Televízne tipy: Brad Pitt ako dokonalý trkvas z telocvične, aj osud Jozefa Gabčíka

pitt Brad Pitt vo filme Po prečítaní spáľte. Foto: stránka k filmu

Pred nami je víkend, ktorý ponúkne vážne témy, napätie aj mimoriadnu zábavu. Ak nechcete, aby vám niečo uniklo, ponúkame náš výber dobrých filmov.

V Piatok na JOJ Plus môžete očakávať romantiku s názvom Najdlhšia cesta. Je to príbeh Lukea, ktorý sa živí ako kovboj, a mladej študentky Sophie, ktorá má o dva mesiace odísť študovať do New Yorku. Na ich prvom stretnutí zachránia staršieho muža, ktorý mal autonehodu. Spolu s ním zachránili aj jeho krabicu spomienok. Sophia začne starého muža navštevovať a ten jej rozpovie príbeh svojej lásky, ktorú stretol ešte počas druhej svetovej vojny. Príbeh veľkej lásky sa začne o 22:50.

Tí, ktorí namiesto romantických filmov, preferujete radšej kriminálne seriály, tak vás opäť budú čakať ďalšie dve časti úspešného seriálu Fargo. O 22:20 začne siedma časť druhej série s názvom To si urobil ty? Nie, ty! A o 23:15 pokračovanie ôsmej časti s názvom Loplop.

SOBOTA

V sobotu ČT2 predstaví akčnú komédiu Sliediči. Martin Bishop je bezpečnostný expert a vedie firmu s ďalšími štyrmi kolegami. Spolu sa živia tým, že vyhľadávajú chyby v zabezpečovacích systémoch. Všetci mali v minulosti nejaké problémy so zákonom. To sa im stane osudným, keď prídu vládni agenti a chcú, aby ukradli čiernu skrinku geniálnemu matematikovi Janekovi. Po krádeži zisťujú, na čo slúži táto skrinka a berú spravodlivosť do vlastných rúk. Film z roku 1992 s veľmi dobrým hereckým obsadením začne o 21:35.

Film Vincenta Šikulu Ľalie poľné je situovaný do prostredia po konci prvej svetovej vojny. V čase, keď sa muži vrátia späť domov a snažia sa vrátiť do života, ktorý viedli predtým. Snažia sa nájsť opäť šťastie a lásku napriek tomu, že sú zničení vojnou. Konečne naplno spoznávajú cenu slobody. Na Dvojke o 20:40.

Lotár Radványi a Vladimír Kostovič vo filme Ľalie poľné . Foto: ČSFD

Karel Svoboda bol český hitmaker, ktorý zomrel 28. januára 2007. Na jeho počesť pustí v sobotu Česká televízia hudobný dokument. O dokument sa pričinil jeho syn a začiatkom roku 2020 bola uvedená jeho premiéra. Karel Svoboda sa podieľal na tvorbe množstva hitov, spomeňme aspoň notoricky známu Lady Karneval, ktorú napísal pre Karla Gotta. Pesničku Gott zaspieval na karnevale v Riu de Janeiro a obaja sa tým preslávili vo svete. V dokumente sú aj súkromné archívne zábery, ktoré doteraz široká verejnosť nevidela. ČT1 si film Karel Svoboda – Šťastné roky pripravila na sobotu o 21:20.

NEDEĽA

V nedeľu RTVS odpremiéruje ďalšiu časť dokudrámy Slovenský panteón. Bude venovaná Jozefovi Gabčíkovi. Už ako 15-ročný odchádza do Česka, kde sa vyučil za kováča a zámočníka. Gabčík nebol zručný len v remeslách, ale bol aj dobrým vojakom. V roku 1932 nastúpil do vojenskej služby v Košiciach. Bol slovenským vojakom, ktorý pôsobil v exilovej československej armáde. Takisto bol súčasťou operácie Antropoid, teda atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. Dokudráma začne o 20:30.

Po dokudráme Slovenský panteón bude na RTVS pokračovať téma druhej svetovej vojny. Predstaví sa film Lidice, v ktorom si jednu z hlavných úloh zahrala aj Zuzana Fialová. Film nám ukazuje tri príbehy, ktoré sa navzájom prelínajú. Všetko sa odohráva v obci Lidice, ktorá bola po atentáte na Heydricha vypálená. Obyvatelia boli buď zabití alebo prevezení do koncentračných táborov. Celkový počet obetí dosiahol počet 340, jeden z mužov prekvapivo hromadnú popravu prežil. Aj na ich pamiatku vznikol tento film, ktorý RTVS uvedie v sobotu o 21:15.

A ešte skutočná lahôdka na záver. Na ČT2 pôjde v nedeľu film bratov Coenovcov, ktorí sa spolu podieľali na viacerých filmoch, napríklad Táto krajina nie je pre starých. Rok po tomto filme prichádzajú s ďalším, a to s filmom Po prečítaní spáľte. Vo filme sa predstavili známi herci z Hollywoodu ako Brad Pitt, George Clooney alebo John Malkovich. Je to príbeh agenta CIA, ktorému po prepustení napadne, že napíše knihu memoárov. Kniha sa nedopatrením dostáva do rúk dvoch prevádzkarov telocvične, ktorí ho začnú vydierať v domnienke, že ide o tajné dokumenty. Celé je to najmä veľká zábava, zvlášť vynikne herecký talent Brada Pitta, ktorý si zahrá rolu trkvasa. Ako to už pri filmoch bratov Coenovcoch býva, film nie je prvoplánový a nič nebude tak, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Film začne o 22:05.  


Ďalšie články