Hamšík, Vinczeová či Magálová. Po kritike vakcinačnej kampane sa Pellegrini kajá

AdelaHevier Adela Vinczeová a Daniel Havier. Foto: MZ SR

Expremiér Peter Pellegrini sa ospravedlnil za svoju kritiku vakcinačnej kampane, v rámci ktorej naznačoval, že osobnosti ju podporili za honorár a prednostné očkovanie. Medzitým už stihli reagovať ministerstvo aj jedna z tvárí kampane, herečka Kamila Magálová.

Šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí oznámil v piatok 29. januára spustenie vakcinačnej kampane. Prvými osobnosťami, ktoré jej prepožičali svoje tváre, sú napríklad prezidentka Zuzana Čaputová, profesor Vladimír Krčméry, herečka Kamila Magálová, moderátorka Adela Vinczeová, chodec Matej Tóth, hudobník Ondrej Kandráč či futbalista Marek Hamšík.

Ako býva pri podobných témach zvykom, ani ministerská kampaň Vakcína je sloboda nebola prijatá jednohlasne. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 sa voči jej podobe totiž ohradil napríklad aj expremiér Peter Pellegrini, ktorý navodzoval dojem, že osobnosti sa zapojili do iniciatívy za peniaze a prednostnú vakcináciu.

„Hviezdy by ste mali očkovať až vtedy, keď máte dva milióny vakcín na sklade a viete očkovať ako na bežiacom páse. A nie že najprv hviezdy dáte zaočkovať, aby vám potom robili zadarmo reklamu a starčekovia stále zomierajú,“ povedal šéf Hlasu svojmu oponentovi, predsedovi NR SR Borisovi Kollárovi (Sme Rodina).

Magálová hovorí o klamstve

Jeho slová sa následne stretli s kritikou tak iniciátorov kampane, ako aj známych ľudí, ktorí ju podporili. „Ani jedno z toho nie je pravda. Do kampane Vakcína je sloboda sa zapojili všetci jej podporovatelia nezištne a zaočkovaní budú štandardne podľa poradia, ako všetci občania Slovenska,“ reagovalo ministerstvo zdravotníctva na Pellegriniho výhrady.

„Čo ma najviac pobúrilo, bolo to, keď tvrdil, že vraj sme za to dostali honorár a boli prednostne zaočkovaní. Je to klamstvo, všetci sme to robili bez nároku na honorár, zaočkovaná tiež nie som, počkám si, kým príde na mňa rad,“ uviedla zase herečka Kamila Magálová.

Pellegrini: Nemal som prehľad

Bývalý predseda vlády sa však krátko po odvysielaní relácie ospravedlnil. Prioritne tým, ktorí jeho kritiku vakcinačnej kampane pochopili ako útok. Zároveň zdôraznil, že si váži každého, kto sa v nemocniciach, vakcinačných centrách alebo prostredníctvom osvety zapája do boja s COVID-19.

„Priznávam, že som nemal úplný prehľad, kto všetko v kampani účinkuje a navyše som mal mylnú informáciu, že sa tak deje za honorár a že jednotliví aktéri boli prednostne zaočkovaní. Za veľmi dôležité však naďalej považujem – rovnako ako podporu známych tvárí z kultúrneho či športového života – aj to, aby odborníci naďalej vysvetľovali zdravotné aspekty vakcíny, a tak rozptýlili obavy verejnosti o očkovaní,“ dodal predseda prieskumovo najsilnejšej strany.

V zmysle posledných informácii bolo na Slovensku zaočkovaných niečo vyše 134-tisíc ľudí. Europoslanci Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) a Ivan Štefanec (KDH) cez víkend uviedli, že európska populácia by mohla byť na dostatočnú, 70 % úroveň zaočkovaná až ku sklonku októbra a nie do leta, ako to pôvodne predpokladali európski lídri.

(ste, jor)


Ďalšie články