Vulgarizmy aj zásah SBS. V hokejovej extralige pred play-off hustne atmosféra

majite¾ Detvy Róbert ¼upták Prezident hokejovej Detvy Róbert Ľupták v akcii. Foto: Branislav Račko/TASR

Základná časť slovenskej najvyššej hokejovej súťaže je už vo svojej záverečnej tretine a súboje o pozície naberajú na intenzite. Cez víkend ale pribudli incidenty, ktoré sa do výkladnej skrine nášho hokeja iste nedostanú. 

V Detve ako v krčme

V piatok najprv tradičnú „pohostinnosť“ šéfa detvianskeho hokeja pocítili Kamzíci z Popradu. Róbert Lupták, ktorý už aj šéfoval združeniu klubov druhej najvyššej súťaže, sa dostal do slovnej prestrelky s lavičkou Popradu. Televízie obleteli zábery, na ktorých impulzívne gestikuluje a pokrikuje po hráčoch Popradu. Do kabíny zúrivo vyprevádzal holandského beka Popradu Mika Dalhueisena. Ten síce hrá na Slovensku už druhý rok, ale ako prebiehala jeho konverzácia s Ľuptákom zostáva záhadou. 

Hlavný rozhodca zápasu Peter Stano opísal incident pre RTVS nasledovne: „Na konci druhej tretiny vznikol verbálny konflikt medzi striedačkou hostí a ľuďmi, ktorí sedeli priamo nad ich hráčskou lavicou. Pri odchode z ľadu sme zaznamenali aj vulgárne správanie týchto ľudí. Pri rozhovore s trénerom Popradu sme boli informovaní, že ľudia, ktorí sedia nad ich hráčskou lavicou, opakovane vulgárne napádajú hráčov a funkcionárov.” 

Ako posledný okúsil nálady detvianskeho prezidenta holandský zádak Popradu Mike Dalhuisen. Foto: Instagram/hkpoprad.

Pre prezidenta Detvy nejde o prvý ani ojedinelý incident. Svoje skúsenosti s ním majú aj reprezentačný brankár Marek Čiliak, ale aj bývalý najlepší strelec KHL Marcel Hossa či Samuel Buček. 

Trikrát a dosť?

Čiliak ešte v roku 2015 v rozhovore pre český Šport ilustroval pomery v slovenskom hokeji aj spomienkami na Detvu: „Majiteľ prvoligového klubu Detva zase leje na hráča a divákov pivo z VIP tribúny, ktorá je nad striedačkami, správa sa ako dobytok a potom ide pracovať na zväz k mládeži.“

Trenčianska Dukla prišla na rad v marci 2017. V zápase play-out síce domáci senzačne zvíťazili 4:3 po predĺžení, majiteľovi Detvy ale nepadol do oka skúsený kanonier Marcel Hossa. Nepomohlo mu ani 38 reprezentačných gólov či 124 z KHL, alebo 31 z NHL.

Po skončení stretnutia, v ktorom sa víťaz I. ligy tešil zo svojho premiérového triumfu v play-out, prišiel Róbert Ľupták ku kabíne hostí. Vo vstupe do nej mu ešte pracovníci bezpečnostnej služby zabránili, verbálny prejav však už nezastavili. Nasledovala spŕška vulgarizmov, ktorá smerovala hlavne k útočníkovi Marcelovi Hossovi. Ty šašo! Kde chcete hrať? S poj***nou Detvou prehráte! To je hanba hokeja. Hanba. Hossa, čo? Ja to tu robím so srdcom a vy kradnete zo zväzu, zovšade,“ častoval Ľupták. Ten sa neskôr ospravedlnil prezidentovi Dukly Viliamovi Rúžičkovi, Disciplinárka takéto správanie ocenila pokutou 1 000 eur.

1 000 eur stálo Ľuptáka aj urážky a komentovanie pozápasového rozhovoru Samuela Bučeka vo februári 2019, kedy Detva prehrala s Nitrou, vtedy sa bránil, že nadával len rozhodcom, aj keď nahrávky potvrdzovali verziu Bučeka.

Róbert Ľupták (vľavo) v sympatickejšje polohe s fanúšikom Detvy. Foto: Instagram/hc07dt.

Bude preto zaujímavé sledovať ako si Disciplinárna komisia SZĽH a riadiaci orgán súťaže poradia s opakovaným správaním na úrovni štvrtej cenovej skupiny, ako aj so skutočnosťou, že sektor nad striedačkami v zápase s Popradom bol evidentne plný. Hokejisti ako jedni z mála dostali výnimku a môžu napriek trvajúcej pandémii hrať svoju súťaž, podľa platných nariadení ale bez divákov. Kluby a zväz sa uchádzajú o štátnu kompenzáciu pandemických škôd, no dvojnásobný hazard s menom súťaže a jej regulárnym dohraním sa nemusí vyplatiť.. 

Blackout na Slovane

„Veselo“ bolo aj Bratislave na nedeľňajšom zápase Slovana s Trenčínom. Ten naživo vysielala stanica Sport 1. Diváci sa ale konca zápasu nedočkali. Bezpečnostná služba zo štadióna vyprevadila komentátorov a technikov, ktorým tiež vypli elektrickú energiu. Vyvrcholil tak dlhodobý spor medzi novou Asociáciou profesionálnych hokejových klubov (APHK). 

Belasí ako jediní pred sezónou nepodpísali zmluvu s APHK, ktorá narýchlo nahradila dovtedajší Pro-hokej reprezentovaný Richardom Lintnerom. 

Súboj stávkových kancelárií

Vznikla teda zamotaná situácia, keď titulárnym sponzorom súťaže je štátna lotériová spoločnosť TIPOS. Televízne zápasy na základe zmluvy s APHK vysielajú verejnoprávna RTVS a súkromná stanica Sport1/2. Na online prenosy z ligy má ešte stále práva bývalý hlavný sponzor Tipsport a do toho je tu ešte Slovan, ktorý do APHK nevstúpil a nebol tak viazaný marketingovými právami súťaže, sám má ako generálneho partnera ďalšiu stávkovú kanceláriu – Niké. 

Nedeľnajší zápas Slovana s Trenčínom si televízny diváci celý dopozerať nemohli. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Slovan aj APHK sa vzájomne obviňujú z porušovania práv. APHK sa vo svojom stanovisku odvoláva na licenciu, ktorú má od SZĽH. „Slovan Bratislava ako účastník Tipos Extraligy nerešpektuje práva, ktoré riadiaci orgán súťaže Slovenský zväz ľadového hokeja zmluvne preniesol na APHK, o čom bol aj viackrát písomne informovaný.“

Slovan sa odvoláva na autorské práva, keďže sa necíti viazaný zmluvami APHK. „Dnešný incident je výsledkom sústavne eskalovaného napätia zo strany Asociácie profesionálnych hokejových klubov voči nášmu klubu a jeho právam. APHK ani jej reklamný partner Tipsport neakceptovali žiadny z našich návrhov a ponúk na riešenie tejto situácie. Naopak, obskúrnymi spôsobmi neustále zasahujú do autorských práv klubu týkajúcich sa živého internetového vysielania z domácich zápasov.“

Podľa stanoviska Slovana sa sporné strany majú stretnúť 16. februára a treba veriť v skorú dohodu. Podobné incidenty nerobia lige dobré meno. Fanúšikov, ktorí ťažko hľadali cestu k hokeju aj pred pandémiou, majú všetci plné ústa. Vypnutie prenosu v polovici zápasu však svedčia o úplnom opaku. 

Hokejová extraliga pokračuje utorkovou dohrávkou Banská Bystrica Nitra. Kompletné 37. kolo je na programe v piatok.


Ďalšie články