Toto je naša budúcnosť. Cenzurovať sa nebudú len politické, ale všetky témy, varuje Vávra

Vavra

Hru a úspech na Wall Street skupiny užívateľov zo stránky Reddit si všimol celý svet. Členovia jedného z fór známeho ako Stávky na Wall Street totiž pomocou nákupu akcií upadajúcej spoločnosti GameStop navýšili cenu ich akcií, čím spôsobili straty bohatým špekulantom.

Užívatelia Redditu spôsobili masívne straty rôznym špekulatívnym finančným fondom, ktoré zarábali na predpokladanom, či niekedy aj vyvolanom, poklese spoločnosti GameStop. Pustili sa totiž do masívneho nákupu akcií tejto firmy. Namiesto predpokladaného poklesu tak prišiel obrovský nárast cien akcií a burzoví makléri prišli o milióny dolárov.

Úspech proti vplyvným a bohatým sa však neodpúšťa. Tak by sa dalo v krátkosti opísať zhodnotenie situácie českého herného scenáristu Daniela Vávru, ktorý je spolumajiteľom spoločnosti Warhorse Studios.

„Toto je dokonalá ukážka dnešnej doby. A tiež to, čo nás čaká, čo sa týka cenzúry, v blízkej budúcnosti. Cenzurovať sa budú nielen politické témy, ale aj ekonomické a zrejme hocičo a hocikto, kto si dovolí vystúpiť z radu a šťať proti vetru,“ píše Vávra, ktorý sa dlhodobo zasadzuje o obranu slobody slova na sociálnych sieťach.

Cenzúra všetkého

Poukazuje na to, že v epicentre tejto cenzúry sú hráči videohier z Redditu, ktorý našli spôsob, ako zaútočiť na špekulantov z Wall Street a porazili ich v ich vlastnej hre. Spomínaní burzoví makléri skrz nárast akcií GameStopu prišli o miliardy dolárov, čo sa im prirodzene nepáči.

„A teraz nastáva ten najväčší bizár a ukážka, ako absolútne zvrátene fungujú dnešné médiá. Čo sa v skutočnosti stalo? Drobní akcionári si nakúpili akcie spoločnosti. Bodka. Špekulanti, ktorí sa snažili organizovane prostredníctvo médií tú firmu položiť tým, že o nej šírili apokalyptické správy, pretože z jej krachu by mali miliardový zisk, prerobili aj nohavice. Bodka,“ vysvetľuje herný dizajnér.

Poukazuje, ako o celej situácii informujú vplyvné americké spravodajské zdroje. Televízie CNBC alebo CNN podľa Vávru rozbehli kampaň proti užívateľom fóra a nazývajú to konšpiráciou. Tvrdia, že by sa takéto konanie malo zakázať alebo regulovať. Problémom teda neboli špekulácie veľkých, ale špekulatívny protest malých.

Predávajte – aj proti svojej vôli

Aplikácia Robinhood, ktorú veľká časť užívateľov používala na nákup akcií GameStopu už túto funkciu zablokovala. „Takže kartelové korporáty zo Silicon Valley vám už určujú, aj aké akcie smiete nakupovať. Finančná cenzúra,“ komentuje Vávra.

Robinhood krátko nato zakázal aj nákup akcií spoločností AMC Theaters, Blackberry a Nokia. Tie sa tiež dostali do hľadáčika malých akcionárov a ich hodnota začala rásť. Na týchto spoločnostiach teda opäť prerábali špekulatívne finančné fondy, ktoré bežne zarábali na poklese ich akcií.

Nezastavilo sa to len tam. Napriek masívnej kritike zo strany užívateľov aplikácie a masovej žalobe proti spoločnosti zašiel Robinhood ešte ďalej. Začal predávať podiely svojich užívateľov v spoločnostiach GameStop, AMC Theaters, Blackberry a Nokia – a to aj proti ich vôli. Týmto masovým predajom sa znížila hodnota akcií, čo znamenalo menšie straty pre investičné fondy.

https://twitter.com/WokeCapital/status/1354864012413063173

Zachráňte nás

„Takže, keď to urobí prostredníctvom CNN miliardár z Harvardu, položí to na kolená veľkú firmu, pripraví tisíce ľudí o prácu a napakuje sa na tom, je to v poriadku. Keď sa drobní sporitelia dohovoria na Reddite, firmu nepoložia a pripravia o majetok miliardárskeho sťažovateľa, malo by sa to zakázať, naviedol ich na to Putin, normálni ľudia by nemali mať možnosť obchodovať s akciami a ten Reddit, na ten by si mal tiež niekto posvietiť,“ komentuje dianie Vávra.  

Prirodzene, vplyvní finančníci, správcovia a spravovatelia rôznych finančných fondov na okúsenie vlastnej medicíny reagovali veľmi kriticky. Vyzvali úrady, aby zasiahli v ich prospech. Materské spoločnosti medzitým vykupovali fondy, ktoré boli amatérskymi sporiteľmi doslova položené na kolená.

Zaujímavý efekt však bude mať celá situácia na politické spektrum. V Spojených štátoch sa za malých akcionárov z Redditu postavili politici z hádam všetkých názorových táborov.

Spojí sa nespojiteľné?

Známa socialistka a kongresmanka za demokratov Alexandria Ocasio-Cortezová na twitteri označila rozhodnutia aplikácie Robinhood za neakceptovateľné. Očakáva vyšetrovanie rozhodovacích procesov tejto spoločnosti.

Podporu jej vyjadril excentrický majiteľ spoločnosti Tesla Elon Musk. „Absolútne,“ komentoval jej príspevok na twitteri. Podporu malým akcionárom vyjadril aj republikán Ted Cruz alebo syn bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

„Stačil menej ako deň, aby sa veľké technologické korporáty, veľká vláda a korporátne médiá rozhýbali a začali sa dohadovať, ako ochrániť svojich kamarátov z finančných fondov na Wall Streete. Takto vyzerá zmanipulovaný systém, priatelia!“ komentoval to Donald Trump mladší.

https://twitter.com/stoolpresidente/status/1354795717433425921

Ďalšie články