Vlhovú môže zosadiť z trónu Švajčiarka Gutová-Behramiová

Druhé kolo obrovského slalomu žien v Krajnskej Gore Petra Vlhová Foto: Martin Baumann/TASR

Nedeľňajší zjazd Svetového pohára v alpskom lyžovaní v nemeckom Garmisch-Partenkirchene museli organizátori zrušiť. Nahradený bude superobrovským slalomom, v ktorom zabojuje o ďalšie body Petra Vlhová. Napriek neúčasti Michelle Gisinovej hrozí, že Slovenku cez víkend oberie o celkové prvenstvo Švajčiarka.

V piatok ráno sa organizátori rozhodli zrušiť druhý zjazdový tréning v nemeckom Garmisch-Partenkirchene. Nepriaznivé počasie, vytrvalý dážď a zlá viditeľnosť neumožňovali pretekárkam vyrovnané podmienky a predovšetkým bezpečnú prípravu. Keďže pravidlá nedovoľujú usporiadať zjazd bez tréningov, súboj v tejto rýchlostnej disciplíne sa odložil na koniec februára. Petra Vlhová sa tak spolu s ostatnými zjazdárkami predstaví v dvoch pretekoch super-G. Podľa plánu by sa mali sobotňajšie preteky uskutočniť o 11.45 a v nedeľu o 11. hodine.

Cieľ na svahu v nemeckom lyžiarskom stredisku Garmisch-Partenkirchen počas dažďa v piatok 29. januára 2021. Foto: TASR/AP

Gisinová a Shiffrinová si dávajú krátku pauzu

Priama konkurentka o veľký krištáľový glóbus Švajčiarka Michelle Gisinová si po nevydarenom útoku na prvé pódium v obrovskom slalome berie čas na zotavenie. Podľa nemeckého portálu Skiweltcup.TV dáva prednosť načerpaniu síl na majstrovstvá sveta pred znižovaním bodového náskoku Vlhovej. Chýbať bude i Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá sa zatiaľ k rýchlostným disciplínam súťažne nevrátila.

Napriek účasti Vlhová nemá istotu, že si upevní pozíciu na vrchole tabuľky. O potenciálne body by ju mohla opäť obrať nepredvídateľnosť počasia. Meteorológovia predpovedajú dážď so snehom na celý víkend. Väčším problémom môžu byť silné nárazy vetra. Tie zjazdárkam zasiahli do nejedných pretekov, v nemeckom stredisku zapríčinili zmenu programu. Podľa predpovedí by však mali cez víkend utíchnuť.

Medzi najlepšie zjazdárky superobrovského slalomu patria Švajčiarky Lara Gutová-Behramiová a Corine Suterová, spolu s talianskym tandemom Marta Bassinová a Federica Brignoneová. Gutová-Behramiová je s 245 bodmi najlepšou zjazdárkou v tejto disciplíne. Malý krištáľový glóbus získala pred rokom jej krajanka Suterová, ktorá stráca na prvú priečku menej ako 100 bodov.

Švajčiarka bude atakovať Vlhovej pozíciu

V celkovom poradí sa nachádza Gutová-Behramiová na treťom mieste so 747 bodmi. Ak by vyhrala oba preteky, môže Vlhovú zosadiť z čela Svetového pohára. Na Slovenku stráca 136 bodov, z troch super-G dva vyhrala.

Vlhová súťaží v tejto disciplíne druhú sezónu, v minuloročnej dosahovala o čosi lepšie umiestnenia. V aktuálnom ročníku zatiaľ ani raz nechýbala medzi najlepšou z 20 lyžiarok. Najsmolnejším okamihom bolo minulotýždňové vypadnutie zapríčinené nesprávnym zhodnotením trate trénerom Liviom Magonim.

„V tých rýchlostných disciplínach sa cítim dobre. Uvidíme, aké to bude v Garmischi. Nie je to tam úplne ľahké, záležať bude aj od počasia,“ uviedla pred nadchádzajúcimi pretekmi pre RTVS.

Skúsenosti so strediskom Vlhová má, pred rokom vo februári absolvovala úspešne zjazd i super-G. V oboch pretekoch sa umiestnila v prvej desiatke a celkovo si pripísala 61 bodov.


Ďalšie články