Zaočkovať sa musí celý svet. A to pri súčasnom prístupe potrvá roky

osveta proti pandémii koronavírusu v JAR Na snímke muž s ochranným rúškom prechádza okolo nástennej maľby s propagáciou ochrany proti novému koronavírusu vo Vereenigingu v Juhoafrickej republike. Foto: TASR/AP

Ako ukončiť pandémiu čím skôr, aby sme predišli ďalším mutáciám a šíreniu nového koronavírusu? Najistejšou odpoveďou je očkovanie čo najväčšieho množstva obyvateľstva. Aby malo zmysel, musí sa udiať v dostatočnom časovom horizonte.

Očkovanie je s najväčšou pravdepodobnosťou jediným východiskom zo súčasnej pandémie. Pri momentálnom tempe vakcinácie si môžu vyspelé krajiny čoskoro vydýchnuť, keďže tie sa prirodzene preočkujú skôr ako štáty rozvojové.

Nepomer v bohatstvách krajín má významný vplyv na dostupnosť očkovacích látok proti koronavírusu. Komentátor Fareed Zakaria pritom poukazuje na výrazné rozdiely v počte vakcín jednotlivých štátoch ako aj v priebehu očkovania.

Podelia sa bohatí?

Ako príklad uvádza Kanadu, ktorá má 38 miliónov obyvateľov – a päťnásobne viac objednaných vakcín. Opačne sú na tom krajiny subsaharskej Afriky, kde takmer žiaden štát nedisponuje vakcínami v dostatočnom množstve. Týmto tempom sa v chudobných krajinách nezaočkuje do konca roka 2021 ani pätina obyvateľstva.

Kompletné zaočkovanie populácií rozvojových krajín zrejme nebude dokončené ani do roku 2024 – čo dáva dostatok času na vznik nových mutácií a opätovné rozhorenie ohnísk vírusu. Citujúc viaceré výskumy, Zakaria argumentuje, že pre vyspelé štáty by bolo „podelenie sa“ s vakcínami aj výhodné.

Slovensko a očkovanie

Efektivita očkovania závisí od množstva zaočkovaných v populácii. Ak teda nechceme obmedziť cestovanie, zaostalejším štátom bude treba s očkovaním pomôcť.

Podľa niektorých štúdií získajú rozvinuté krajiny za každý investovaný dolár do vakcín pre chudobné štáty päť dolárov naspäť. Takýto postup uľahčí napríklad medzinárodný obchod či turizmus. Ide tak o ďalší argument proti hromadeniu očkovacích látok.

Očkovanie skutočne prebieha extrémne nerovnomerne – a to aj v rámci vyspelých štátov. Slovensko má v súčasnosti zaočkovaných 2,5 obyvateľov zo 100, čo je síce viac ako majú Francúzi (2,4), ale rádovo menej ako napríklad Briti či Američania.

Najväčší počet zaočkovaných občanov má Izrael (54,7 zo 100), Spojené Arabské Emiráty (33,7), Seychely (31,4), Spojené Kráľovstvo (13,9), Bahrajn (10) a Spojené štáty americké (9,4). Viac zaočkovaných občanov ako Slováci majú aj Rumuni (3,4), Poliaci (3,1), Maďari (2,9). Česi sú na tom v súčasnosti rovnako.


Ďalšie články