Christián Jaroš mení v NHL dres, z metropoly Kanady smeruje do Kalifornie

Christián Još Evander Kane Christián Jaroš s číslom 83 si už dres Ottawy Senators neoblečie. Sťahuje sa do San Jose Sharks. Foto: TASR/AP

Hokejový obranca prvý raz mení dres, z Ottawy sa sťahuje do San Jose. Stúpa jeho šanca, aby rozšíril rady Slovákov nastupujúcich v tejto sezóne v zápasoch NHL.

Dvadsaťštyriročný slovenský obranca bol v noci zo stredy súčasťou výmeny medzi Ottawou Senators a San Jose Sharks. Odchovanec košického hokeja sa tak sťahuje z chladného Ontária na západ USA, do slnečnej Kalifornie. 

Jaroš, ktorý v tomto ročníku v NHL nenastúpil, dosiahol v drese Ottawy gól a 12 nahrávok v sedemdesiatich šiestich zápasoch. U Sens bol od roku 2015, keď ho klub draftoval z celkovej 139. pozície. 

Prvý gól Jaroša v NHL. Zdroj: Youtube.

Ešte v novembri minulého roka stál Jaroš na prahu arbitráže so svojím klubom, prišla však dohoda na dvojcestnom kontrakte na 750-tisíc amerických dolárov. Arbitráži predišli najmä vďaka výraznému zvýšeniu platu v prípade štartov v AHL, čo bolo signálom, že aj Christián si bol vedomý, že boj o miesto v kádri Senators bude tvrdý a nemusí byť úspešný.

Tím z hlavného mesta Kanady je v procese zásadnej prestavby a len v ostatnom drafte mu patrili tri voľby v prvom kole, čo využili aj na zisk mladej nemeckej hviezdy Tima Stützleho. Klub bol aktívny vo výmenách a na trhu s voľnými hráčmi, a tak bola konkurencia u predposledného klubu z ročníka 2020 nebývalá. 

Len do obrany prišli pred sezónou Gudbranson z Anaheimu, Brown z Floridy, Zub zo SKA Petrohrad či Coburn z Tampy Bay. Jarošova pozícia sa skomplikovala, do kádra tímu NHL sa v kempe nepresadil a zdalo sa, že väčšinu sezóny strávi na farme v Belleville v AHL.

Nečakaná výmena. Foto: Instagram/ottawasenators

To platilo len do noci zo stredy na štvrtok, keď oznámili jeho výmenu do San Jose Sharks. Sharks získali slovenského beka po dvojitej výmene. Najskôr poslali do Anaheimu Ducks obrancu Trevora Carricka za útočníka Jacka Kopacku. A toho neskôr vymenili do Ottawy práve za Jaroša a pridali aj výber v siedmom kole draftu 2022. 

„Christián je mohutný pravoruký obranca, ktorý sa vyznačuje fyzickou hrou. Je mladý hráč, pričom doteraz odohral v NHL 76 zápasov. Stále má schopnosť zlepšovať svoju hru,“ uviedol pre web Žralokov generálny manažér Sharks Doug Wilson. 

Tvrdú hru predvádza Jaroš aj v reprezentačnom drese. Foto: Martin Baumann/TASR.

Aj slová Wilsona naznačujú, že perspektíva Jaroša by mala byť o niečo optimistickejšia ako v hlavnom meste Kanady. Čakajú ho zrejme aj štarty v AHL vo farmárskom San Jose Barracuda, ktorému sa začína skrátená sezóna 5. februára. Nie je však vylúčený ani skorší štart u Sharks, ktorí majú jednu z najhorších obrán v lige, keď v úvodných siedmich zápasoch inkasovali v priemere štyri góly na zápas.

Z pravorukých obrancov sú nespochybniteľné pozície hviezd Erika Karlssona a Bretta Burnsa. Okrem nich dostal z pravákov príležitosť na svoj prvý štart v NHL len dvadsaťtriročný Nicolas Meloche, inak nastupovali v obrane štyria ľaváci.

V novom drese si Jaroš zahrá aj s americkým útočníkom so slovenskými koreňmi Kevinom Labancom. Foto: Instagram/sanjosesharks

Priestor je tak otvorený a Jaroš je asi najbližšie k tomu, aby rozšíril počet Slovákov, ktorí by vykorčuľovali na ľad v NHL v tejto sezóne, na sedem. 

Jaroš v novom klube narazí aj na bývalých spoluhráčov. Erik Karlsson mu bol v Ottawe kapitánom v sezóne 2017/2018 a pozná odtiaľ ďalšieho švédskeho obrancu Fredrika Cleassona či Lotyša Rudolfsa Balcersa. Ak by chcel prehodiť pár viet po slovensky, môže to skúsiť u Čechov Hertla a Šimeka alebo u útočníka Kevina Labanca. Rodičia už rodeného Newyorčana odišli do USA v roku 1994 zo Spišskej Novej Vsi a jeho vzorom je Peter Bondra.


Ďalšie články