Respirátory namiesto rúšok u susedov. Príde táto povinnosť aj na Slovensko?

Seniori sa chránia respirátorom FFP2 počas nákupu v supermarkete. Ilustračný obrázok. Zdroj: TASR/AP Seniori sa chránia respirátorom FFP2 počas nákupu v supermarkete. Ilustračný obrázok. Zdroj: TASR/AP

Nemecko a susedné Rakúsko pristúpili v boji proti šíreniu ochorenia COVID-19 k radikálnemu kroku. V niektorých situáciách budú musieť ľudia nosiť namiesto rúšok respirátory. Sprísnenie opatrení nie je vylúčené ani na na Slovensku.

Od pondelka 25. novembra platí v Rakúsku aj Nemecku nariadenie, podľa ktorého musia ľudia pri návšteve potravín, obchodov, práce aj hromadnej dopravy povinne nosiť aspoň masky lekárskej kvality alebo respirátory.

Nemecko a Rakúsko sú prvé dva štáty v Európe, ktoré stanovili povinné nosenie ochranných pomôcok určených predovšetkým zdravotníkom. K tomuto kroku pristúpil kabinet kancelárky Angely Merkelovej krátko po Bavorsku, kde tamojšia spolková vláda ešte skôr nariadila povinnosť nosiť v obchodoch a hromadnej doprave respirátory, ktoré spĺňajú minimálne normu FFP2.

Rakúšania od začiatku týždňa požadujú respirátory (FFP2) aj v medzinárodných vlakových linkách, ktoré prechádzajú cez rakúske územie. Pokuta za nedodržanie naradenia je 40 eur. V Nemecku sa táto povinnosť na medzinárodnú hromadnú dopravu nevzťahuje.

Nákup respirátorov môže pre ľudí, ktorí musia chodiť do práce, predstavovať finančnú záťaž, keďže tieto ochranné pomôcky sú o niečo drahšie ako klasické rúška. Jednorazové chirurgické masky stoja približne niečo medzi 30 centami a jedným eurom za kus, ale masky a respirátory s normou FFP2 stoja dva až päť eur za kus.

Nemci predraženie povinnej ochrany proti koronavírusu vyriešili tým, že tieto pomôcky poskytnú ľuďom zamestnávatelia a tým, ktorí si to nemôžu dovoliť, dá masky štát zadarmo. Aj Rakúšania rozdávajú vyhovujúce ochranné pomôcky všetkým nízkopríjmovým skupinám obyvateľstva zadarmo a ľuďom nad 65 rokov posiela štát balenia respirátorov poštou priamo domov.

nemecko, korona, covid, respirátor,
V Nemecku začali s distribúciou respirátorov pre ohrozené skupiny ľudí. Foto: TASR/AP

Francúzsko menej prísne

Francúzi pristúpili k podobnému, hoci nie až tak prísnemu, kroku ako Rakúšania a Nemci. Vláda zatiaľ iba odporúča nosiť na verejnosti minimálne jednorazové masky lekárskej kvality alebo ešte účinnejšie respirátory (FFP2). Jednoducho povedané, podomácky vyrobené rúška už nestačia a vláda ich nosenie na verejných priestranstvách zakázala vyhláškou.

Ľudia by tak mali vo Francúzsku podľa odporúčania nosiť iba jednorazové chirurgické masky, FFP2 respirátory alebo lekárske masky kategórie 1, teda také, ktoré filtrujú 95 percent častíc väčších ako 3 mikrometre. FFP2 respirátory sú podobne účinné, ale filtrujú ešte menšie častice od veľkosti 0,6 mikrometra a lepšie tak chránia aj pred vírusmi. Ochrana však nie je stopercentná ani v prípade FFP3 respirátorov.

Česko zvažuje

O niečom podobnom ako v Nemecku, Rakúsku a Francúzsku teraz uvažujú aj v susednej Českej republike. Vláda premiéra Andreja Babiša zatiaľ iba zvažuje odporučiť nosenie FFP2 masiek. Ide však vyslovene len o odporúčanie a nie nariadenie, ako je to v prípade dvojice po nemecky hovoriacich štátov.

Dôvodom, pre ktorý niektoré krajiny pristúpili k sprísneniu pravidiel na používanie ochranných pomôcok, je nová mutácia koronavírusu šíriaca sa z Británie. Tá sa objavila v Nemecku, Maďarsku, Česku aj na Slovensku. V Trenčíne sa mala britská mutácia šíriť už vlani pred Vianocami.

Problém môže v prípade takýchto požiadaviek nastať v nedostatku tovaru, ako v Česku, kde po zverejnení prvých správ o sprísňovaní pravidiel v Rakúsku a Nemecku vzrástol predaj respirátorov FFP2 až o tritisíc percent a začali panovať obavy z ich prípadného nedostatku. Český minister vnútra Jan Hamáček však ubezpečil, že týchto ochranných pomôcok má štát v rezervách viac ako 16 miliónov.

Muž so starou vojenskou plynovou maskou na tvári v pražskom metre počas pandémie. Foto: TASR/AP

Práve preto, aby náhodou nedošlo k vykúpeniu zásob a nedostatku pre zdravotníkov zakázala vláda na Slovensku ešte vlani v lete predaj FFP2 respirátorov s výdychovým filtrom ako aj respirátorov FFP3 pre verejnosť. Dostupné sú iba verzie FFP2 bez výdychových filtrov, ktoré si ľudia môžu stále kúpiť.

Názor odborníkov sa rôznia

Hlavná hygienička Českej republiky Jarmila Rážová v rozhovore pre Český rozhlas uviedla, že ľudia by mali nahradiť rúško respirátorom FFP2 tam, kde sa stretávajú väčšie skupiny ako napríklad v obchodoch. Rážová však zdôraznila, že zatiaľ ide len o odporúčanie.

Francúzska akadémia medicíny je proti odporúčaniam, aby verejnosť nosila masky s vyššou ochranou. Argumentuje tým, že neexistuje dostatok vedeckých dôkazov na to, že by podomácky vyrobené masky alebo rúška, neposkytovali dostatočnú ochranu.

Aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dlhodobo odporúča, aby respirátory s vyššou mierou ochrany používali predovšetkým ľudia dochádzajúci do kontaktu s nakazenými v nemocniciach či pri testovaní, a nie verejnosť.

S odporúčaním WHO a postojom Francúzskej akadémie medicíny súhlasí lekár, expert na tropickú medicínu a infektológiu Vladimír Krčméry, ktorý bol prvým Slovákom zaočkovaným proti ochoreniu COVID-19.

Na snímke odborník na infektológiu Vladimír Krčméry. FOTO: Martin Baumann/TASR

„Pokiaľ nebude k dispozícii vierohodná štúdia, ktorá dokáže, že respirátor lepšie chráni nás a okolie proti tým novým mutáciám, čo je asi dôvod, tak by som zatiaľ odporúčal bežné rúško. Samozrejme, že keď testujem, tak si dám na seba respirátor aj rúško,“ povedal Krčméry pre Štandard.

Krčméry je zatiaľ zdržanlivý

Infektológ ďalej uviedol, že v prípade, ak ľudia chodia bežne do obchodu alebo prírody, tak si podľa neho celkom určite vystačia s obyčajným rúškom. „Ak sa objavia štúdie, že to lepšie chráni, ak človek ide na exponované miesta, ako napríklad do obchodu, tak prosím, budem súhlasiť. Ale za súčasných okolností, pokiaľ by ľudia dodržiavali nosenie rúšok všade tam, kde je to treba, tak by som bol úplne spokojný,“ dodal.

Krčméry chce byť v odporúčaniach nosiť respirátory zdržanlivý, kým nebude existovať presvedčivý vedecký dôkaz. Pripomína ekonomický aspekt takýchto krokov, keďže respirátory sú drahšie ako bežné rúška bez klasifikovaných noriem.

„Nechcem, aby sa z toho stala marketingová vec, ale aby to bolo podložené naozaj dátami. Ja také dáta nepoznám a preto si dávam respirátor len vtedy, keď som v nemocnici s chorými, alebo keď testujem rizikovú populáciu, ale v bežnom režime stačí obyčajné rúško. V tejto fáze by som prehodenie výhybky hneď na respirátory považoval za predčasné,“ povedal Krčméry.

Slovensko nevylučuje sprísnenie opatrení

S otázkou, či by aj na Slovensku mohlo byť časom povinné nosiť respirátory v obchodoch a doprave, sa Štandard obrátil na Úrad verejného zdravotníctva a Ministerstvo zdravotníctva SR. Rezort v odpovedi pripustil, že takéto opatrenie by mohlo v budúcnosti prísť.

„Hlavne v súvislosti so šírením tzv. britského variantu nového koronavírusu sa môže stať, že príde aj k takýmto sprísneným opatreniam. Ale za predpokladu, že možnosť kúpiť si respirátor bude bezproblémová a dostupná,“ povedala pre Štandard hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ministerstvo ďalej uviedlo, že v súčasnosti nie je problém sa dostať k respirátorom. Pri vyššom dopyte po nich sa môže stať, že dôjde k chvíľkovému výpadku. Rezort na upokojenie dodáva, že celosvetovo sa dlhodobo výrazne zvýšili kapacity výroby.

Eliášová nabáda, že vhodné je striedanie ochranných pomôcok, ako sú respirátory, chirurgické masky, bavlnené rúška či šatky, podľa epidemiologického rizika. Dôležité je prispôsobovať ochranu horných dýchacích ciest podľa denného režimu a epidemiologického rizika. Vyššia ochrana by mala byť pri ceste hromadnou dopravou, v obchodoch, nižšia postačuje napríklad pri pobyte v prírode bez kontaktu s ďalšími ľuďmi.


Ďalšie články