Biden presadzuje morálne zlo, vraví predseda amerických biskupov

Joe Biden Jill Bidenová pápež František Joe Biden a jeho manželka Jill (vľavo) počas osobného stretnutia s pápežom Františkom. Foto: TASR/AP

Pápež František pre problémy spojené s chorobou ischias odložil či zrušil účasť na niekoľkých podujatiach už koncom minulého týždňa. Vatikanistov však väčšmi – a nielen anglo-amerických – zamestnával Joe Biden, ktorý sa po prvý raz na omši zúčastnil ako prezident USA. Kriticky sa k jeho postojom vyjadrila konferencia amerických biskupov. Jej predseda José Gomez varoval, že Joe Biden chce presadzovať kroky podporujúce „morálne zlo“, ohrozujúc „ľudský život, dôstojnosť“ a v hre je i budúcnosť „náboženskej slobody“. Toto vyjadrenie sa nestretlo s pochopením všetkých biskupov.

Viacerí angloamerickí novinári ocenili nedávnu knihu talianskeho teológa Massima Faggioliho s názvom „Joe Biden and Catholicism in the United States“ (Joe Biden a katolicizmus v USA). Podľa Faggioliho je „tento katolícky prezident povolaný vyliečiť morálnu a fyzickú škodu, ktorú spôsobili národu Trump, pandémia a globalizácia“. Jedna recenzentka vyzdvihla, že Biden, „ktorý ozvláštňuje svoje prejavy odkazmi na populárne piesne a citáty svätých, určite bude evanjelizovať spôsobom, akým to robilo len málo iných verejne známych katolíkov.“

„Katolík v Bielom dome rozdeľuje amerických biskupov,“ napísal európsky vatikanista Francesco Peloso. Americký prezident však údajne „autenticky žije“ svoju vieru. Jeho víťazstvo tiež pochovalo plány zvláštneho spojenectva medzi evanjelikmi a katolíkmi v mene kresťanského fundamentalizmu úplne založeného na boji proti potratom, homosexuálnym zväzkom a eutanázii. Podľa Pelosa ide o viac než len o starý príbeh o princípoch, o ktorých sa nerokuje.

Exprezident Donald Trump sa staval do role vodcu kresťanstva premeneného na bioetickú ideológiu a súčasne viedol „rasistickú“ revoltu, myslí si taliansky novinár. Špekuluje, že katolícki konzervatívci v zámorí azda dúfali, že ďalšia výhra Trumpa by definitívne dostala do krízy Františkov pontifikát považovaný za príliš progresívny.

Pelosov kolega naopak napísal, že Biden je „sériový klamár“ a ďalší vatikanista zverejnil taliansky preklad rozhovoru, kde kardinál Gerhard Muller nepriamo kritizoval pramálo katolíckeho katolíka Bidena. Nemecký prelát o názorovej nezhode biskupov USA na Bidena povedal, že ten, kto „by relativizoval prirodzený, morálny zákon pre svoju politickú preferenciu“ je „falošný apoštol“.

Bývalý prefekt Kongregácie pre náuku viery vystríhal, že v USA s „koncentrovanou politickou, mediálnou a ekonomickou mocou“ prebieha „najnenápadnejšia brutálna kampaň na odkresťančenie západnej kultúry za  posledných 100 rokov“. Milióny nenarodených detí totiž prichádzajú o život po celom svete, čo sa maskuje eufemizmom „práva na reprodukčné zdravie“, varoval nemecký kardinál a dodal: „Všetci pápeži až po Františka označili úmyselné zabitie dieťaťa pred narodením a po ňom za najvážnejšie porušenie Božích prikázaní.“

Gerhard Muller spomenul tiež výčitku, ktorú mu často adresujú: príliš sa zameriavaš na potraty. Prehra Trumpa predsa znamená, že aj keď Biden je otvorený potratom, nateraz sa odstránilo väčšie nebezpečenstvo „blázna, ktorý by stlačil nukleárny gombík“.

Kardinál Muller oponoval tým, že „individuálna a sociálna etika má prednosť pred politikou. Hranica sa prekročí, ak sa viera a morálka dostanú do opozície voči politickej vypočítavosti. Nemôžem podporiť proabortívneho politika preto, že buduje domy pre ľudí – tým pre relatívne dobro prijímam absolútne zlo.“

Pápež v Iraku

Chaldejskí katolíci sa tri dni postili za návrat pokoja a stability do Iraku i za bezpečný priebeh nastávajúcej apoštolskej cesty pontifexa v Iraku. Miestny kardinál Louis Sako ubezpečil, že rímskemu biskupovi nehrozí nebezpečie, avšak denníka Messaggero upozornil, že „pápežova cesta sa koná uprostred pandémie, vo veľmi napätej atmosfére, v predvečer komplikovaných volieb (mali byť v júni, no odložili sa na október 2021)“. Taktiež pripomenula, že nedávno došlo k bombovým útokom na trh v Bagdade, ktoré si vyžiadali mŕtvych aj zranených.

Pápež František sa podľa kardinála Saka súkromne stretne s najvyšším duchovným v Iraku, šiítskym veľkým ajátoláhom Alim al-Sistanim. Mali by „odsúdiť všetkých, ktorí útočia na život“ a podporiť medzináboženský dialóg medzi katolíkmi a šiítmi. Tým by pontifik pokračoval v línii, ktorú vymedzil pred dvomi rokmi v dokumentu o bratstve, a ktorý podpísal spolu so sunnitským imámom z Egypta Ahmedom al-Tajíbom.

Citát týždňa

Citát týždňa vyslovil pápež František na generálnej audiencii, v ktorých zľahka kritizoval tých, ktorí majú na všetko naučené odpovede: citáty z Biblie:

„Trochu mi prekáža, keď počujem, ako kresťania recitujú biblické verše ako papagáje. „Ach, áno, Pán hovorí… chce to takto …“. Ale ty si sa stretol s Pánom, s tým veršom? Nie je to len problém pamäti: je to problém pamäti srdca, ktorá ťa otvára pre stretnutie s Pánom. A to slovo, ten verš vedie k stretnutiu s Pánom.“


Ďalšie články