Matovič sa po testovaniach začína stále viac oháňať lockdownami. A znepokojuje

premiér Igor Matoviè Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák

Nie, takto sa to nemá robiť. Ľudia potrebujú zrozumiteľné informácie. A vidinu do budúcna. Matovič ich nemôže strašiť a potom si ich prizývať ako komplicov jeho vlastných riešení, lebo tie majú byť jediné správne.   

Najskôr dajme bokom, či opatrenia zvolené vládou Igora Matoviča proti šíreniu koronavírusu sú správne alebo nie. Že obchádzame merito veci? Možno, ale to len potvrdzuje, že problém začína byť zreteľne niekde inde. V zlej komunikácii, v zaťahovaní ľudí do kuchyne, kde sa rodia vládne rozhodnutia.

Kto si pozrel včerajšiu tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a snažil sa pochopiť, aké posolstvo nám predostreli, musel ostať zmätený.

Po prvé. Prečo sa toto podujatie vôbec uskutočnilo? Aby ľudia vystavení opatreniam proti šíreniu ochorenia COVID-19 dostali po mesiaci tvrdých opatrení informáciu, ako sa bude postupovať ďalej? Nič konkrétne sa nedozvedeli.

Podstatou informačného posolstva bolo, že skríningové testovanie – čo je len obalený výraz na celoplošné testovanie – je vynikajúca vec. A iniciatíva Dáta bez pátosu, za ktorou sú podľa Matoviča politici koaličnej SaS, sa hlboko mýlila, keď skríning neschvaľovala.

Matovič ani nečakal, kým sa polievka dovarí, načrel do hrnca, okoštoval a zvestoval, že jedlu nič nechýba. K tomu možno prirovnať vyhodnotenie skríningového testovania ešte pred jeho skončením. So zverejnenými predčasnými výsledkami za všetky okresy, s číslami na dve desatinné miesta.

Matovič sám priznal, že konečné výsledky týždňovej akcie budú známe až 27. januára. Zrelé na vyhodnotenie budú až o dva dni, doplnil ho s odstupom pár minút Krajčí. No takýto exit pool stačil predsedovi vlády, aby roztlačil muchu na okne a identifikoval pochybovačov nevyhnutnosti pretestúvania celého Slovenska ako nositeľov okrajových a nebezpečných názorov.

Po druhé. Predseda vlády je konzistentný, dlhodobo je zástancom plošných testovaní a vidí v nich jediný spôsob, ako vymiesť zo Slovenska koronavírus. Teraz už čoraz viac ohýba slovné spojenie lockdown. Je to také gumené slovo; cudzí výraz je priam stvorený na to, aby sme si pod ním predstavili nevyhranený interval uzatvárania čohokoľvek. Presne takto ho včera použil Matovič.

Záchranu Slovenska vidí v kombinácii lockdownu a častého testovania. A čo ak sa na takýto opakovaný model v budúcnosti nepristúpi? Jeho odpoveď – čaká nás tvrdý lockdown. Takže lockdownom by sme sa nemali vyhnúť tak či tak. Otázka je, aké budú. Obyčajné, tvrdé alebo nejaké iné?

Po tretie. Ak pôjde všetko podľa plánov, po ôsmom februári Slovensko nabehne na COVID automat, povedal Matovič. To je už možno zrozumiteľnejšia reč, lebo spomínaný automat je prvým pokusom za celé obdobie pandémie načrtnúť predvídateľné pravidlá, ako sa budú prijímať opatrenia podľa merateľných ukazovateľov.

Dobrá správa. Problém je, že s COVID automatom to nie je vôbec isté. Prečo? Lebo na tej istej tlačovej besede si Matovič zapolemizoval, že jeho spustenie je otázne, lebo ak sa v súlade so semaforom uvoľnia opatrenia, po rozšírení britskej mutácie čínskeho koronavírusu sa situácia môže vymknúť spod kontroly.

Kladiete si otázku, čo sa teda bude diať? Záverečné posolstvo z tlačovej besedy je, že sa o tom bude rokovať v piatok 29. januára. Tri dni môžeme dumať. Uvidíme.

Jednu vec treba vláde a jej predsedovi uznať. Musia prijímať ťažké rozhodnutia. Nech ich prijímajú, majú dokonca právo na chyby. Len nech nečakajú, že ľudia ich budú ľutovať, súcitiť s nimi, triediť ich na dobrých a zlých. Takýmito krokmi strácajú dôveru v autoritu zastupiteľskej moci, ktorá je v krízových obdobiach vždy kľúčová.   


Ďalšie články