Údajného mecenáša Smeru Brhela obvinili z riadenia zločineckej skupiny

SR, Bratislava, poslanci, poslankyne, NRSR, parlament, portrét, Jozef Brhel. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Jeden z najmajetnejších ľudí na Slovensku, Jozef Brhel, bol obvinený zo šéfovania organizovanej zločineckej skupine. Jej trestná činnosť sa má týkať zmlúv medzi firmou Allexis a Finančnou správou.

Účel zásahu polície v bratislavskom hoteli DoubleThree by Hilton je po pár hodinách známy. Jozef Brhel, údajný mecenáš Smeru, ktorý má v ňom svoje kancelárie, bol totiž obvinený ako hlava organizovanej skupiny, ktorú má spolu s ním tvoriť aj bývalý šéf Finančnej správy František Imrecze, zadržaný dnes v rámci akcie Mýtnik, a podnikateľ Michal Suchoba.

Trestná činnosť sa podľa informácií denníka Sme týka zmlúv medzi firmou Allexis a Finančnou správou na dodávku služieb v oblasti informačných technológií. Allexis so štátom uzavrela celkovo štyri kontrakty zhruba za 20 miliónov eur.

Zákazkou sa v roku 2019 zaoberal aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). „Úrad kritizoval, že daniari využili výnimku z verejného obstarávania určenú pre vojenské zákazky. Na základe výnimky uzavreli potom zmluvy priamo s koncovými dodávateľmi bez akejkoľvek súťaže,“ pripomína denník Sme.

NAKA pri vyšetrovaní vychádza z výpovedí bývalého šéfa kriminálky daniarov Ľudovíta Makóa a Martina Fleischera, ktorý bol ekonomickým riaditeľom na Finančnej správe až do roku 2016. Takisto má s vyšetrovateľmi spolupracovať niekdajší Imreczeho viceprezident Daniel Čech.

Zadržaní sú podľa medializovaných informácií aj brat Jozefa Brhela Peter, Pavol Boško či konateľka spoločnosti Allexis Jana Rovčaninová. Peter Brhel je stíhaný za prijímanie úplatku.

Jozef Brhel je jedným z najmocnejších ľudí v sektore energetiky, ktorý podniká i v lukratívnom IT biznise. Hospodárske noviny uvádzajú, že jeho majetok a majetok jeho rodiny dosahujú hodnotu asi 200 miliónov eur. Podľa TV JOJ sa aktuálne nenachádza na Slovensku, ale je na jednom z ostrovov v Atlantickom oceáne.


Ďalšie články