V Amerike to vidia inak. Školy treba otvoriť, pre deti sú to najbezpečnejšie miesta

White_House_Press_Briefing_(49483434882) Dr. Robert Redfield (v strede), šéf Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. Foto: wikimedia

Školy by mali byť otvorené pre deti do 12 rokov, hovorí virológ a šéf amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Robert Redfield.

Školy zostávajú na Slovensku naďalej, oznámili to dnes ministri Krajčí a Gröhling. V Spojených štátoch je situácia iná, a opačný prístup presadzujú práve tamojší epidemiológovia, ich odporúčania naopak brzdia politici. Podľa americkej odbornej komunity školy nie sú epicentrom nákazy pre mladšie deti, a mali by preto zostať otvorené.

V USA je situácia špecifická hneď z viacerých dôvodov. V Amerike je oproti Slovensku jednak vyššia smrtnosť populácie, o to viac je prekvapivý opačný prístup k školám. Navyše, kvôli federálnemu modelu a značným rozdielom medzi súkromnými a verejnými školami, sú v niektorých štátoch tie súkromné otvorené, zatiaľ čo štátne školy sú zavreté. Dôvodov je viacero, okrem iného aj prístup školských odborov, ktoré otvorenie verejných škôl blokujú.

Pozoruhodný vklad do tejto diskusie už dlhšie prináša riaditeľ rešpektovanej štátnej organizácie Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktorá je federálnym orgánom. CDC už niekoľko mesiacov vyzýva, aby sa školy otvorili. Podľa výrokov riaditeľa tejto inštitúcie Roberta Redfielda sú dokonca školy „najbezpečnejšie“ miesta, kde deti môžu počas pandémie byť.

„Infekcie, ktoré sme identifikovali v školách, boli vyhodnotené a nepochádzali zo školských zariadení. V skutočnosti pochádzali z komunít a domácností,“ uviedol Redfield, odkazujúc na koordinátorku pracovnej skupiny doktorku Deborah L. Birxovú.

Mladšie ročníky určite

Podľa dát CDC pochádzajúcich z marca až septembra roku 2020 bola miera infekcií medzi deťmi vo veku 12 až 17 rokov oproti mladším deťom dvojnásobná. Podľa riaditeľa je preto pre deti do 12 rokov najlepšie, aby sa vrátili do škôl.

Proti vyučovaniu cez internet sa Redfield vyjadril aj v decembri minulého roku, keď opäť citoval zistenia, že školy pre deti nepredstavujú epicentrá nákazy. Zopakoval, že vírus sa omnoho častejšie prenáša medzi ľuďmi mimo vzdelávacej inštitúcie – v rôznych komunitách či priamo doma.

„Nezaznamenávame prenášanie vírusu v školách,“ povedal Redfield, hlavne pre menšie deti je zdravšie, aby išli do školy a vzdelávali sa tvárou v tvár. Prirodzene, pri dôslednom dodržiavaní hygienických opatrení.

https://standard.sk/podcast/ako-nicia-obrazovky-deti/

Pripomeňme, že školy a škôlky na Slovensku sa prvý februárový týždeň neotvoria. Vo štvrtok to na tlačovej konferencii oznámili ministri zdravotníctva a školstva Marek Krajčí (OĽaNO) a Branislav Gröhling (SaS). Dôvodom je nepriaznivá epidemiologická situácia.

„Konzílium odborníkov neodporučí akékoľvek uvoľnenie opatrení od začiatku februára,“ vyhlásil šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí. Konštatoval, že počet hospitalizovaných pacientov v nemocniciach podľa neho nechce klesnúť. „Akékoľvek uvoľňovanie opatrení by bolo v tejto chvíli nezodpovedné,“ povedal minister.


Ďalšie články