Američanku vyhodili z práce za to, že bola na sociálnych sieťach Parler a Gab

Cisla Parler, ilustračná fotografia. Foto: Reprofoto Youtube

O svoje pracovné miesto prišla žena pracujúca v literárnej agentúre. Niekto totiž riaditeľku spoločnosti informoval, že zamestnankyňa má účty na sociálnych platofrmách Gab a Parler. Šéfka reagovala jej prepustením.

Generálna riaditeľka jednej z newyorských literárnych agentúr, ktorá zastupuje spisovateľov pred vydavateľmi, sa pochválila, že jedna z ich zamestnankýň bola prepustená. Dôvodom na ukončenie jej pracovného pomeru bol fakt, že mala účet na sociálnych sieťach Parler a Gab obľubovaných americkou pravicou, informoval portál Newsweek.

 „Literárna agentúra Jennifer De Chiara bola znepokojená zisteniami z dnešného rána 25. januára, že jedna z našich agentiek používa sociálne médiá Gab a Parler. My nepodporujeme túto aktivitu a ospravedlňujeme sa hocikomu, kto sa cíti byť zasiahnutý alebo urazený,“ napísala riaditeľka spoločnosti Jennifer De Chiaraová v príspevku na sociálnej sieti.

Doplnila, že spomenutá zamestnankyňa Colleen Oefeleinová dostala okamžitého padáka. „Agentúra Jennifer De Chiara v minulosti a aj dnes zabezpečuje hlas jednoty, rovnosti, a stojí na strane sociálnej spravodlivosti,“ píše v pôvodne verejne dostupných príspevkoch, ktoré boli uzamknuté.

Priznala sa

Oefeleinová minulý rok na sociálnej sieti Twitter oznámila, že sa pridala na Parler – to bolo začiatkom novembra. V prvej polovici januára polemizovala, že sa zrejme pridá aj na Gab. Práve tejto príspevky sa jej stali osudnými, keďže ju na ich základe niekto udal jej zamestnávateľovi.

„Ďakujem, že ste ma na to upozornili. Rýchlo som zareagovala a od dnešného rána 25. januára, Colleen Oefeleinová už nie je súčasťou tejto agentúry,“ odpovedala na udanie De Chiaraová.

Vyhodená zamestnankyňa situáciu v krátkosti komentovala na sociálnej sieti Twitter. „ Takže, vďaka Twitteru a agentúre Jennifer De Chiara som bola práve vyhodená, pretože som kresťanka a konzervatívna,“ zhodnotila Oefeleinová.

Parler a GAb sú obľúbené najmä medzi konzervatívcami, ale aj medzi rôznymi pravicovými radikálmi. Titulujú sa ako miesta bez cenzúry či platformy pre slobodu prejavu. Po nepokojoch v americkom Kongrese sa dostali pod tlak technologických gigantov, pričom Parler bol odpojený od služieb spoločností Google, Apple i Amazon.


Ďalšie články