Matovič sa pustil do vedca Čekana, ktorý poukázal na možné zlepšenie testovania: Klamstvá a bludy

Premiér Igor Matovič. Foto: Martin Baumann/TASR Premiér Igor Matovič. Foto: Martin Baumann/TASR

Predseda vlády Igor Matovič kritizoval na sociálnej sieti biochemika a riaditeľa spoločnosti MultiplexDX Pavla Čekana. Obvinil ho zo zavádzania týkajúceho sa plošného testovania v anglickom meste Liverpool s tým, že šíri bludy. Je nefér, že ako vedec musím dokazovať, že to myslím dobre, odkázal Čekan.

Vo svojom príspevku zo 4. novembra biochemik Pavol Čekan vysvetľoval, ako k plošnému testovaniu pristúpia v anglickom meste Liverpool a akým spôsobom sa to líši od Slovenska – pričom by sme si v niečom mohli od nich vziať príklad.

Zatiaľ čo na Slovensku prebehlo plošné testovanie pomocou antigénových testov, ktoré nemajú vždy perfektnú spoľahlivosť, v Anglicku sa okrem antigénových testov rozhodli použiť aj PCR testy a metódu LAMP, čo je vynovenejšia PCR metóda. Výsledky testov vedia zároveň porovnať medzi sebou a tým dokážu získať oveľa lepšie dáta, ako aj identifikovať nakazených.

Svoje informácie Čekan čerpal z váženého medicínskeho portálu BMJ (British Medical Journal), ktorý hovorí o detailoch plošného testovania v Liverpoole. V príspevku sa tiež venuje otázke, kto u nás vyrába aký typ testov a možnostiam vzájomného overenia ich výsledkov (validácie).

„Čo sa týka diagnostických technológií na COVID-19, Slovensko sa vo svete nestratí. Veľká škoda, že takýto obrovsky potenciál a synergiu medzi BMC SAV, Vedeckým parkom UK a MultiplexDX naša krajina nevyužila, ci už na podobnú klinickú validáciu, alebo ešte na efektívnejší boj proti pandémii. Neuveríte, ale toto sa mi písalo veľmi ťažko,“ napísal biochemik.

Premiér zasahuje

Premiér však vzal vedcove vyjadrenia ako kritiku plošného testovania a v diskusnej relácii v televízii JOJ podotkol, že Čekan je vlastne výrobca PCR testov, takže to treba brať s rezervou. Plošné testovanie bolo podľa neho konkurenciou pre biznis jeho spoločnosti.

Premiér sa k Liverpoolu vyjadril ešte v nedeľu 8. novembra a napísal: „Bohužiaľ, niektorí ľudia opakovane šíria klamstvo, že v Liverpoole, ktorý sa rozhodol tiež celoplošne testovať, to robia ,super vedecky‘, lebo jedného človeka naraz otestujú troma testami.“

Odkazuje na správu príslušníka britskej armády, ktorá vysvetľuje spôsob testovania v Liverpoole: antigénové testy použijú pri asymptomatických ľuďoch, PCR pri symptomatických a metódu LAMP pri zdravotníkoch. Matovič pochybuje o správnosti využívania antigénových testov pri asymptomatických ľuďoch, ale v konečnom dôsledku hodnotí, že Spojené kráľovstvo ide v tomto prípade slovenskou cestou – len nasadili viac druhov testov.

„Viem, že je páčivé šíriť hlúposti, ktorými by sme ľuďom znechutili pocit, že sa podieľali spoločne s miliónmi iných ľudí na skvelej veci. Pripadá mi to však dosť nízke a nehodné ľudí, ktorí to šíria… 

Nie, nemáme sa za čo hanbiť, aj keby to niekto silou-mocou nám chcel vsugerovať. Hanbiť sa môžu práve tí, ktorí tieto a iné bludy najmä pred testovaním šírili a rôznymi taktikami chceli ľudí od testovania odradiť. Som rád, že vyšli na psí tridsiatok a dramatický rast počtu pozitívnych sme spoločnými silami zastavili,“ vyhlásil Matovič.

Je to od premiéra nefér

Čekan ešte v ten deň zverejnil spresnenie, kde podotýka, že vo svojich slovách určite nezavádzal. Priznal, že z jeho slov to mohlo pre niekoho vyznieť tak, ako keby v Liverpoole plánovali otestovať každého človeka pomocou troch testov, avšak niečo také vôbec nemal na mysli.

„S Igorom Matovičom som v piatok telefonoval, ale za nič som sa neospravedlňoval. Priznal som, že môj FB status môže u ľudí evokovať, že porovnávacia štúdia z Liverpoolu vyžaduje tri odbery od jedného človeka na mieste. Nie je to tak, celý tento pilot bude urobený inak. Rôzni ľudia pôjdu na rôzne testy,“ hovorí Čekan.

Dodal tiež, že počas telefonátu premiér vyhlásil, že v Liverpoole budú testovať rovnako ako na Slovensku, to však podľa biochemika pravda nie je. Keby sme chceli na Slovensku testovať ako v Liverpoole, mohli by sme teoreticky spraviť každému desiatemu človeku PCR test, rovnako aj všetkým pozitívnym z antigénových testov. Tak by sme vedeli zistiť citlivosť antigénových testov a aj ich spoľahlivosť pri detegovaní nakazených.

„V čom by nám to pomohlo? Napríklad, ak vyjde človek z Ag testu pozitívny, nemá zadne príznaky a v jeho okolí nie je nikto pozitívny, vedeli by sme, že pravdepodobne je pozitívny falošne, a odporučili by sme mu pretestovanie PCR testom. Alebo keď máte negatívny Ag test, vedeli by sme, koľko z vás je v skutočností falošne negatívnych. Moja záverečná poznámka. Pán premiér, je nefér, že takto musím dokazovať, že to ako vedec myslím dobre a že chcem Slovensku nezištne pomôcť,“ dodal Čekan.

Vedca sa na sociálnych sieťach zastali aj rôzne osobnosti, napríklad Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu. „Naposledy som mu vyčítala, že sa ako vedecká autorita viac a kritickejšie nepostavil k celoplošnému testovaniu, ktoré nebolo premyslené a uskutočnilo sa bez predchádzajúcej vedeckej diskusie. On ma brzdil, že predsa ide o Slovensko a zdravie ľudí, tak nemám zase priveľa mindžovať,“ hovorí Petková.

Dodáva, že je to od predsedu vlády neférové, keď obviňuje biochemika z toho, že mu ide o biznis. Podotkla, že z PCR testov, ktoré doteraz jeho firma vyvinula, nemal nič, pretože ich daroval štátu, keď ich bolo treba.


Ďalšie články