Po demisii premiéra v Taliansku dúfa Salvini v predčasné voľby

Giuseppe Conte Giuseppe Conte. Foto: TASR/AP

Predseda vlády Giuseppe Conte podal demisiu na stretnutí s prezidentom republiky. Hlava štátu Sergio Mattarella zatiaľ „vyzval vládu, aby zostala v úrade pre vybavenie aktuálnych záležitostí“. Konzultácie o osude vládnej koalície sa začnú zajtra popoludní. Vládni sociálni demokrati „nechcú predčasné voľby“, minister zahraničia hovorí o „nevysvetliteľnej fáze neistoty“ a opozičné strany žiadajú vládu národnej jednoty aj o predčasné voľby.

Premiér Conte podal demisiu svojej vlády len týždeň potom, ako získal tesnú, no nie absolútnu dôveru v oboch komorách parlamentu. Zdanlivo tým prekonal krízu, ktorú nedávno vyvolal koaličný partner a expremiér Matteo Renzi. Giuseppe Conte nadobudnutú dôveru komentoval pozitívne: „Teraz je cieľom ešte viac upevniť (vládnu, pozn. red.) väčšinu. Taliansko nesmie strácať ani minútu. Treba ihneď pracovať na prekonanie mimoriadnej zdravotnej situácie a ekonomickej krízy“.

Tentoraz k svojmu rozhodnutiu pridal len poďakovanie: „Ďakujem celému vládnemu tímu, každému ministrovi za každý spoločný deň v týchto mesiacoch.“ Očakáva sa, že svoje rozhodnutie ešte bližšie vysvetlí. Podľa niektorých komentátorov z minulotýždňovej krízy Conte vyšiel ako menší egoista a „viac kolegiálny,“ žiada o pomoc a „vidí limity“ aj preto, že „vláda zostáva visieť na niekoľkých hlasoch“.

Minister zahraničných vecí Luigi Di Maio z vládneho ľavicovo populistického Hnutia Päť hviezd napísal, že premiér podal demisiu v súvise „s nezmyselnou vládnou krízou, zatiaľ čo bojujeme proti farmaceutickými kolosmi, ktoré nám zablokovali dodanie vakcín. Mali by sme mať pevnú vládu, ktorá sa nechá počuť a pritom bojujeme s nevysvetliteľnou fázou neistoty“. Ani koaličná Demokratická strana nechce predčasné voľby a volá po „duchu jednoty“ a „dobrej kvalite vlády.“

Demisia sa dala čakať

„Mali sme pravdu, že krajina potrebuje výnimočnú snahu, ktorú táto vláda nebola schopná vyvinúť“, vyslovil Ettore Rosato z Renziho rebelujúcej strany Italia Viva. Tá bola formálne súčasťou koalície, no viackrát sa nezhodla s koaličnými partnermi a jej nespokojnosť vyvrcholila začiatkom tohto roku, keď z vlády stiahla svoje dve ministerky a štátneho tajomníka Ministerstva zahraničných vecí.

Ettore Rosato tvrdí, že Italia Viva je „pripravená na dialóg“ a aj vďaka prezidentovi Mattarellovi sa vraj nájde „stabilnejšia vláda s jasnejším programom, ktorý tento vláda nemala“.

Naopak Matteo Salvini z pravicovo populistickej strany Liga odmieta narýchlo vytvorené vlády aj ďalšiu stratu času a zvoláva predsedníctvo strany. Pre expremiéra Silvia Berlusconiho a lídra strany Forza Italia by zotrvanie Conteho vo funkcii znamenalo len predĺženie „politickej paralýzy“ a je otvorený „vláde národnej jednoty alebo voľbám“.

Giuseppe Conte svojou demisiou pravdepodobne vyhovel väčšine občanov, lebo podľa nedávneho prieskumu verejnej mienky si jeho koniec prialo vyše 57 percent Talianov. Súčasnú vládu držala pohromade najmä vôľa prekonať pandemickú krízu a tiež to, aby sa k moci nedostal Matteo Salvini, ktorý s premiérom Contem aj s Hnutím Päť hviezd vládol do leta 2019.

Preferencie bývalého ministra vnútra Salviniho sa totiž zvyšovali a v mnohých prieskumoch verejnej mienky ho podporovala vyše tretina respondentov. V nedávnom prieskume magazínu YouTrend mal podporu okolo 24 percent, čo je spomedzi všetkých politických strán stále najviac. Liga aj ostatné opozičné strany preto rovnako ako v lete 2019 dúfali, že vláda tentoraz nezíska dôveru a tešili sa na predčasné voľby.

Práve predčasné parlamentné voľby sú jedným zo scenárov najbližšieho vývoja. Opäť sa tiež môže hlasovať o dôvere v parlamente a niektorí naznačujú možnosť úradníckeho premiéra a úradníckej vlády.


Ďalšie články