Hecnete sa? Rozbieha sa výzva na februárovú abstinenciu od alkoholu

Tínedžer s fľašou piva. Foto: TASR/DPA Tínedžer s fľašou piva. Foto: TASR/DPA

Spotreba alkoholu na Slovensku kontinuálne stúpa. Pandémia tento trend ešte zhoršila. Pomôcť by mohla výzva na mesačnú abstinenciu.

Prvého februára sa začína výzva “Suchý február”, ktorej podstatou je mesačná abstinencia od alkoholu. Na Slovensku žije 400-tisíc ľudí závislých od alkoholu a každý rok pribudne 6 000 ďalších.  V spotrebe alkoholu sa radíme na 18. najhoršie miesto z 53 európskych štátov. Iniciatíva prichádza v čase, kedy tieto čísla inklinujú k stúpaniu.

Podľa analýzy spotreba alkoholu na Slovensku rástla počas prvého, ale aj súčasného lockdownu. Ľudí neodradili ani zatvorené bary a reštaurácie. Piť začali vo väčšej miere doma. Za rok 2020 vypili Slováci 12 litrov čistého alkoholu na hlavu. Kontinuálne stúpajú aj výdavky na alkoholické nápoje. V súčasnosti tvoria v priemere 2,3 percenta z celkových výdavkov domácnosti. S výdavkami na cigarety je to až šesť percent.

Preventívna osvetová kampaň má pôvod v Českej republike, kde sa uskutoční deviaty ročník kampane. Podporili ju odborníci z radov psychológov a terapeutov, ako aj známe české osobnosti. Aktívne sa o nej píše v médiách. Na Slovensku bude výzva prebiehať prvýkrát a jej cieľom je pomôcť verejnosti preveriť si odolnosť voči alkoholu a prípadná zmena zabehnutých návykov pre tých, ktorí smerujú k závislosti.

Kampaň zastrešili lekárka Klára Dzúriková zo Psychiatrickej kliniky Fakultnej nemocnice v Trenčíne a členovia občianskeho združenia Psychiatrická klinika v Trenčíne. „Myšlienkou, prečo tento projekt priniesť a spustiť na Slovensku, bolo uvedomenie si jasne alarmujúcej situácie, ktorá sa týka požívania alkoholu a ktorá je často za hranicou bežnej konzumácie. Motiváciou pre organizátorov bola, a stále je profesijná skúsenosť v rámci niekoľkoročnej práce so závislými,“ vysvetlila Dzúriková.

Závislosť si preveríte testom

Problémom ľudí s nadmernou konzumáciou alkoholu je, že si svoju závislosť neuvedomujú a odmietajú si ju priznať. Odolnosť voči alkoholu si preto môžu účastníci preveriť prostredníctvom „testu nezávislosti“ na webovej stránke výzvy. Zodpovedaním otázok zistia, v akej miere sú na alkohole závislí a či potrebujú odbornú pomoc.

Účastníci majú možnosť objednať si motivačnú knihu s 28 kapitolami. Nachádzajú sa v nej citáty, rozhovory so známymi osobnosťami, zdieľané ľudské príbehy a štatistiky o škodlivosti alkoholu. Kniha predstavuje dosahy alkoholu vo všetkých spoločenských rovinách.

Organizátori výzvy vysvetľujú, že abstinencia sa odrazí na kvalite spánku, vyššej miere energie či úbytku telesnej hmotnosti. Tí, čo vydržia mesiac bez alkoholu, určite nemusia mať obavy. Oddýchne si ich telo, myseľ, ale aj peňaženka.


Ďalšie články