Sprísnenie na hraniciach: Slováci cestujúci do Česka musia ísť do karantény

Policajti pri kontrole vozidla. Foto: Radovan Stoklasa/TASR Policajti pri kontrole vozidla. Foto: Radovan Stoklasa/TASR

Už od piatka sprísni pravidlá pre cestovania do krajiny susedné Rakúsko aj Česká republika, ktorá Slovensko zaradila do kategórie najrizikovejších krajín.

Od piatka 5. februára sprísni Česko pravidlá pre cestovanie do krajiny v snahe utlmiť nové mutácie vírusu. Minister zahraničných vecí Tomáš Petříček uviedol, že medzi krajiny s veľmi vysokým rizikom zaradila Česká vláda aj Slovensko.

Ešte pred príchodom na územie Českej republiky preto budú musieť Slováci absolvovať PCR test a následne ísť ešte aj na päť dní do karantény. Navyše po piatich dňoch musia títo cestujúci absolvovať ďalší PCR test. Až ten podľa šéfa českej diplomacie umožní karanténu ukončiť.

Okrem uvedených obmedzení majú ľudia cestujúci do Česka povinnosť nosiť respirátor minimálne triedy FFP2 po obdobie piatich dní.

Cudzinci od minulej soboty (30. januára) môžu do ČR pricestovať len z nevyhnutných dôvodov. Vláda v krajine zakázala pobyt cudzincov – okrem ciest do zamestnania a škôl, nevyhnutných ciest za rodinou či blízkymi osobami, ciest do zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb. Výnimka sa týka i svadieb a pohrebov.

Pritvrdili aj Rakúšania

Rakúsko aj naďalej pripravuje už avizované zavedenie prísnejšej povinnosti testovania i pre pendlerov. Pravdepodobne sa bude preukázanie sa novým negatívnym testom vyžadovať jedenkrát týždenne. Na sociálnej sieti na to upozornil štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS).

Podľa Klusa zatiaľ ešte nepadol konkrétny termín, od ktorého by sa malo nové opatrenie voči pendlerom uplatňovať. „Predpokladáme, že by to mohlo byť od pondelka 8. februára. Nová smernica sa ešte len pripravuje a mala by byť prijatá v najbližších dňoch,“ naznačil.

Rakúska vláda rozhodla o uvoľnení „domácich“ opatrení a lockdownu od pondelka 8. februára. Vtedy sa majú otvoriť školy, obchody, múzeá aj galérie. Súčasne však rakúsky kabinet pripravuje aj ďalšiu zmenu režimu na hraniciach a podmienok vstupu do krajiny.

(tasr,top)


Ďalšie články