Prieskum: Takmer 30 percent ľudí neverí vyšetrovaniu samovraždy Lučanského

Milan Lučanský. Foto: TASR/Policajný zbor Milan Lučanský. Foto: TASR/Policajný zbor

Podľa prieskumu agentúry Focus najviac opýtaných neverí, že sa pri vyšetrovaní samovraždy Milana Lučanského zistí pravda. Až 28,9 percenta ľudí je v tejto otázke voči súčasnej vláde skeptických. V dôsledku kauzy by chcelo odstúpenie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej 16,8 percenta opýtaných.

Agentúra Focus realizovala prieskum pre reláciu Na telo a TV Markíza. Od 12. do 19. januára 2021 sa pýtali 1005 respondentov otázku: „Ktoré z nasledujúcich tvrdení, ktoré sa týkajú úmrtia Milana Lučanského, najviac zodpovedá Vášmu názoru na túto udalosť?“

Najviac opýtaných, 28,9 percenta, neverí tomu, že za súčasnej vlády sa zistí skutočná pravda, pričom 16,8 percenta požaduje demisiu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Na oficiálne závery vyšetrovania si chce počkať 28,1 percenta ľudí. Z oslovených respondentov si 9,7 percenta myslí, že vládna opozícia zneužíva prípad generála Lučanského na získavanie politických bodov.

Priaznivci opozície sú viac skeptickí

Zatiaľ čo voliči koaličných strán chcú podľa prieskumu počkať na oficiálne závery vyšetrovania, väčšina opozičných spochybňuje, že sa za súčasnej vlády zistí pravda. Viac ako polovica priaznivcov hnutia OľaNO (59 %), a väčšina voličov Za ľudí (45,9 %), Sme rodina (43,9 %) a SaS (39,6 %) dôveruje vyšetrovateľom.

Takmer polovica sympatizantov opozičného SMER-SD (49,4 %) a Kotlebovcov – ĽS NS (48,8 %) má opačný názor, neverí, že sa počas tejto vlády zistí skutočná pravda. Skeptickí sú aj voliči strany Hlas (39,8 %).

Nedôveru pociťujú i voliči mimoparlamentého KDH (32,7 %). Naopak, priaznivci strán Progresívneho Slovenska (40,6 %) a SMK-MKP (32,7 %) odmietajú robiť predčasné závery.

(ste, alt)


Ďalšie články