Krajčí uvažuje: Vychádzanie len po odoslaní SMS. Schváliť musí centrála

66. zasadnutie Vlády SR Marek Krajčí. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Pandemická situácia na Slovensku je podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího napriek zavedeným opatreniam a lockdownu stále zlá. Vláda podľa neho preto uvažuje o mimoriadnom sprísnení zákazu vychádzania. Na výnimky by potrebovali ľudia povolenie úradov.

„Súčasný lockdown nezaberá,“ priznal Krajčí pred pondelkovým (1. februára) rokovaním vlády s tým, že pacientov s covidom v nemocniciach pribúda a je preto potrebné pristúpiť k ešte prísnejšej forme zatvorenia ekonomiky aj spoločenského života. Radiť sa o tom bude v utorok. Podľa vlastných slov so širokým spektrom odborníkov.

Minister zdravotníctva na tlačovke prekvapil, keď uviedol, o akom sprísnení zákazu vychádzania vláda v rámci opatrení uvažuje. Von by sme sa mohli dostať už len s povolením úradov a kontrolovať by to mala podľa Krajčího polícia.

„Ľudia si pošlú SMS vzhľadom na nejakú výnimku, ktorú budú požadovať, a centrála im odošle naspäť správu, ktorá im povolí porušiť zákaz vychádzania na určitý čas, ktorý budú potrebovať na tento úkon, ktorý majú, a tieto SMS správy budú potom kontrolovať orgány, ktoré to majú riešiť, teda najmä príslušníci polície,“ povedal minister. Na druhej strane je pritom podľa neho zákaz vychádzania už aj tak veľmi striktný, ak ho porovnáme s inými krajinami.

Kontroly prostredníctvom SMS si chce vláda podľa Krajčího dohodnúť s mobilnými operátormi.

Vážna situácia

Minister poukázal na to, že k pondelku má SR v nemocniciach pre nový koronavírus 3 653 pacientov.

„Situácia začína byť veľmi vážna napriek všetkým opatreniam, ktoré sme momentálne urobili. Uvidíme, ako nám zaberie testovanie, ktoré sme realizovali,“ komentoval s tým, že v utorok (2. februára) na pandemickej komisii chce s odborníkmi prebrať, ako ďalej postupovať. Témou bude aj COVID automat.

Krajčí dodal, že od 8. februára by Slovensko malo byť „v čiernej zóne“, kedy by krajina mala byť úplne uzavretá a funkčná by mala byť kritická infraštruktúra. Krajčí zdôraznil, že nikdy nebol zástancom toho, aby Slovensko úplne uzavrelo ekonomiku. „Vypnúť výroby je veľmi ľahké, ale potom, keď sa stratia dodávateľské kontrakty, to môže mať obrovské následky na našu ekonomiku,“ dodal.

(tasr, top)


Ďalšie články