Noví rozmanití Vikingovia na Netflixe: Jarla Haakona si zahrá černoška

Caroline Hendersonová. Foto: reprofoto/Discogs.com Caroline Hendersonová. Foto: reprofoto/Discogs.com

Známy seriál Vikingovia dostane pokračovanie. Vysielaný bude na Netflixe a nesie názov Vikingovia: Valhalla. Obsadenie postáv bolo ohlásené len nedávno, no seriál si už stihol získať vlnu kritiky. Jedného z historických nórskych vládcov totiž bude hrať černoška.

Pokračovanie známeho seriálu Vikingovia s názvom Vikingovia: Valhalla bude vysielať exkluzívne americká spoločnosť Netflix. Seriál sa bude odohrávať v 11. storočí, sto rokov po konci Vikingov a zobrazovať má viaceré známe postavy severskej histórie.

Jednou z nich je aj Jarl Haakon, známy aj ako Haakon Sigurdsson, ktorý prakticky vládol Nórsku v rokoch 975 až 995. Bol výrazným stúpencom severského pohanstva a odmietol vnútenie kresťanstva dánskym kráľom Haraldom Modrozubom.  

V spomínanom seriáli si Haakona Sigurdssona zahrá speváčka a herečka Caroline Hendersonová. Na stránke Netflixu je jej postava opísaná nasledovne: „Veľká bojovníčka a tolerantná vodkyňa, Haakon vládne Kattegatu pevnou rukou. Aj keď je pohanka, zvláda udržať Kattegat otvoreným mestom pre všetky viery v týchto ťažkých časoch.“

Tolerantný?

Kritika na sociálnych sieťach na seba nenechala dlho čakať. Vymieňanie rás či pohlaví historických postáv sa totiž u širokej populácie často nestretáva s veľkou podporou. Mnoho ľudí to považuje za prekrúcanie histórie, najmä keď sa Vikingovia titulujú ako historický dramatický seriál.

K tejto hereckej voľbe sa na sociálnej sieti vyjadril aj známy slovenský spisovateľ Juraj Červenák. „Milujem svet plný diverzity a slobody, ale tento vlak akosi neviem chytiť. A možno ani nechcem,“ komentoval rozhodnutie o obsadení postavy Haakona Sigurdssona.

Prekrútené sú aj predstavy o tolerantnom vodcovi (v prípade Netflixu vodkyni). Sigurdsson bol zatvrdený pohan a zrušil svoju alianciu s Dánskom práve pre otázku christianizácie Nórska. V historických textoch sa taktiež spomína Haakonova záľuba v znásilňovaní žien – nezáležalo, či pochádzali z urodzených rodov alebo z poddaných. Táto jeho kratochvíľa mu narobila mnoho nepriateľov medzi nórskou šľachtou, ktorou bol nakoniec aj zvrhnutý.


Ďalšie články