Vychádzanie len po SMS? Mikulec si to predstaviť vie. Právnici: Je to nehoráznosť

minister zdravotníctva SR Marek Krajèí Marek Krajčí. Foto: Dano Veselský/TASR

Vychádzanie len na požiadanie prostredníctvom textovej správy? Návrh ministra zdravotníctva Mareka Krajčího sa neteší veľkej obľube a stretol sa len so skromnou podporou, zatiaľ však nebol predostretý na prerokovanie na koaličnej rade.

Pandemická situácia je na Slovensku stále zlá, a to aj napriek zavedeným prísnym opatreniam. Uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí v pondelok 1. februára pred rokovaním vlády. Treba preto podľa neho zaviesť ešte prísnejšie formy obmedzení.

„Ľudia si pošlú SMS vzhľadom na nejakú výnimku, ktorú budú požadovať, a centrála im odošle naspäť správu, ktorá im povolí porušiť zákaz vychádzania na určitý čas, ktorý budú potrebovať na tento úkon, ktorý majú, a tieto SMS správy budú potom kontrolovať orgány, ktoré to majú riešiť, teda najmä príslušníci polície,“ prezradil minister svoju predstavu.

Ľudia by sa teda zo svojho bydliska mohli dostať len na základe výnimky a s povolením úradov. Kontrolovať dodržiavanie pravidla by mala podľa Krajčího polícia, pričom by sa vláda dohodla aj s mobilnými operátormi. Tento návrh sa však, neprekvapivo, nestretol so všeobecným pochopením.

Nesúhlasia ani v koalícii

Kritika na Krajčího návrh znela už prirodzene od opozičných strán Smer-SD a Hlas-SD. Poslanec Smeru Ladislav Kamenický uviedol, že kontrolovanie občanov cez textové správy nemá nič spoločné s demokratickým a právnym štátom. Považuje to za spôsob, ako špicľovať obyvateľov Slovenska. „Igor Matovič skúša, kam až môže zájsť a kde je trpezlivosť slovenského národa,“ povedal poslanec.

Predseda Hlasu Peter Pellegrini na sociálnej sieti uverejnil príspevok, v ktorom vyzýva ministra zdravotníctva a aj zvyšok vlády, aby odstúpili. „Stačilo, odstúpte! To je jediný text SMS, ktorý by sme mali poslať ministrovi zdravotníctva a celej vláde,“ píše Pellegrini.

Návrh Krajčího ale nemá veľkú podporu ani medzi koaličnými partnermi. Strana SaS si nevie predstaviť realizáciu sprísnenia zákazu, ako aj vychádzanie na žiadosť cez SMS správy. „Stačí, ak si spomenieme, ako dopadlo prihlasovanie na očkovanie alebo trasovanie,“ uviedla poslankyňa a predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková.

Nešťastná medializácia?

V podobnom duchu sa vyjadrilo aj hnutie Za ľudí. „Máme ešte veľké rezervy v iných opatreniach. Nemusíme ísť hneď na najprísnejšiu a najdrastickejšiu kontrolu občanov, aby sa kontrolovalo vychádzanie cez SMS,“ konštatovala predsedníčka strany Veronika Remišová.

Zároveň sa Remišová prikláňa k názoru koaličnej strany Sme Rodina, podľa ktorej bolo nešťastným krokom medializovanie Krajčího nápadu skôr, než bol predostretý na koaličnej rade. Strana z toho dôvodu taktiež zatiaľ nepodporuje návrh šéfa rezortu zdravotníctva.

Za „právnu nehoráznosť“ označil návrh bývalý podpredseda Ústavného súdu Eduard Bárány. Podľa neho je tento nápad síce technicky možný, ale právne je „strašný.“ Vincent Bujňák z Katedry ústavného práva Univerzity Komenského v Bratislave považuje Krajčího návrh za výrazný zásah do základných práv a slobôd. V prípade prijatia by ho mal posúdiť Ústavný súd SR.

Mikulec si to predstaviť vie

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) na sociálnej sieti označil situáciu za „SMS pobláznenie“, keďže o spomínanom návrhu sa na vláde zatiaľ nehovorilo. Sám sa o návrhu ministra Krajčího dozvedel prv od novinárov.

Konštatoval, že si vie predstaviť aj takéto sprísnené opatrenia, keďže niečo podobné fungovalo napríklad v Grécku. Radšej by však apeloval na ľudí, aby si uvedomili vážnosť situácie a obmedzili svoj pohyb mimo domova.

„Čiže, aby som to zhrnul. Od novinárov som o SMS-kách počul prvýkrát, povedal som im, že sme o tom na vláde nehovorili, ale ak by v tejto otázke panovala v rámci ďalších rokovaní zhoda, ministerstvo vnútra, resp. Policajný zbor je pripravený plniť úlohy, ktoré mu z toho vyplynú,“ podotkol Mikulec.


Ďalšie články