Pacient RS zomrel

2_3814717 Nemocnica v Plymouth, kde zomrel pacient označený ako RS. Foto: archív

„Som zdrvená z toho, že sa britské úrady rozhodli dehydratovať môjho syna na smrť,“ povedala jeho matka. 

Včera, v utorok 26. januára zomrel pacient RS. Úmrtie potvrdili poľskej tlačovej agentúre členovia jeho rodiny.

Pacient označený ako RS bol poľským občanom, ktorý niekoľko rokov žil vo Veľkej Británii. Dňa 6. novembra 2020 prekonal infarkt, pri ktorom bol však jeho mozog najmenej 45 minút bez kyslíka, čím utrpel nezvratné poškodenie mozgu.

CNA informuje, že na konci novembra podala Univerzitná nemocnica v Plymouth na londýnskom súde žiadosť o povolenie ukončenia liečby.

15. decembra sudca rozhodol, že liečba môže byť prerušená, pričom uviedol, že tento krok podporila aj manželka a deti pacienta. Proti tomuto sa však postavili ďalší členovia rodiny, vrátane jeho matky, ktorá žije v Poľsku.

Tá však s odvolaním neuspela ani pred odvolacím súdom v Británii, ani dvakrát so žalobou na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu.

Do celej záležitosti sa preto vložili aj poľské orgány, ktoré žiadali o prevoz pacienta RS do Poľska, kde boli ochotní sa o neho starať aj naďalej. To však 30. decembra britské súdy odmietli s odôvodnením, že pacient by mohol pri prevoze zomrieť.

Podľa vyhlásenia Christian Concern, britskej neziskovej organizácie, ktorá prostredníctvom svojho právneho centra poskytovala podporu rodinným príslušníkom, sudcu údajne neobmäkčil ani videozáznam zhotovený členmi rodiny počas návštevy nemocnice, ktoré Patrick Pullicino, neurológ a katolícky kňaz, označil za „jasnú emocionálnu reakciu na prítomnosť členov rodiny.“

Poľská vláda sa preto britské zákony snažila obísť vydaním diplomatického pasu pre pacienta.  

Právnici Christian Concern ešte večer pred smrťou, teda 25. januára vzhľadom na diplomatický status udelený Poľskom a vzhľadom na rozhodnutie poľského súdu naliehali na právnikov nemocnice a trvali na obnovení výživy.

Nemocnica však odmietla znovu zahájiť vyživovanie a neskôr počas nasledujúceho dňa informovala o úmrtí pacienta RS. Ten bol podľa vyhlásenia Christian Concern odpojený od výživy už od 13. januára. Od hladu a smädu teda umieral trinásť dní.

„To, čo britské úrady urobili s mojím synom, je eutanázia prevedená zadnými dverami. Zbaviť ho výživy a hydratácie je vlastne to isté ako podať mu injekciu na ukončenie jeho života, ibaže celý proces je dlhší, ponižujúci a nehumánny,“ povedala na margo celej situácie matka pacienta.

Keďže zosnulý bol známy ako angažovaný katolík, okrem časti rodiny zosnulého a poľských úradov sa do celej veci vložili aj predstavitelia katolíckej cirkvi v Poľsku a Anglicku. Britskí biskupi zaslali list ministrovi zdravotníctva Veľkej Británie Mattovi Hancockovi, v ktorom mu tlmočili nesúhlasné stanovisko katolíckej cirkvi voči prípadom prerušenia výživy a ponuku poľskej strany na prevoz pacienta do Poľska.

Arcibiskup Gądecki, predseda konferencie biskupov Poľska, v utorok na svojom účte na twitteri napísal: „Vyjadrujem hlboký zármutok nad smrťou Poliaka v Plymouthe. Modlím sa za nebo pre neho a za útechu pre jeho rodinu. Povedzme rozhodné NIE barbarskej civilizácii smrti.“

Hovorca Katolíckej biskupskej konferencie v Anglicku a vo Walese okrem modlitieb za zosnulého i rodinu vo vyhlásení napísal: „Sme hlboko zarmútení správou o smrti pacienta RS a vyjadrujeme úprimnú sústrasť celej jeho rodine tu aj v Poľsku. Chceme ich ubezpečiť o našich modlitbách za dušu pána RS, ku ktorým sa pripája aj miestna katolícka komunita, tento tragický prípad sa dotkol nášho srdca. Modlíme sa, aby sa to, čo sa stalo už v budúcnosti nezopakovalo a dúfame, že so všetkými, ktorí budú vyžadovať klinicky asistovanú výživu a hydratáciu bude zaobchádzané s náležitou ľudskou dôstojnosťou. Nech odpočíva v pokoji.“

O ďalších podrobnostiach prípadu a dvoch nebezpečných precedensoch, ktoré z neho vyplývajú sme na Štandarde písali v samostatnom článku.


Ďalšie články