Cesty, ktoré vedú správnym smerom. Predstavujeme podcast Zabudnuté cesty

143458427_133238981894020_7322926488788333938_n José Calvo Aguilar a Janči Máhrik. Foto: archív tvorcov podcastu Zabudnuté cesty

Niekoľko posledných rokov sú podcasty silnejúcim médiom. Túto vlnu zachytilo aj mnoho slovenských autorov a v našom podcastovom mori dnes pláva niekoľko zaujímavých tvorcov. Medzi nich patrí aj slovensko-španielska dvojica, ktorá stojí za podcastom Zabudnuté cesty.

„Volám sa Janči Máhrik a som kazateľom Cirkvi bratskej v Žiline, v spoločenstve Za kostolom.“ „Ja som José Calvo Aguilar, pracujem s mládežou a som teológ a kazateľ v procese.“ Týmito slovami sa začína niekoľko prvých dielov podcastu, ktorého názov by mohol naznačovať, že pôjde o historickú reláciu. Zabudnutými cestami však autori mienia „kľúčové spôsoby života, ktoré v súčasnej spoločnosti zapadajú prachom“, čo je taktiež veta, ktorú sa pri pravidelnom počúvaní rýchlo naučíte naspamäť. 

Foto: facebook/Zabudnuté cesty

Rozprávanie o kvalitom živote a o kľúčových spôsoboch života znie z hľadiska marketingu dokonalo. Vynikajúco to tiež ilustruje dobu: časy, keď bolo za kvalitné trávenie voľného času považované konzumovanie televíznej produkcie, sú preč. Zdá sa, že dnešok praje snahe o excelentnosť – čítame, pozeráme a počúvame čoraz viac to, čo nás posunie; čo nám pomôže stať sa najlepšou verziou nás samých. Nad jednoduchosťou a prístupnosťou nízkeho, no aj hĺbkou a komplexnosťou vysokého umenia tak čoraz viac dominujú informácie – dôležité, zrozumiteľné a zaujímavo prezentované.  

Zabudnuté cesty triafajú všetky tri terče a robia to výborne. Svoj obsah delia seriálovým spôsobom – na jednotlivé epizódy, ktoré v približne päť-členných skupinách tvoria série. Tých je k dnešnému dňu šestnásť a každá sa venuje svojej vlastnej téme. Témy sú variabilné (od šabatu cez disciplínu, emócie či Vianoce, až po fake news a single život) a hoci sa nedá o každej povedať, že zapadnú do avizovanej kategórie „kľúčové spôsoby života“, jednotlivé časti sú takmer vždy mimoriadne zaujímavé. To, čo autori v približne týždennej periodicite prinášajú na stôl, je rozhodne radosť počúvať. 

Janči Máhrik a José Calvo Aguilar s vloggerkou Boženou. Foto: facebook/Zabudnuté cesty

Apropo, moderátori. José a Janči nielen kormidlujú jednotlivé epizódy, ich čaro vyniká práve vtedy, keď sa sami rozhovoria. Sú vtipní a vzdelaní, je cítiť, že veľa čítajú a tiež, že pravidelne rozprávajú pred ľuďmi – rodený Španiel José výbornou slovenčinou s rozkošným južanským prízvukom. A hoci niet pochýb, že ide o dvoch kresťanov, rozhovory sú tematicky aj obsahovo univerzálne. Biblický základ je doplnený informáciami z psychológie, sociológie či iných akademických odborov, odkazujú na pop-kultúru aj na umenie, bavia aj inšpirujú. Zabudnuté cesty sa tak dajú počúvať rôznymi spôsobmi – ako seriálový maratón, keď zhltnete celú sériu naraz, ako sprievodca pravidelnou týždňovou sebareflexiou, no aj akademicky – s poznámkovým blokom, zapisujúc si všetky dôležité myšlienky a informácie. Hostia, ktorí sú centrálnymi postavami niektorých sérií, však rozhodne nehrajú druhé husle. Väčšinou ide o ľudí z cirkevného prostredia a každý z nich otvára dvere do oblasti, o ktorej dokáže pútavo rozprávať. To často ovplyvňuje aj dĺžku jednotlivých častí, ktorá osciluje medzi svižnými 30 a hutnými 90 minútami.

Je dobrou správou, ak Zabudnuté cesty už počúvate. No ak ste o nich ešte nepočuli, rozhodne je to dobrou správou tiež. Získate totiž možnosť ponoriť sa do bezmála stovky častí, ktoré podľa nás stoja za vašu pozornosť. Či sú podcasty vaším pravidelným spoločníkom alebo o nich počujete prvýkrát, po Zabudnutých cestách sa rozhodne oplatí vydať. Vždy vedú na inšpiratívne miesta. 


Ďalšie články