Dvadsaťdolárovú bankovku zrejme zmenia: prezidenta nahradí bojovníčka proti otroctvu

by H Seymour Squyer Harriet Tubmanová (Zdroj: Wikipedia)

Nová americká administratíva na čele s prezidentom Joeom Bidenom plánuje zmeniť vzhľad 20-dolárovej bankovky. Na nej je vyobrazený 7. prezident USA Andrew Jackson, ktorého by mala nahradiť protiotrocká aktivistka Harriet Tubmanová.

Nápad na obmenu bankovky sa objavil už skôr. Bývalý prezident Donald Trump ho však počas svojej vlády odložil, pričom uviedol, že je to podľa neho čistá politická korektnosť, informoval portál BBC. Počas svojej kampane v roku 2016 však Trump navrhoval, aby bola Tubmanová zvečnená na menšej, 2-dolárovej bankovke.

Nový prezident Joe Biden nápad znovu vytiahol zo zásuvky s tým, že by rád proces zmeny vizuálu bankovky urýchlil. Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová pre médiá uviedla, že americké peniaze by mali odzrkadľovať rozmanitosť krajiny.

„Je dôležité, aby naše bankovky, naše peniaze – pre ľudí, ktorí nevedia, čo bankovka je – reflektujú dejiny a rozmanitosť našej krajiny, podoba Harriet Tubmanovej na novej 20-dolárovke by to rozhodne reflektovala,“ vyjadrila sa Psakiová.

Za a proti otroctvu?

Výmena dizajnu bankovky v Spojených štátoch je však dlhodobý proces, takže sa dá očakávať, že k nemu tak skoro nepríde. V roku 2019 sa predpokladalo, že by zmena mohla nastať až v roku 2026.

V súčasnosti je na bankovke s hodnotou 20 dolárov vyobrazený 7. prezident USA Andrew Jackson (1829 až 1837), ktorý je v súčasnej politickej kultúre zatracovaný za to, že vlastnil otrokov. Práve jeho by preto mala nahradiť Tubmanová, ktorá proti otrokárstvu naopak bojovala.

Harriet Tubmanová sa na rodila v roku 1822 ako otrokyňa. Neskôr utiekla a stala sa z nej bojovníčka proti tomuto krutému fenoménu. Viackrát sa vrátila do svojho rodného štátu Maryland a pomáhala v ňom ostatným otrokom k slobode. Týmto spôsobom zachránila viac ako 70 ľudí. Zomrela v roku 1913 vo vysokom veku 91 rokov.


Ďalšie články