Šípkarsky Masters 2021 môže byť prvým turnajom éry Gerwyna Pricea

IMG_7553 Michael Van Gerwen už nie je svetovou jednotkou, ale Masters už päťkrát vyhral. Foto: pdc.tv

Víťazstvo z Masters 2020 obhajuje Škót Peter Wright, ktorý vypadol na nedávnych majstrovstvách sveta už v treťom kole.

V piatok 29. januára sa začína prvý veľký televízny šípkarsky turnaj po nedávnych majstrovstvách sveta. V anglickom Milton Keynes sa stretne 24 šípkarov z absolútnej svetovej špičky a zabojujú o celkovú dotáciu 220 000 libier. Po siedmich rokoch nie je svetovou jednotkou van Gerven, ale práve na tomto turnaji sa mu zvyklo veľmi dariť. Pôjde teda o prvý test toho, ako pevne sedí na svojom novom tróne Gerwyn Price.

Turnajový triumf obhajuje Wright

Víťazstvo z Masters 2020 obhajuje Škót Peter Wright, ktorého v sobotňajšom druhom kole čaká lepší z dvojice Simon Whitlock – Krzysztof Ratajski. Turnaj vyhral v dramatickom finále nad Michaelom Smithom a potvrdil fantastický vstup do sezóny, keďže získal aj triumf z majstrovstiev sveta 2020.

Minuloročný obhajca zo Škótska Peter „Snackbite“ Wright. Foto: Instagram/officialpdc.

Tentokrát musí v sebe nájsť motiváciu po prekvapujúcom vyradení na majstrovstvách sveta 2021 v Alexandra Palace pred mesiacom, kde prekvapivo nestačil na Nemca Gabriela Clemensa hneď v treťom kole. „Už som sa cez to dostal, teraz chcem urobiť čo najviac pre novú sezónu, štartujem obhajobou môjho víťazstva na Masters,“ uviedol Wright pre pdc.tv. „Mojím cieľom v tomto roku je poraziť Michaela van Gervena v semifinále všetkých turnajov, kde by sme sa mali stretávať, keďže budeme často nasadzovaní ako dvojka a trojka,“ zhodnotil svoju náročnú pozíciu extravagantný Škót. 

Gerwyn Price na pódiu prvýkrát ako svetová jednotka

Prvýkrát ako svetová jednotka vystúpi na pódia waleský „Iceman“ Gerwyn Price, ktorý 3. januára dvíhal trofej majstra sveta po víťazstve nad Stephenom Buntingom. „Teším sa, že sa vraciam do hry, tá trojtýždňová pauza sa mi zdala ako trojmesačná,“ uviedol pre pdc.tv odhodlaný majster sveta. „Stále si myslím, že môžem zo seba dostať viac, na majstrovstvách sveta som nebol v najlepšej forme. Neviem sa dočkať návratu na pódium, chcem ukázať, aký dobrý môžem byť.“

Price bude chcieť isto nadviazať na Wrightovu tradíciu a pridať hneď po titule majstra sveta aj víťazstvo na Masters, čím by si výrazne upevnil pozíciu svetovej jednotky.

Čaká sa na van Gerwena

Päťnásobný víťaz Masters a bývalá dlhoročná jednotka sa ocitol v novej situácii. Nie je už síce na čele svetového rebríčka, ale aj tak je favoritom pre stávkové kancelárie, keďže kurz na jeho víťazstvo je 9/4, pričom na majstra sveta Pricea je 5/2. Už na majstrovstvách nebol dominantný ako po minulé roky a nepriblížil sa k svojim číselným priemerom. Za posledný rok vyhral len dva televízne turnaje, čo je pri jeho mene neobvykle málo. Je teda otázne, či ho nová situácia nakopne, alebo ide o dlhodobejší pokles formy.

Prestávku využil van Gerwen spolu so svojím výrobcom na vývoj nových šípok. Holanďan bude v sobotu čeliť lepšiemu z dvojice Clayton – Sousa, pričom práve Clayton prerušil minulý rok jeho šnúru 20 víťazných zápasov na tomto turnaji.

Gerwyn Price je aktuálnou svetovou šípkarskou jednotkou. Foto: pdc.tv.

Vyzývateľov bude viac

Všímať si treba aj Daryla Gurneya, ktorý mal dobrú formu na majstrovstvách sveta a len tesne prehral 4:5 vo štvrtfinále s neskorším víťazom Priceom. Severný Ír navyše po turnaji avizoval, že hral so zdravotnými problémami. Dobré majstrovstvá sveta mali aj Gary Anderson, Stephen Bunting či Dave Chisnall. Naopak, o reparáty po výsledkovom výbuchu sa budú snažiť Michael Smith či Mensur Suljovič.

Prvé a druhé kolo sú na programe v piatok a v sobotu. V nedeľu popoludní sa hrá štvrťfinále a večer spoznáme aj nového víťaza. Na Slovensku turnaj vysiela stanica NovaSport2.

Piatkový program 1. kola Masters 2021. Foto: Instagram/officialpdc.

Ďalšie články