Aj evanjelickí farári a farárky pomáhajú v nemocniciach

Ivan Lukáč Kaplán v bratislavskej Dúbravke Ivan Lukáč Foto: Evanjelická cirkev augsburského vyznania/ www.ecav.sk

Mnohí evanjelickí duchovní pomáhajú v týchto dňoch v nemocniciach. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Jana Nunvářová.

„Konať skutky lásky a pomáhať blížnemu je predsa prirodzené a samozrejmé. V takých chvíľach si predstavujem, akoby tam ležal niekto z mojej rodiny, aj keď ho nepoznám. Je to ľudské. Niekedy stačí napraviť vankúš, podať pohár vody či pohladiť,“ povedala farárka z Prešova Lenka Wagnerová.

Spievajú

Mama troch detí, ktorá ochorenie COVID-19 už prekonala, navštevuje pacientov, ku ktorým vlastná rodina prístup nemá. Jej pastorálna služba na covidovom oddelení často predstavuje prislúženie večere Pánovej, modlitbu alebo spev piesní z evanjelického spevníka. „Počas toho, ako som spievala, prišla sestra a otvorila dvere, aby počuli aj ostatní pacienti na izbách. Je to pre nich vzácne, lebo katolícki farári v nemocnici nezvyknú spievať,“ povedala farárka.  

„Neviem, čo ma v nasledujúcich dňoch, týždňoch a mesiacoch čaká. Možno budem tak trochu aj sanitárom, zdravotným asistentom, možno niečím úplne iným. Ale jedno viem, že v tom nie som sám. Že je so mnou Pán Boh,“ povedal kaplán v bratislavskej Dúbravke Ivan Lukáč. Zároveň si uvedomuje, že táto služba je darom a príležitosťou priniesť chorým evanjelium. Evanjelickí farári, ktorí v nemocniciach v týchto dňoch pracujú, tvrdia, že najväčšou túžbou pacientov je ísť čím skôr domov k svojej rodine.

Predsedníctvo ECAV na základe pokynov Ministerstva zdravotníctva SR zároveň odporučilo duchovným, ktorí poskytujú duchovnú službu pre pacientov s ochorením COVID-19 v nemocniciach alebo prijímateľov sociálnych služieb v zariadeniach sociálnych služieb, aby sa dali zaočkovať. A boli tak k dispozícii chorým v týchto zariadeniach.

Katolícki kňazi pôsobia prakticky vo všetkých nemocniciach

Aj katolícki kňazi pôsobia prakticky vo všetkých slovenských nemocniciach. Okrem toho, že sú k dispozícii veriacim, mnohí z nich pomáhajú tiež ako dobrovoľníci pri riešení situácie s ochorením COVID-19. Pre potreby Ministerstva zdravotníctva SR cirkev v prvej, ale aj počas druhej vlny pandémie pripravila zoznam duchovných, ktorí sú určení pre jednotlivé nemocnice i pre domovy sociálnych služieb.

(tasr)


Ďalšie články