Školy sa konečne otvoria. Žiaci prvého stupňa pôjdu do škôl od pondelka 8. februára

72. rokovanie vlády SR Veronika Remišová. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Po zasadnutí pandemickej komisie to na tlačovke povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí. Mení sa kvôli tomu fungovanie covid automatu. Na otvorenie škôl predtým tlačila ministerka Remišová.

Do škôl sa od pondelka 8. februára vrátia deti materských škôl, žiaci prvého stupňa základných škôl a žiaci posledného ročníka stredných odborných škôl a učilíšť, vyhlásil to na tlačovke minister zdravotníctva Marek Krajčí. Hlavný hygienik Ján Mikas doplnil, že podmienkou je, aby boli rodičia detí a žiaci posledných ročníkov stredných škôl, ktorí sa vrátia do škôl, testovaní. Test bude musieť byť najviac sedem dní starý.

Pandemická komisia navrhla, aby vláda prijala uznesenie, ktorým bude tento návrat do škôl odsúhlasený.

Mení sa aj fungovanie automatu. Podmienkou prechodu z čiernej do bordovej farby je, aby počet hospitalizovaných s ochorením alebo s podozrením na ochorenie covid klesol pod tri tisíc prípadov. Dôvodom tohto doplnenia je potvrdená prítomnosť britskej mutácie vírusu. Hlavný hygienik Mikas doplnil, že pri ďalších testoch PCR sa bude zisťovať aj rozsah prítomnosti britskej mutácie na našom území. Jej šírenie totiž spôsobuje, že situácia sa na Slovensku vyvíja horšie, ako sa po spustení lockdownu predpokladalo, čo je tiež príčinou, prečo neklesá počet pacientov s ochorením covid v nemocniciach.

S týmto rozsahom zmien na pandemickej komisii nesúhlasili ministri Remišová a Sulík. Dôvodom zrejme je, že žiadali ešte väčšie otvorenie škôl.

Remišová: Školy sú priorita

K téme sa totiž už predtým vyjadrila predsedníčka strany Za ľudí a podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. Školy musia byť podľa nej prioritou. Uviedla to po rokovaní ministrov s odborníkmi. Témou bol takzvaný covid automat, ktorým sa má celé Slovensko začať riadiť už od budúceho pondelka.

Pred stretnutím koaličnej rady, ktorá má rozhodnúť o konečnej podobe toho, ako bude vyzerať takzvaný covid automat Remišová uviedla, že počas rokovania pandemickej komisie došlo k zhode.

Ani v tej najprísnejšej, čiernej fáze sedemstupňového covidového automatu nedôjde z úplnému zatvoreniu všetkých prevádzok s výnimkou kritickej infraštruktúry, deti sa podľa ministerky musia vrátiť do škôl čo najskôr.

Remišová uviedla, že „školy musia byť prioritou a musia sa predradiť akýmkoľvek iným uvoľňovacím opatreniam“.

Deti sa musia vrátiť do škôl čím skôr aj podľa ministra Branislava Gröhlinga (SaS). Ten je za to, aby sa od 8. februára do lavíc vrátili všetci žiaci a študenti, nielen tí z prvých stupňov a materských škôl.

„Máme množstvo argumentov na to, aby sme presvedčili epidemiológov alebo aj ostatných kolegov. Ja by som týmto aj poďakoval verejnosti za ten výrazný tlak, aj zo strany bývalých ministrov školstva, ktorí napomáhajú tejto téme, aby sme si uvedomili, že vzdelávanie je dôležité,“ uviedol minister školstva.

Ako upozornil Štandard, návrat detí do 12 rokov nepredstavuje podľa amerických expertov také riziko, ako si myslia epidemiológovia a politici na Slovensku. Návrat detí do škôl je prioritou napríklad podľa virológa a šéfa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Roberta Redfielda. Podľa americkej odbornej komunity školy nie sú epicentrom nákazy pre mladšie deti, a mali by preto zostať otvorené.

Žiadne zatváranie podnikov

Remišová pred utorkovým rokovaním koaličnej rady dodala, že stranu Za ľudí pri stretnutí s odborníkmi a kolegami ministrami presadzovala, aby nebola v covid automate fáza, v ktorej sa zatvoria podniky. „Akonáhle zatvoríme podniky, tak to položí Slovensko na kolená,“ varovala.

„Čierna fáza nebude znamenať, že zatvárame všetko okrem kritickej infraštruktúry, ostanú otvorené firmy s povinnosťou testovať,“ povedala podpredsedníčka vlády pred novinármi.

Remišová priznala, že covid automat sa bude po dohode pandemickej komisie pravidelne prehodnocovať, pretože situácia sa dynamicky mení. Dodala, že ministri hovorili s odborníkmi aj o zatváraní hraníc.


Ďalšie články