Nový zlepšovák: Fíni vedia extrahovať až sedem dávok z ampulky. Pfizer na tom zarobí

ampulka vakcína oèkovanie vakcinaèné centrum Ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od farmaceutických spoločností Pfizer/BioNTech. Foto: TASR/AP

Z jednej ampulky vakcíny od spoločností Pfizer a BioNTech sa dá podľa odporúčaní výrobcov oficiálne získať päť dávok očkovacej látky. Zdravotnej sestre vo Fínsku sa však podarilo z jedinej ampulky pripraviť až sedem dávok. Čo ale prekvapí ešte viac, je prístup firmy Pfizer.

Európska lieková agentúra (EMA) začiatkom januára vydala odporúčanie, podľa ktorého je pri použití správneho typu injekčných striekačiek pripraviť z jednej ampulky vakcíny Comirnaty od Pfizer/BioNTech až šesť dávok očkovania.

O tom, že iba 5 vakcinačných dávok z jednej ampulky je plytvanie očkovaním, písal začiatkom roka napríklad španielsky denník El Pais. Dôvodom bol nedostatok správnych, nízkoobjemových injekčných striekačiek, ktoré umožňujú vyčerpať takmer všetku vakcínu.

Fínska zdravotná sestra Sari Roosová z Helsínk, o zlepšováku ktorej píše portál EurActive, prišla na spôsob, ako sa dá z ampuliek vakcíny od Pfizer/BioNTech získať až sedem dávok očkovania.

Prevratná metóda

Roosovú trápilo, že pri očkovaní ľudí zostávajú v niektorých injekčných striekačkách zvyšky vakcíny. Zamestnávateľ jej umožnil experimentovať a s použitím určitého typu striekačiek a využitím zostatkového vzduchu v ampulkách sa sestre podarilo použiť každú kvapku a pripraviť tak až sedem dávok očkovania proti ochoreniu Covid-19.

Táto metóda už bola schválená firmou Pfizer aj Fínskym zdravotníckym inštitútom a vo štvrtok (4.2.) má Roosová svojim fínskym kolegom predviesť, ako jej nápad funguje v praxi. K dispozícii bude aj inštruktážne video, aby sa metódu mohli naučiť aj zdravotníci v zahraničí.

Fínsky spôsob aplikácie vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech môže výrazne pomôcť tým krajinám, kde je momentálne nedostatok vakcín, kam patrí aj Slovensko a vlastne takmer celá Európska únia, ktorá nakúpila vakcíny hromadne pre všetky štáty a čaká na plnenie dohodnutých dodávok.

Český portál Lidovky.cz pripomína, že je to práve využívanie šiestej dávky vakcíny, ktoré sa podpísalo na tom, že jej cena rastie. Zmluva s Pfizerom je totiž uzatvorená na počet dávok a nie ampuliek s vakcínou. Firma tak automaticky znížila počet ampuliek, ktoré štátom dodáva, pretože dodáva len toľko dávok, koľko je napísané v zmluvách.


Ďalšie články