Zásadný posun v kauzách Očistec a Božie mlyny. Viacerí sa priznali

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar bol poda trestné oznámenie v Pezinku Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Z 18 obvinených osôb v rámci kauzy Očistec sa 10 priznalo. V prípade 8 osôb sa rozhodlo o zaistení majetku. Na piatkovom tlačovom brífingu to uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa.

V rámci kauzy Očistec boli obvinení napríklad exprezident Policajného zboru Tibor Gašpar, oligarcha Norbert Bödör, bývalý šéf špeciálnej prokuratúry Dušan Kováčik, niekdajší líder NAKA Peter Hraško či exšéf protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer. Vypočúvaný bol aj Bernard Slobodník, ktorý bol šéfom Národnej jednotky finančnej polície a s políciou spolupracuje. 

„Doposiaľ bolo v rámci tejto kauzy vznesené obvinenie celkovo voči 18 osobám. Medzitým boli traja obvinení vylúčení na samostatné trestné konanie,“ priblížil prokurátor. Obvinenia sa týkajú zločinu založenia a zosnovania zločineckej skupiny, prijímania úplatku a podplácania, ale aj trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

„Z 18 obvinených je aktuálne sedem obvinených stíhaných väzobne. Z toho päť v tejto trestnej veci a dve osoby sú väzobne stíhané v iných trestných veciach. Jedna osoba bola medzičasom z väzby prepustená, pretože u nej pominul dôvod väzby,“ priblížil Repa. Svoju vinu buď v celom rozsahu, alebo v podstatnej časti priznáva desať obvinených. „Tieto výpovede sú ďalej podporované výpoveďami ďalších piatich svedkov, ktorí potvrdili protiprávnu činnosť páchanú v rámci kauzy,“ skonštatoval prokurátor s tým, že s výpoveďami korešpondujú listinné a vecné dôkazy.

Prokurátor ÚŠP deklaruje, že ani v tejto kauze nejde o stíhanie na základe jednej či dvoch výpovedí kajúcnikov. Dôkazný stav je, ako tvrdí, vyššej kvality. „Trestnú činnosť odkrýva viacero osôb. Naďalej existujú podozrenia aj z trestnej činnosti, pre ktoré doposiaľ obvinenie vznesené nebolo,“ poznamenal Repa. V kauze sa podľa neho naďalej koná a realizujú sa a sú plánované aj ďalšie výsluchy.

Repa zároveň informoval, že došlo aj k zaisteniu celého majetku pri ôsmich obvinených v tejto kauze. „Vzťahuje sa to aj na osoby, ktoré spolupracujú s orgánmi činnými v trestnom konaní,“ doplnil.

Božie mlyny

Úplne sa ku skutkom, ktoré sa im kladú za vinu, priznalo aj 6 z 8 obvinených osôb v rámci policajnej akcie Božie mlyny. Uviedol to dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek.

V policajnej akcii s názvom Božie mlyny 17. septembra zadržali bývalého šéfa Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa, ktorého pre postoj k trestnému konaniu dozorový prokurátor 13. novembra 2020 prepustil z väzby.

Prokurátor upresnil, že kauza Božie mlyny vzišla z vyšetrovania zločineckej skupiny nazývanej takáčovci. „Dlhodobo boli badateľné úniky informácií, existovali podozrenia, ale práve v tejto trestnej veci zločineckej skupiny takáčovci sa rozhodli niektorí jej členovia spolupracovať,“ ozrejmil s tým, že traja z ôsmich obvinených pochádzajú priamo z tejto zločineckej skupiny.

Výpovede svedkov boli podľa Šúreka podporené aj ďalšími, najmä listinnými dôkazmi. „Na počiatku vznesených obvinení neboli len jednotlivé osamotené výpovede. Treba dať do pozornosti, že tieto výpovede sa postupne začali spájať do ucelených celkov,“ zdôraznil.

Obvinenia v rámci tejto kauzy sa týkajú rôznorodej trestnej činnosti. „Najmä sa týkajú zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, trestného činu prijímania úplatku, zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločinu podplácania,“ podotkol dozorový prokurátor.

Judáš

V kauze Judáš je obvinených osem osôb, dvaja sa priznali. Všetky obvinenia sú založené okrem výpovedí kajúcnikov aj na výpovediach viacerých svedkov či na listinných dôkazoch. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Peter Kysel preto vylúčil politický motív stíhania.

Šesť z obvinených z kauzy je stíhaných väzobným spôsobom. „Jednalo sa o trestnú činnosť predovšetkým korupčného charakteru, kde išlo o prijímanie úplatkov, vydieranie, prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, podplácanie a u jedného obvineného aj činnosť pre zločineckú skupinu,“ spresnil na piatkovom brífingu prokurátor Kysel.

Zdôraznil, že k obvineniu osôb došlo na základe výpovedí štyroch priamych svedkov. Dvaja obvinení v kauze sa priznali v takmer celom rozsahu za konanie, ktoré sa im kládlo za vinu. „Je možné očakávať aj odnímanie finančných prostriedkov. Došlo k zaisteniu celého majetku troch obvinených,“ uviedol prokurátor. Dodal, že konanie vo veci je náročnejšie, keďže medzi obvinenými sú bývalí príslušníci polície, silových zložiek a pravdepodobne aj Slovenskej informačnej služby (SIS).

Akciu Judáš spustila Národná kriminálna agentúra v decembri 2020. Trestné stíhanie vyšlo z už rozbehnutých trestných konaní. Pôvodne obvinili deväť osôb. Ich súčasťou bol aj zosnulý policajný exprezident Milan Lučanský. Voči nemu prokuratúra po smrti trestné stíhanie zastavila.

(tasr, ste)


Ďalšie články