Hazardu v herniach odzvonilo už v treťom krajskom meste, v Prešove

herna Jedna z herní v Prešove. Foto: Excelclub - herňa/facebook

Prešov zastavuje hazard v meste. Herniam, ktorým vypršala licencia koncom minulého roka, už novú neschvália.

K Nitre a Bratislave, kde mestskí poslanci zastavili hazard vlani v decembri, sa tak pripojilo tretie krajské mesto – Prešov. Z 31 poslancov mestského zastupiteľstva v meste Prešov dnes 29 hlasovalo za to, že sa hazard v meste zastaví.

Prešovskí poslanci využili novelu zákona o hazardných hrách, ktorá mestám a dedinám od 1. novembra 2020 umožňuje zakázať hazardné hry prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia.

Prešovská radnica mala v súvislosti s herňami a kasínami ročne príjem viac ako 487-tisíc eur. Na území mesta je takýchto zariadení momentálne 27. Tie herne, ktoré majú platné licencie, môžu fungovať do ich skončenia, potom im licencie nepredĺžia. Zákaz, ktorý prijali poslanci, sa týka novovznikajúcich herní a kasín. Herne a kasína nemôžu byť ani v hoteloch, moteloch či penziónoch.

Napriek tomu, že na zrušenie hazardu už nie je potrebná petícia, radnici doručili 8. decembra minulého roku petíciu s vyše 17-tisíc podpismi. Týmto chceli Prešovčania podporiť návrh všeobecne záväzného nariadenia o zákaze umiestnenia herní a kasín.  

Zastavenie hazardu v Prešove sa pozdáva aj primátorke mesta Andrei Turčanovej, ktorá na internetovej stránke mesta uviedla: „U mnohých ľudí, ktorí práve nie sú vo veľmi dobrej ekonomickej situácii, práve herne spôsobujú ešte väčší prepad, rozbitie rodín, ale aj ohrozenie výchovy detí.“

Člen petičného výboru Marián Bednár sa počas svojho vystúpenia poďakoval všetkým dobrovoľníkom, ako aj obyvateľom mesta Prešov, ktorí petíciu podpísali. „Prešla si svojou päťročnou históriou. Je to prvý krok a druhým krokom, ktorý je na diskusiu, by mohlo byť to, ako zabezpečiť napríklad vzdelávanie obyvateľov v oblasti finančnej gramotnosti,“   konštatoval Bednár pre TASR.


Ďalšie články