Opakovaným porušovateľom karantény v Nemecku hrozí pobyt v detenčnom zariadení

Nemecko prevzalo rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ Foto: TaSR/AP

Čo robiť s chronickými porušovateľmi karantény? V Nemecku si na to niektoré obce či spolkové krajiny vymysleli vlastné riešenie. Na severe v Šlezvicku-Holštajnsku prerobilo jedno mestečko časť miestneho detského domova na dočasné Covid-19 „väzenie“.

Detenčné Zariadenie bolo otvorené v januári tohto roku, informuje nemecký portál Deutsche Welle. „Izolácia podozrivých nakazených ľudí v ich domovoch je základným elementom pre udržanie infekcie pod kontrolou,“ hovorí člen mestskej rady Sönke Shulz z Neumünsteru.

Ak však ľudia nedodržujú karanténne opatrenia a ohrozujú ostatných občanov, treba podľa neho zakročiť. Na to má slúžiť práve spomínané Covid väzenie, ktoré však nie je väzením v tradičnom slova zmysle. Ide o dokopy 6 „ciel“, do ktorých si môže človek doniesť telefón, počítač alebo iné veci z domova. Miestnosti sú taktiež relatívne komfortné a priestranné.

„Nemalo by to byť veľmi odlišné od karantény doma,“ dodal Shulz. Rozdiel tam však prirodzene je – do tohto zariadenia vás môžu zavrieť proti vašej vôli. Plán si preto prirodzene vyslúžil vlnu kritiky – najmä na internete, ale aj od nemeckej postkomunistickej strany Die Linke.

Naopak, podobné plány podporuje napríklad minister vnútra spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko Thomas Strobl. „Tvrdohlaví porušovatelia karantény musia byť izolovaní,“ uviedol minister pre nemecký denník Spiegel.

Ako sa tam dostať?

Realita je taká, že dostať sa do nútenej izolácie nie je vôbec také jednoduché. Skutočne, človek by sa o to musel aktívne snažiť. Občana musí totiž polícia opakovane pristihnúť pri porušovaní povinnej karantény.

Ak k tomu dôjde, človek dostane oficiálnu policajnú výzvu, aby k ďalšiemu porušeniu karantény už nedochádzalo. Pokiaľ to nedodrží, následne sa dostane pred súd. Až ten môže rozhodnúť o jeho umiestnení do povinnej karantény, teda do spomínaného Covid-19 väzenia. Samotná dĺžka v izolácii je obmedzená len na ostávajúci čas karantény.

Viaceré spolkové krajiny sa už inšpirovali zariadením z Šlezvicka-Holštajnska. Spolková krajina Sasko informovala, že podobná praktika funguje aj u nich, zatiaľ čo hlavné mesto Berlín chce využívať na izoláciu voľné izby v nemocniciach.

„Predpokladám, že len skutočne veľmi malé množstvo ľudí tam [v povinnej izolácii, pozn. red.] skutočne skončí,“ uviedol saský minister vnútra Roland Wöller. Podľa jeho informácií nebol v spolkovej krajine zatiaľ žiadny prípad občana, ktorý by musel byt izolovaný na príkaz súdu.

Predpokladá sa, že existencia zadržiavacích zariadení poslúži najmä ako odstrašujúci prostriedok. Či to bude fungovať a ako bude prebiehať samotný pobyt v izolácii sa ukáže až vtedy, keď tam niekto skončí. „Keď tu niekoho budeme skutočne mať, potom uvidíme, či to funguje,“ skonštatoval Strobl.

Tresty na Slovensku

Na Slovensku za nedodržanie domácej izolácie alebo povinnosti nosiť rúško hrozí od regionálneho úradu verejného zdravotníctva, respektíve okresného úradu pokuta vo výške do 1659 eur.

V blokovom konaní môže polícia udeliť pokutu do 1000 eur. Za porušenie nariadení upravujúcich organizáciu hromadných podujatí a fungovanie prevádzok je maximálna sankcia stanovená na 20.000 eur.


Ďalšie články