Obvineného oligarchu Jozefa Brhela hospitalizovali na psychiatrii

obvinený podnikate¾ Jozef B. Jozef Brhel. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Podnikateľ Jozef Brhel, ktorý je obvinený ako hlava zločineckej skupiny, bol hospitalizovaný v ružinovskej nemocnici v Bratislave. Potvrdil to jeho obhajca Ľudovít Štanglovič.

Podľa zdrojov Štandardu bol oligarcha Brhel prijatý na urgente ružinovskej nemocnice v utorok vo večerných hodinách. Do nemocnice prišiel v sprievode polície. Hospitalizovaný mal byť na psychiatrii. Podľa TV Markíza mal stavy úzkosti.

Zlý zdravotný stav bol podľa slov Brhelovho advokáta známy orgánom činných v trestnom konaní od počiatku.

Obvinený a zadržaný

Brhel sa minulý týždeň zdržiaval na ostrove v Atlantickom oceáne. V pondelok súkromným lietadlom priletel do Viedne, pričom jeho následné kroky smerovali na policajné prezídium v Bratislave. Po takmer šesťhodinovej výpovedi sa polícia rozhodla Brhela zadržať.

Jozef Brhel bol obvinený zo šéfovania organizovanej zločineckej skupine. Jej trestná činnosť sa má týkať zmlúv medzi firmou Allexis a Finančnou správou.

V rámci akcie Mýtnik Národná kriminálna agentúra zadržala nielen Brhela, ale aj bývalého šéfa Finančnej správy SR Františka Imreczeho, ako aj podnikateľovho brata Petra Brhela. Oboch vzal v pondelok Špecializovaný trestný súd do väzby.

Vinu odmieta

„Zatiaľ je môj klient zadržaný. Kategoricky poprel spáchanie skutkov. Čo sa týka dôkaznej situácie, sme toho názoru, že vznesené obvinenie bolo minimálne predčasné, respektíve nedôvodné,“ uviedol podnikateľov obhajca Ľudovít Štanglovič.

„Vzhľadom na dôkaznú situáciu, ktorá momentálne v tejto trestnej veci môjho mandanta je, očakávame, že pokiaľ to nie je politická kauza, politicky motivovaná, dôjde k zrušeniu uznesenia v časti vznesenia obvinenia voči môjmu mandantovi,“ povedal Štanglovič.

Úrad špeciálnej prokuratúry sa k prípadu nevyjadril. „Vzhľadom na štádium trestného konania (neverejné prípravné konanie) sa nebudeme podrobnejšie vyjadrovať k postupu orgánov činných v trestnom konaní ani k vykonávaným úkonom,“ uviedla hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.


Ďalšie články