Hazard v Prešove zakázali, ale z mesta vymizne až o dva, tri roky

prešov Námestie Prešova. Foto: Vladimír Palša

Minulý týždeň sa Prešovu ako ďalšiemu mestu podarilo v praxi využiť novelizovaný zákon o hazardných hrách. Krajské sídlo zakazuje hazard na svojom území aj za tú cenu, že príde o peniaze, ktoré mu doteraz odtiaľ plynuli. Oveľa väčší problém vidí radnica v škodách, ktoré doteraz napáchal hazard v rodinách.

Prešovskí poslanci využili novelu zákona o hazardných hrách, ktorá mestám a obciam od vlaňajšieho novembra 2020 umožňuje zakázať hazardné hry prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia. Minulý týždeň prijali takéto nariadenie.

Od začiatku tohto roka tak nezíska v Prešove žiadny prevádzkovateľ novú licenciu na prevádzku kasín alebo herní. V meste je momentálne 560 prístrojov. V tomto roku nepredlžia licenciu 250 z nich. To znamená, že začiatkom roka 2022 ich v meste bude takmer o polovicu menej. Celkovo očakávajú, že hazard vymizne v priebehu dvoch alebo troch rokov, kým nevypršia viacročné licencie prevádzkovateľom ďalších prístrojov.

Radnica mesta mala v súvislosti s herňami a kasínami ročne príjem 485-tisíc eur. Podľa informácií, ktoré poskytla Štandardu, najvyšší príjem, ktorý v budúcnosti oželejú, majú zo zariadení, ako sú výherné prístroje, technické zariadenia obsluhované priamo hráčmi, terminály videohier alebo iné technické zariadenia. Z nich odvádzali prevádzkovatelia za jeden prístroj ročne 800 až 1 500 eur.

Popri odvodoch z technických zariadení tvoria zvyšné platby pre mesto odvody. „Prevádzkovateľ hazardnej hry je povinný odvádzať odvod, ktorého výška je pri stávkových hrách, ktorými sú kurzové stávky prevádzkované v herni a v prevádzkach, 5,5 percenta z hernej istiny do štátneho rozpočtu a 0,5 percenta z hernej istiny do rozpočtu obce, v ktorej sa nachádza herňa a prevádzka,“ uviedla pre Štandard primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

V nasledujúcom roku by mal byť príjem do mestskej pokladnice podstatne nižší ako v súčasnom. Ak zoberieme do úvahy, že v meste bude v prevádzke o 250 výherných automatov či iných prístrojov menej, potom by mal byť príjem mesta nižší zhruba o 45 percent. A každým rokom by sa mal znižovať.

Oželenie príjmov z hazardu vidí mesto napriek tomu pozitívne. „Škody v rodinách, ktoré sú napáchané vplyvom hazardu a hazardných hier, sú podstatne väčšie ako príjmy, ktoré hazard prináša do mestského rozpočtu,“ vyhodnocuje primátorka.

Na čierne prevádzky bude dohliadať polícia

V Prešove si uvedomujú, že zákaz hazardu môže spôsobovať problémy ľuďom, ktorých trápia nelátkové závislosti typu hrania hazardných hier. V rámci pomoci ľuďom v núdzi spolupracujú s Gréckokatolíckou charitou, ktorá sa stará aj o takýchto ľudí.

„V Prešove taktiež pôsobí nezisková organizácia Trojlístok, ktorá pomáha osobám v nepriaznivej sociálnej situácii z dôvodu ohrozenia sociálne rizikovým správaním v dôsledku nadužívania psychoaktívnych látok, škodlivých návykových činností a závislostí,“ opisuje situáciu Turčanová.

Zákazom hazardu v Prešove môžu vznikať aj nelegálne, takzvané čierne prevádzky. Štandard sa zaujímal, ako sa postavia k tomuto problému. Týmto sa v budúcnosti bude zaoberať polícia, ak k takému porušeniu príde, tvrdia predstavitelia mesta.

Využitím novely zákona a zákazom hazardu chce mesto urobiť aj osvetu o tom, že patologické hráčstvo sa zaraďuje medzi nelátkové závislosti. „Negatívne vplýva na duševné zdravie človeka, jeho rodinu a okolie, o čom svedčí aj vysoký počet hospitalizovaných ľudí s touto psychiatrickou diagnózou,“ konštatuje Andrea Turčanová.


Ďalšie články