Dánska premiérka: Nový cieľ je nedať azyl ani jednému migrantovi

Mette Frederiksenová. Foto: TASR/AP Mette Frederiksenová. Foto: TASR/AP

Chceme dosiahnuť nulový počet žiadateľov o azyl, uviedla dánska premiéra Mette Frederiksenová. Vyslovila sa tak pri rozprave v parlamente. Dánsko už minulý rok prijalo veľmi nízky počet migrantov, zrejme aj pre pandémiu nového koronavírusu.

Dánska sociálnodemokratická premiérka Mette Frederiksenová predstavila svoj plán, aby Dánsko neprijalo už ani jedného žiadateľa o azyl. Uviedla to počas diskusie v parlamente, pričom dodala, že cieľ je síce nula azylantov, ale nevie to na 100 percent sľúbiť, informuje portál The Local.

„Nemôžem prisľúbiť nula žiadateľov o azyl, ale môžeme vytvoriť víziu, ako sme to spravili pred voľbami, že chceme nový azylový systém a že ho vieme zaviesť,“ komentovala to ďalej Frederiksenová.

V minulom roku bolo v krajine zaregistrovaných 1 547 migrantov, čo je najmenšie číslo od roku 1998. Zároveň je to menej ako desatina z počtu azylantov v roku 2015, vtedy o azyl v Dánsku žiadalo viac ako 21-tisíc ľudí.

Toto nízke číslo je sčasti dôsledkom tvrdšej migračnej politiky dánskej vlády, ako aj prebiehajúcej pandémie ochorenia Covid-19. Vládnuci sociálni demokrati presadzujú tvrdý prístup proti migrácii. S týmto postojom pred dvoma rokmi pritom vyhrali voľby.

„Musíme sa postarať o to, aby ich neprišlo veľa do našej krajiny, inak bude naša sociálna súdržnosť v ohrození. Už teraz je vystavená riziku,“ povedala premiérka. V roku 2019 však dánska vláda súhlasila s návrhom OSN na systém kvót na prerozdeľovanie migrantov.

Pokles nelegálnej migrácie po celej EÚ

Európska pohraničná organizácia Frontex eviduje za vlaňajšok viac ako 124-tisíc nelegálnych prechodov vonkajších hraníc EÚ. Pre pandémiu a bezpečnostné opatrenia však v porovnaní s minulým rokom hlási pokles  o približne 13 percent. Ide o najnižšie číslo za posledných sedem rokov.

Čo sa týka národností, aj v minulom roku stále v nelegálnych prechodoch najviac „viedli“ Sýrčania – túto štátnu príslušnosť uvádzalo najviac migrantov. Nasledovali Maročania, Tunisania a Alžírčania.

Valnú väčšinu všetkých nelegálnych migrantov tvoria muži – ide o viac ako 90 percent všetkých príchodov. Žien bolo menej ako desatina, čo je značný pokles oproti roku 2019, kedy bolo medzi nelegálnymi migrantmi približne 40 percent žien. Menej bolo aj detí – osôb pod 18 rokov. Šlo iba o desatinu migrantov, pričom v roku 2019 ich pomer hlásili na úrovni 23 percent.


Ďalšie články