Vankúš pomoci pod hlavami podnikateľov rastie. Aby mnohým nezlomil krk

Medzinárodný deò bojov s vankúšmi Foto: TASR/AP

Vládni ministri načrtli ďalšiu masívnu pomoc pre podnikateľov. Nesie znaky politického rozhodovania. Aktivita vlády by sa mala zamerať na rýchly návrat do bežného života. Ten žiadne umelé prikrmovania nenahradia.

Zvýšiť pomoc o 40 miliónov eur mesačne pre podnikateľov postihnutých koronakrízou navrhol v pondelok minister práce Milan Krajniak. Na tlačovej besede mu to osobne odobril minister financií Eduard Heger a vzápätí aj predseda vlády Igor Matovič. Jeho prítomnosť predznamenáva, že ide o hotovú vec, i keď návrhy bude ešte posudzovať slovenská vláda a potom Európska komisia.

Navrhované opatrenia majú dva rozmery – politický a ekonomický. Poďme k tomu prvému.   

Nové opatrenia predložil minister Krajniak, predstaviteľ hnutia Sme rodina. Odobril mu ich minister financií za OĽaNO. A napokon svojou prítomnosťou garantoval priamo šéf OĽaNO Matovič.

Na tomto by nebolo nič divné – veď ministerstvo práce si presadilo podobné opatrenia v minulosti –, keby deň predtým nebol vystúpil predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár na televíznej obrazovke RTVS a pred očami národa neoznámil, že plošnému testovaniu má byť koniec. Okato sa tým ohradil proti hlavnému nástroju Matoviča, ktorý ho už mesiace presadzuje v boji proti pandémii ako jediné správne riešenie.

Kollár sa zároveň vyslovil za uplatňovanie COVID automatu, nad ktorým dnes ohŕňa nos minister Marek Krajčí. Hoci s automatom prišiel sám zdravotnícky minister za OĽaNO, v polovici decembra mu ho do výbavy prepašoval minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý vymyslel jeho predlohu s pôvodným názvom Semafor.  

Kollárov postoj naznačil, že predseda parlamentu sa už takmer nadobro zotavil z úrazu a s plnou parou sa vracia do politického súperenia vnútri vládnej koalície. Chvíľu to vyzeralo, akoby zrazu Matoviča pri neochvejnom presadzovaní testovania opustil posledný koaličný partner. Po SaS a strane Za ľudí aj Sme rodina.

Hneď nasledujúci deň ukázal, že išlo len o taktiku. Matovič poklepkáva Krajniaka po pleci, ako dobre vymyslel novú mohutnú pomoc pre podnikateľov. A to napriek tomu, že deň predtým Kollár odvracia útok opozície, kritizujúcej nízku pomoc ľuďom, tvrdením: „Vláda môže rozdať len to, čo sa dá“.

Veci museli byť pripravené dopredu, peniaze sa bleskovo našli.   

Kollár mal vlastne pravdu, lebo minister financií Heger, odobrujúc v pondelok rázne zvyšovania pomoci, len so zaprením cedil cez zuby, že on stráži dlh a „s dlhom nie sú žarty“. Určite sa musel premáhať, keď odklepol zvyšovanie výdavkov o 40 miliónov mesačne. V prepočte na 12 mesiacov to predstavuje polovicu z rezervy v hodnote miliardy eur, ktorú vyčlenil štátny rozpočet na mimoriadne opatrenia proti koronakríze na celý rok.   

Politický rozmer vypustenia novej pomoci nesie ďalšie vyhlásenie Hegera. Bez prítomnosti ministra hospodárstva Sulíka oznámil, že sa prekope schéma poskytovania dotácií na nájomné, ktorú vymyslel a používal práve Sulíkov rezort. Nová podpora by sa mala zamerať na „fixné náklady“ podnikateľov, aby dostali peniaze priamo do ruky, čo podľa Hegera „pri schéme s nájmami nebolo možné“.

Ťahy vládnych politikov v posledných dňoch naznačujú, že opäť prišlo na meranie svalov. Tam možno zaradiť avizované prilepšenie podnikateľom. Čo bude nová pomoc znamenať ekonomicky?

V prvom rade silný dopad na verejné financie. Hoci sa s rozšírením pomoci ráta do konca júna, Krajniak nevylúčil, že ak bude treba, bude sa pokračovať. Ak by sa to natiahlo do zimných mesiacov, potom by len toto zvýšenie pomoci výdavkami sumárne prekročilo napríklad celý rozpočet ministerstva kultúry.

Čo  prinesie toto zvýšenie a pokračovanie pomoci pre firmy, a teda sprostredkovane pre zamestnancov či živnostníkov? Ďalší vankúš, ktorý ich problémy iba oddiali. Iste, keď štát spôsobuje protipandemickými opatreniami problémy, mal by ich kompenzovať.

To však automaticky neznamená, že keď sa pomoc skončí, budú prikrmované firmy schopné v trhových podmienkach fungovať. Čím dlhšie bude skleník zatvorený, tým viac jeho chránencov vystavených vonkajším prírodným podmienkam neprežije. Vankúš pod hlavou im narastie, až im zlomí krk.

Správnym riešením je čím skôr vrátiť na Slovensko prirodzené pomery. Ak sa dá čínsky vírus vytlačiť na okraj masívnym očkovaním, potom by sa úsilie malo zamerať týmto smerom. Ako sa len dá.


Ďalšie články