiu predchádzali dve veci.

Ponižovanie Veroniky Remišovej za to, že mala iný názor na plošné testovanie, a zároveň nenápadný obrat vo vládnych pomeroch. K stopke pre plošné spartakiády sa pridal aj Sulík, aj Kollár, ktorý navyše zdvihol varovný prst do vlastných radov. Matovičov všeliek zrazu skončil v rohu.

Pre Aktuality Kollár povedal, že musia pritvrdiť, lebo ich to zničí. Má na to dobrý dôvod. Sme rodina mala ešte v júni pred opísanou diplomovkou v prieskumoch 12,8 percenta (Focus) a odvtedy klesá na januárových 5,1 percenta (Focus). Dôvodom nie je zďaleka len Matovič, Kollárova strana sa zviditeľňuje v zásade samým papalášizmom a inak stojí v tieni Matoviča. Stáva sa tak zbytočnou, akoby kráčala po vychodenej cestičke SNS po boku Smeru.

Matovič cíti odpor Sulíka a Remišovej, aj varovanie Kollára. Jeho reakciou je nová téma: podpora rodín a slobodných matiek.

Premiér, ktorý rok určuje všetky zásadné rozhodnutia vlády v téme covidu, háda sa s analytikmi, vedcami, koaličnými oponentmi a každým, kto má iný názor, robí zo seba záchrancu životov a z oponentov hrobárov, si zrazu hľadá novú tému. Práve v čase, keď za mesiac na covid zomrelo najviac ľudí a jeho minister tvrdí, že situácia je najhoršia.

Pritom je to najlepšia správa za dlhé mesiace. Dáva šancu vláde aj rozumnejšej pandemickej politike.

 


Ďalšie články