Súd odsúdil Navaľného do väzenia na tri a pol roka nepodmienečne

Alexej Nava¾nyj Alexej Navaľnyj na súde. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Ruský opozičný politik označil súdny proces vedený proti nemu za nezákonný. Slovenský minister zahraničia Korčok má pochybnosti o spravodlivom procese. Šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell vyzval na okamžité prepustenie Navaľného.

Moskovský súd zmenil v utorok podmienečný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov a šiestich mesiacov, ktorý dostal ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj v roku 2014 v kauze Yves Rocher, na nepodmienečný. Odpyká si ho vo väzení, informovala tlačová agentúra RIA Novosti.

„Súd rozhodol, že vyhovie návrhu Federálnej služby pre výkon trestu (FSIN) na zmenu podmienečného trestu pre Alexeja Navaľného. Dovtedy, ako rozsudok nadobudne právoplatnosť, zostane vo väzbe,“ oznámila sudkyňa Natalia Repnikovová, ktorú citovala tlačová agentúra TASS.

Sudkyňa dodala, že trest zohľadňuje čas, ktorý Navaľnyj predtým strávil v domácom väzení, čo podľa jeho tímu znamená, že ho čaká odňatie slobody v rozmedzí najmenej dva a pol roka.

Podľa tlačovej agentúry AFP si Navaľnyj (44) svoj trest odpyká v bližšie nešpecifikovanej trestaneckej kolónii za porušenie podmienok podmienečného prepustenia na slobodu.

Výzvy na demonštrácie

Navaľného Nadácia proti korupcii (FBK) po oznámení verdiktu vyzvala jeho stúpencov, aby v centre Moskvy okamžite usporiadali demonštráciu proti uväzneniu tohto opozičného politika a kritika Kremľa, dopĺňa tlačová agentúra AP.

Navaľnyj v utorok počas vystúpenia na súde v Moskve požadoval svoje okamžité prepustenie, ako aj slobodu pre všetkých politických väzňov v krajine, pričom súdny proces vedený proti svojej osobe označil za nezákonný.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken uväznenie Navaľného odsúdil a vyslovil požiadavku na jeho prepustenie.

„Opakujeme svoju výzvu, aby ruská vláda okamžite a bezpodmienečne prepustila pána Navaľného, ako aj stovky ďalších ruských občanov, ktorí boli v uplynulých týždňoch neprávom zadržaní za uplatňovanie si svojich práv vrátane práva na slobodu prejavu a pokojného zhromažďovania,“ uviedol Blinken vo vyhlásení. Podobnú výzvu adresovanú Moskve vyslovila aj Británia.

Cíti sa ako obeť

Navaľnyj sa vrátil do Ruska v januári po tom, ako sa v nemeckej metropole Berlín zotavoval z údajného otrávenia nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok. Jeho následné zatknutie podnietilo tisíce ľudí, aby v ruských mestách vyšli do ulíc na jeho podporu.

Navaľnyj počas utorkového pojednávania na moskovskom súde vyhlásil, že jeho prípad má slúžiť „na zastrašenie obrovského množstva ľudí“. „Chcú poslať do väzenia jedného človeka, aby zastrašili milióny ďalších,“ deklaroval.

Korčok má pochybnosti

Na utorkové odsúdenie ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného reagoval okrem svetových politikov aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok.

„Dnešné rozhodnutie moskovského súdu v prípade Navaľnyj vyvoláva pochybnosti o spravodlivom procese a ignoruje predchádzajúci verdikt Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Vyzývame ruské orgány, aby dodržiavali ľudské a politické slobody v Rusku, ako aj svoje medzinárodné záväzky,“ napísal šéf slovenskej diplomacie na sociálnej sieti Twitter.

Macron i Maas kritizujú

Vrcholní predstavitelia Francúzska a Nemecka v utorok kritizovali uväznenie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného a žiadali jeho okamžité prepustenie. Informovala o tom agentúra AFP.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odsúdenie Navaľného označil za „neprijateľné“. „Politický nesúhlas nikdy nie je zločinom,“ napísal Macron na Twitteri. „Žiadame jeho okamžité prepustenie. Rešpektovanie ľudských práv a demokratických slobôd je nezmeniteľné,“ dodal.

„Dnešný verdikt proti Alexejovi Navaľnému je trpký úder proti základným slobodám a právnemu štátu v Rusku,“ napísal na Twitteri nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. „Navaľnyj musí byť okamžite prepustený.“

„Najskôr Navaľného otrávia a potom ho hodia do väzenia, pretože porušil podmienky podmienečného prepustenia, keď bol v kóme? Čistý cynizmus,“ uviedla na Twitteri nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Borrell vyzval na okamžité prepustenie

Uväznenie Navaľného odsúdili predstavitelia viacerých západných demokracií vrátane USA, EÚ, Británie, Francúzska a Nemecka.

„Odsúdenie Alexeja Navaľného je v rozpore s medzinárodnými záväzkami Ruska v oblasti právneho poriadku a základných slobôd,“ vyhlásil šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell a vyzval na jeho „okamžité prepustenie“, informuje tlačová agentúra AFP.

Rusko označilo výzvy západných krajín na oslobodenie 44-ročného oponenta Kremľa, ktorý dostal vyše trojročný trest za porušenie podmienok svojho podmienečného prepustenia na slobodu, za „odtrhnuté od skutočnosti“.

„Nie je potrebné zasahovať do vnútorných záležitostí zvrchovaného štátu,“ citovali miestne tlačové agentúry hovorkyňu ruského ministerstva zahraničných vecí Mariju Zacharovovú. Tá dodala, že „výzvy západných kolegov“ sú „mimo realitu“.

(tasr, joh)


Ďalšie články